© Rootsville.eu

Bywater Call (Can)
Blues - Roots - Soul
Hnita Jazz Club - Heist-op-den-Berg (21-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Bywater Call
booking: Teenage Head Music
info club: Hnita Jazz Club


© Rootsville 2023


De vaste bezoekers van de Hnita Hoeve in Heist-op-den-Berg zullen ongetwijfeld nog aan het nagenieten zijn van het meesterlijke concert vorige maand met Guy Verlinde & The Artisans of Solace'. Vandaag staat er een ander clubconcert op de affiche en niet één van de minste. Te gast is de Canadese blues, soul en roots formatie 'Bywater Call' en daarmee was het huis dan ook meteen uitverkocht. Spinner 'Karel Verbeeck' tekende ook weer van de partij en als 'MC' is er als vanouds Jan Ursi. Je mag gerust al wat vroeger afzakken naar deze club zodat je ook kan genieten van de meer dan vriendelijke vlotte service. Diegene voor wie het hier een primeur is kunnen een verwonderlijke 'WOW' niet onderdrukken bij het betreden van deze 'Hnita Hoeve'.

Het begon voor mezelf in 2019 toen ik van promotor 'Hans Broere' het debuutalbum van 'Bywater Call' in de bus kreeg. Danig van onder de indruk en zo ging het dan begin 2020 ook richting de 'Music Pub' te Gent voor een eerste kennismaking. Wat we daar meemaakten grensde aan het ongelofelijke en dus waren we maar meteen fan. Helaas kwam toen Corona en moesten we nog even wachten om Meghan Parnell, Dave Barnes en hun band weer 'Live' aan het werk te zien wat dan lukt op 'Moulin Blues' en het 'Gevarenwinkel Festival' in 2022. Eerder dit jaar kregen we dan een betrekkelijke warming up toen Maghan Parnell & Dave Barnes als duo aantraden in het voorprogramma van Robert John & The Wreck in 'Het Depot' te Leuven. Juist genoeg om getriggerd te worden voor hun nieuwe tour met band en daarvoor trokken we met zowat de ganse ploeg van 'Gevarenwinkel' richting 'Hnita Hoeve' in Heist-op-den-Berg.

'Top of The Bill' vanavond al is het hier een beetje de normaalste zaak van de wereld aan het worden. 08.30PM en de groepsleden betreden zo de bandstand en dat zijn in de eerste plaats Meghan Parnell op vocals. Dave Barnes (gitaar en slide), Stephen Dyte (trompet), Julian Nalli (sax) - Bruce McCarthy (drums), Mike Meusel (basgitaar) en John Kervin (keys). Ook 'Bywater Call' was danig onder de indruk van deze club zelfs in die mate dat er een speciaal concert zat aan te komen.

'Swing Low' werd de opener van wat een geweldige avond zou gaan worden, en daar Meghan hier in eerste instantie wat ingetogen begon zou het niet al te lang duren alvorens er vuurwerk zou ontstaan. Meteen daarna met een wervelende John Kervin aan de keyboards ontplofte deze 'Hnita Hoeve' voor een eerste keer met de gospel 'Sign Of Peace'. Hallelujah zou ik zo zeggen want er kon meteen ook gedanst worden al had de pastoor van deze gemeente wel verstek laten gaan. Onwaarschijnlijk zijn ook Stephen Dyte en Julian Nalli als horn(y) section die er een hoog gehalte NOLA aan kwamen te geven en zo waren we hier met z'n allen meteen in een trance.Voor de muzikanten is het telkens weer een plezier om in deze 'Hnita Hoeve' te spelen. De 'sound' is hier bijna niet te verbeteren zodanig dat ook Dave Barnes telkens weer in zijn cocon terugtrok om zijn snaren intens te kunnen beroeren. 'Let It Roll' is dan weer een nieuw nummer met een bijzonder 'WOW' gevoel en zo gaat het hier in de club nog enkel crescendo.

Er is enkel maar één keerpunt bij iconische concerten als dit en dat is dat de tijd wel heel snel gaat en zo zitten we bijhet nieuwe 'Sweet Maria' hier helaas al aan het einde van het eerste gedeelte. Als toetje kregen we hier nog de Stephen Stills klassieker 'If You Can't Be Withe The One You Love, Love The One Your With' en dat was voor ons allemaal dan maar Meghan Parnell. Onwaarschijnlijk hoeveel soul deze 'Bywater Call' in dit nummer kwamen te steken met als resultaat een zoveelste highlight. Niet eens zo erg want we snakten allemaal wel naar een pintje en wat lucht.

Als opwarmertje voor het tweede gedeelte kregen we een jazzy conversation tussen saxofoon en trompet waarna we met 'Silver Lining' er eentje kregen uit hun debuutalbum. 'Barnes Time' dan met een Dave Barnes in de spotlights op 'Arizona' en zo kon het feestje nogmaals losbarsten. Betoverend was dan weer de ballad 'Your Colors'.

Met 'Turn It Around' kregen dan ook nog de funk liefhebbers waar voor hun geld. ook met 'As If' werd het feestje nog wat uitgebreid met een duel tussen Daven en de trompet van Stephen Dyte waarna we met 'Left Behind' uit het album 'Remains' wel het einde voelden naderen. Applaus, Applaus en nog eens applaus en zo kregen we als bisser nog de titeltrack uit hun laatste album en al sextraatje ook nog 'Fortune' uit datzelfde album en zo kan de merchandising dan weer starten.

En nu maar hopen dat de Mannu van 'Teenage Head Music' bij de volgende passage van deze 'Bywater Call' de 'Hnita Hoeve' zeker niet mag laten links liggen want een gevoel als hier krijg je nergens...toch ook nog vermelden op 18 januari is er hier 'DeWolff'!