© Rootsville.eu

Ana Popovic (RS)
Power Tour
BICC Poorthuis Peer (Blues Peer) (13-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Ana Popovic
info org: Blues Peer


© Rootsville 2023


Friday the 13th and it must be our lucky day want dit is ook de dag dat 'Blues Peer' van start gaat met hun clubconcerten als nieuw gegeven. Op zondag 22 oktober gaan ze met hun concerten de hort op want samen met 'Joker', één van de sponsors, is er een concert in het congrescentrum Lamot te Mechelen. Op de affiche staat er niemand minder dan onze eigenste 'Ghalia Volt' die tijdens het festival op Pinksterweekend nog in de 'Club Mississippi' het beste van zichzelf kwam te geven.

Vandaag starten ze met iemand van een totaal andere proportie en dat is niemand minder dan 'Ana Popovic' en is zo te gast in een uitverkocht 'Poorthuis' in Peer. 'Ana Popovic' kwam hier in de 'Lage Landen' haar neus aan het venster steken toen ze in 1999 haar 'Ana Popovic Band' kwam op te richten. Meteen werd ze een enorme publiekstrekker zelfs in die mate dat ze de dag van vandaag boven aan de ladder komt te staan.

Alom gekend van haar 'bluesrock' steekt deze blues diva vandaag een grotere diversiteit in haar muziek en is Funk en Soul niet meer weg te denken op haar concerten. Geen vreemd gegeven want in 1995 bracht ze met haar band 'Hush' ook al diezelfde veelzijdigheid. Zo is haar band al een paar jaar uitgebreid met een blazerssectie en bracht ze eerder dit jaar nog het album 'Power' uit. (album report). Dus staan we vandaag op de eerste rij om te genieten van deze altijd vriendelijke Ana Popovic. Vandaag met als hoofdingrediënt de nummers uit dat explosieve album 'Power'. De MC van de avond is niemand minder dan 'Blues Peer' adept, Jan Bas.

Klokslag 09.00PM en de band komt de bandstand op voor een kleine instrumentale intro met als navolging de aankondiging van The Queen of the Pack, Ana Popovic. Vanavond, als vanouds laat ze zich begeleiden door Michele Papadia op Hammond en keyboard, aan de 5-string basgitaar is er Buthel Bass. Sinds een paar jaar tekenen ook de blazerssectie steevast present met op trompet Davide Ghidoni en op tenorsax Claudio Giovagnoli. Nieuwkomer in de rij vanavond is drummer Francesco Mendolia.

Opener van de avond is 'Rise Up' en zo beleven de aanwezige fans hier vanavond datzelfde plezier als welke Ana Popovic beleefde bij de opnamen van het album in het zonnige Florida. Een nummer van de hand van niemand minder dan Kenny Wayne Shepperd. De fans hier vanavond waren er die van heinde en ver richting Peer kwamen afgezakt en zo beleefden we toch ook meteen ook een dosis 'Peer' nostalgie hier in het 'Poorthuis'.

Met 'Power Over Me' krijgen we zo ook meteen het tweede nummer uit het album, een verzameling van dynamische nummers die veelal tot stand kwamen door de samenwerking van Ana Popovic en haar bassist Buthel Bass. Op 'Ride It' wordt er dan meteen wat meer funk in gestoken en manifesteren de grooves van de 5-string bass zich duidelijk door de speakers heen.

Het nummer dat Ana duidelijk op haar lijf is geschreven is het daaropvolgende 'Queen of the Pack' en net als Popovic zelve genieten ook wij met volle teugen van deze prachtige 'Power Tour'. Vervolgens wordt het tijd om over te schakelen naar de meer afgeleefde Sunburst Stratocaster en samen met de wah wah krijgen we een onwaarschijnlijke versie van 'Strong Taste'.

Meteen steekt de blazerssectie van wal met een wel heel hoogstaande jazzy intro op 'Recipe is Romance' en komt de veelzijdigheid van Ana Popovic duidelijk in de spotlights te staan. Een nummer dat de muziekliefhebber duidelijk op een rollercoaster komt te zetten met prachtige jazzy solo's van Davide Ghidoni en Claudio Giovagnoli. Misschien dat gene voor de bluesrockers in de zaal van een totaal andere orde waarvoor Ana en haar band een oorverdovend applaus mogen in ontvangst komen te nemen en we toch wat moeten van bekomen achteraf. Shiver and shake!

Het moet gezegd dat deze band van Ana Popovic het recht heeft om in de spotlights komen te staan. Een schouder om op te steunen is zonder meer keyboardspeler Michele Papadia, één iemand die ik nooit meer weet weg te denken in de band. Onwaarschijnlijk straf is ook de drummer, maar de blazerssectie, die grenzen aan het ongelofelijke. Een meesterschap aan de dag leggend en geen noot missend.

Na alweer een hoge dosis funk komt Ana Popovic hier iedereen wat te verrassen over een verhaal snakkend naar mosselen en dit zowaar in vlekkeloos Nederlands. Dit alles is dan weer de aanzet naar de van het album 'Power' komende ballad 'Luv'n Touch'. Het funky 'Dopin' This' gaat dan weer over de missie waaraan iedere 'live' muzikant komt te werken en waarop we weerom verdwalen in een prachtige en jazzy intermezzo van Davide en Claudio. Grazie mille.

We hebben dan zo goed als integraal alle nummers van 'Power' te horen gekregen en dus wordt het even een moment van een flashback naar haar album 'Like In On Top' uit 2018. Vooreerst krijgen we de shuffle 'Brand New Man' waarna we na deze portie blues naar de funk en titeltrack gaan van dat album. Helaas zitten we zo ook al bijna aan 90 minuten speeltijd en krijgen we nog een uitgesponnen nummer om zo ook haar voltallige band nog eens in de schijnwerpers te laten staan, dit met een indrukwekkende bas- en drumsolo van respectievelijk Buthel en Francesco.

Ana neemt dan nog afscheid met een dankwoord gericht aan haar band met de woorden, they make me sound good, they make me look good and they make me proud. The End!

Of dan toch niet want op de vraag om een bisser konden Ana Popovic en haar band hier in Peer moeilijk weerstaan en dus krijgen we nog het explosieve 'Tribe' uit het in 2013 uitgebrachte album 'Can You Stand The Heat'. Een prachtig concert in de reeks 'Club concerten' van 'Blues Peer' en zo kijken we al veelbelovend uit naar het volgende, want als dit de nieuwe norm is zijn wij in ons nopjes...