© Rootsville.eu

Vedana Quartet (B)
Jazz
De Loods Aarschot (19-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Vedana Quartet
info club: De Loods (De Knoet)


© Rootsville 2023


Op donderdagavond een avondje 'Jazz' in 'De Loods' te Aarschot en daar tekenen de youngsters van het 'Vendana Quartet' voor. Jazz met een lichte kruiding van Soulvolle en Funky tunes zoals ze het zelf komen te beschrijven en dus trok ik met hoopvolle verwachtingen richting stad van de Kasseistampers. De roots van dit Quartet liggen in en rond de Oranjestad Diest en dus is het voor Lela Droogmans (zang), Yannick Vanhout (piano), Lars Laureys (drums) en Jentl Vandamme (bas & trombone) maar een spreekwoordelijke steenworp van bij hun warm en huiselijke nest.

Deze vier talentvolle youngsters vinden elkaar bijna dagelijks terug bij meester Lemmens AKA het Leuvense Lemmensinstituut waar ze worden klaargestoomd voor een verdere carrière in wat ze zo graag doen en dat is musiceren. Hun nog jonge repertoire bestaat uit covers waarbij jazz Standards het gros naar zich toe trekken maar ook de soul, rhythm & blues, en funk liefhebbers komen hier aan hun trekken. Niet de voor de meesten onder ons soms niet te verstane belichting van de modernere 'free jazz' maar een avondje met alom gekende cool jazz en bebop Standards en covers van onder meer Etta James en Aretha Franklin met een jazzy arrangement...en ja, ook '1' Original van de hand van Lela Droogmans.

Openen doen ze met het alom gekende 'All Of Me', een jazzstandard die in 1931 werd gecomponeerd door Gerald Marks en Seymour Simons. Van dit nummer kregen we bij aanvang verschillende versies te horen maar viel in een definitieve plooi in 1941 door de uitvoering van 'Billie Holiday'. Het valt meteen op dat Lela de hoge octaven niet schuwt waardoor ze mijn inziens ook richting 'Musical' kan inslaan.

In 1945 vloeide uit de pen van Chess muzikant Willie Dixon het wonderbare 'I Just Want To Make Love To You'. Eentje dat zou uitgroeien tot een heuse rhythm 'n blues klassieker en ook al werd het in eerste instantie opgenomen door blues icoon Muddy Waters toch was het Etta James die er in 1960 een hit mee scoorde. Bij dit 'Vedana Quartet' weten ze er een nummer van te maken met een jazzy insteek.

De skills van Yannick Vanhout aan de keyboards zijn van die aard dat ze er meteen uitspringen. Hij brengt hier meteen rust in de songs zeker ook bij het brengen van 'Black Coffee', een nummer dat een ware doorbraak kende in 1949 door de versie van Sarah Vaughan. Meteen gooide Lela ook een quizvraag de menigte in voor een antwoord dat we wel allemaal kenden. 'Isn't She Lovely' was dan ook in 1976 een megahit voor Stevie Wonder.

Met de aankondiging van eentje van de 'Queen of Soul', Aretha Franklin hield ik toch even mijn hart vast maar gelukkig kwamen ze met hun versie van 'A Natural Woman' goed weg hier in 'De Loods' en daarmee voelden de vrouwelijke aanwezigen zich dan ook zo. Uit het 'Disney' arsenaal kregen we nog voor de pauze "Someday My Prince Will Come'.

Na de obligate 'Coffee and Cigarettes' kregen we met 'Feel' er eentje waarbij de andere talenten van Jentl Vandamme in de spotlights kwamen te staan, en dat is het bespelen van naast een 5-string bass ook de trombone. Foutloos zou ik zo zeggen. 'Couch' is een post-rock formatie uit Duitsland en van hen brengen ze hier vanavond 'Easy To Love'.

Samen met Max Roach was drummer Art Blakey zowat de grondlegger van de 'Be-Bop' en de 'call and response' melodie 'Moanin' werd dan ook een grote hit voor Art Blakey & The Jazz Messengers. Van dit 'Vedana Quartet' kregen vanavond dan ook een meer dan behoorlijke versie. Het moment ook voor Lela Droogmans om het jazz pad even te verlaten voor de R&B song 'If I Ain't Got You' van Alicia Keys uit 2004, en ja hoor, dit genre ligt Lela als gegoten.

Met de attitude van een rasechte rock drummer weet Lars Laureys zich als geeneens in zijn cocon terug te trekken voor een feilloze beleving van zijn jazzdrum talenten. Iedere beroering van zijn cimbalen weet hij tot in de puntjes te beheersen. Van de 'R&B' terug naar Jazz betekend geen enkele moeite voor deze vier younsters en zo komen we dan uit bij 'East of The Sun (West Of The Moon' van Brooks Bowman uit 1934.

We zouden dan ook een duet krijgen van Lela en Yannick maar 'Can't Help Falling In Love' van Elvis dat was er bij mezelf juist over. Voor hun aanwezige fans misschien een moment van romantische beleving maar voor de jazz fans van 'De Knoet' een ietsje minder. 'Every Time We Say Goodbye' kan toch ook ;-). Na 'Crazy' komen we zo uit bij een streepje pop van de 'Bee Gees' met Stayin' Alive' en zo zit de passage van dit 'Vedana Quartet' er hier op in 'De Loods' en zijn wij er van bewust dat er nog genoeg talent is in ons landje. Nog een puntje aan Lela, je teksten nog meer 'By Heart' brengen voor een nog meer intensere beleving.