© Rootsville.eu

Beaux Gris Gris & The Apocalypse (US/UK)
Beaux gris gris, true colors never change
Pallieter Café Herselt
(12-10-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band: Beaux Gris Gris & The Apocalypse
info bookings: Johthema Promotions (Jan Jansen)

© Rootsville 2023


We herinneren ons het nog alsof het gisteren was, 'Beaux Gris Gris & The Apocalypse' in het Pallieter Café te Herselt. Ook deAmerikaans-Britse formatie 'Beaux Gris Gris & The Apocalypse' weet ook nu dit café te vinden als stop- en rustplaats en 'Maître D'Hôtel' den Hans is daar fier op. Mijn eerste kennismaking met deze "Beaux Gris Gris & The Apocalypse" was op "Moulin Blues" in 2019. De tijd loopt snel en omdat herinneringen altijd leuk zijn beginnen we met een momentopname uit dat jaar met als bevestiging, beaux gris gris, true colors never change.

Het project ontstond in het brein van de flamboyante Greta Valenti en gitarist Robin Davey van de ons wel bekende Britse band 'The Hoax'. Helaas is Emma Johnson er aan de keyboards dit jaar niet bij en werd ze zo vervangen werd door de youngster Sam Richardson. Tenslotte nog de ritme sectie die bestaat uit drummer Marc Withlam en bassist Stephen Mildwater en je hebt zo een uitzonderlijke cast. Een blend van Blues, Soul, Rock en Rock 'n Roll. Deze "Beaux Gris Gris & The Apocalypse" hebben dit jaar hun dubbel 'Live' album 'Live in the United Kingdom' uitgebracht. So without further ADO we give you "Beaux Gris Gris & The Apocalypse".

Om Beaux Gris Gris & The Apocalypse volledig te begrijpen, moet je de band live ervaren, een mix van soulvolle nummers, intense energie en bekroond muzikaal vakmanschap van wereldklasse. Zoals algemeen was verwacht liep het 'Pallieter Café' voor dit concert weer helemaal vol en waren zo ook de algemene verwachtingen hoog gespannen na hun passage van vorig jaar. Omdat we 'Halloween' aan het naderen zijn werd de 'blauwe engel' zo plotseling een 'blauw duiveltje'.

Opener vanavond werd 'Trouble is Comming' en zo waren we meteen gewaarschuwd. Geen aarzelende start maar meteen er 'boenk op' zoals ze het hier zeggen. We hoefden ook niet ot de bissers te wachten alvorens hun lijflied hier door de boxen galmde. Nee, meteen rock 'n roll à la Valenti om het bij een woordspeling te houden en zo was de avond onder een goed gesternte van start gegaan. Voeg daarbij nog het bijzonder soulvolle 'Have Mercy' en we weten nu al dat we hier gewoon een best off gaan krijgen. Greta en Robin vinden elkaar moeiteloos op het podium alsof het hier pure voodoo betreft. Ook met 'Baby Was Rich' zitten 'Beaux Gris Gris' en het volle café meteen in de juiste flow.

Na het aangrijpende 'Heartbreaker krijgen we met 'Bungalow Paradise' enige reggea vibes over ons heen en wordt de sfeer er hier alsmaar beter en beter door. Niet al teveel bindteksten maar meteen door gaan en zo komt met de rock ballad 'Baby Baby' hier iedereen onder de indruk van de uitzonderlijke zangtalenten van Greta Valenti, alsof we zo worden gekatapulteerd naar één of ander juke joint way down south. Het wordt enkel maar beter en het hoeft zelfs nog geen saturday night te zijn om helemaal uit de bol te gaan bij het horen van 'Louisiana Good Ride'. Op 'Thrill Me' is het dan de beurt aan Robin Davey om zij indrukwekkende solo te midden van de menigte te gaan geven. Shiver and shake!

Onwaarschijnlijk hoe Greta haar body and soul komt te steken in haar nummers, een beleving die je enkel kan vatten door deze "Beaux Gris Gris & The Apocalypse" live te gaan beluisteren. Wanneer Greta één van haar uitzonderlijke percussie instrumenten ter hand neemt weten de fans dat 'Is This The Blues' er zit aan te komen. Voor de bluesfans aanwezig een heel andere dimensie van beleving, voor Greta het moment om het ganse café door te wandelen tot vreugde van een uitzinnig publiek. Zelfs den toog moet er aan geloven, dit uiteraard tot groot jolijt van den Hans.

Explosief zijn dan nog de nummers 'Fill Me Up' en in het bijzonder 'Don't Let The Bastards Drag You Down' of wat je kan noemen een anti-war song en zo dwalen zelfs de 'Fab Four' doorheen het café. Omdat Robin Dowey in zijn bagage ook 'The Hoax' met zich meedraagt krijgen we ook op 'Fistful of Dirt' een SRV intro en bevinden we ons dan bij de Texas blues.

En zo werden tot en met 'What's My Name' de verwachtingen hier voor de volle 100% ingevuld. Een alweer waanzinnig knap optreden van deze "Beaux Gris Gris & The Apocalypse" en zo kunnen we met z'n allen al niet meer wachten tot volgende ontmoeting. Voor Greta & Co was dit meteen een meer dan geslaagde try-out voor hun nieuwe Europese tour en had ik weerom die beleving van 2019 terug. Everybody wanna a little gris gris, Take ya a little bit higher!

Voor die van 'Gevarenwinkel' is het nu recht naar huis want morgen wordt alles in gereedheid gebracht voor de finale van de 'Belgian Blues Challenge'. Ik pik morgen eerst nog het eerste clubconcert van 'Blues Peer' mee en daar staat 'Ana Popovic' op de affiche. CU en sweet dreams gewenst aan den Hans.