© Rootsville.eu

Er is nog heel veel te doen en vooral te horen in Bluesland tegenwoordig. Soms moeten ze keuzes worden gemaakt maar vandaag echter niet. Op een boogscheut van mijn voordeur was het optreden gepland van Sugar Queen aka Michelle Denise en haar gevolg. Niets beter om de regen te verjagen dan een goed optreden, dus wijlen weg richting Ros Beiaard-stad.

 

Michele , afkomstig uit het noorden van Florida, heeft zowat heel de wereld gezien en vooral in bijna elk continent de blues laten klinken. Zoals velen begon haar carrière in kerken met gospel en blues als achtergrond. Ondertussen heeft ze zich in Nederland gevestigd en heeft ze zich omringd door talentvolle muzikanten als Jean Raven (gitaar), Erwin Huigen (bas), Arjan van den Oever (toetsen) en Ralph Adriaansen (drums) en deze vormen samen The Straight Blues Band. Zelf ben ik al een aantal keer getuige geweest van haar energieke optredens en steeds weer weet ze zonder moeite de tent op stelten te zetten. Ik was er dus heilig van overtuigd dat ze vanavond het dak van “den bunker” er af zou blazen. Blijkbaar dachten er nog redelijk wat liefhebbers er zo over want de tent was compleet “sold out”. So come on, let’s have some fun !!

Tropische temperaturen heersen in de Honkt Tonk wanneer de band , op de voet gevolgd door Sugar Queen het podium betreden en er meteen stevig invliegen met ‘I’m That Kind Of Woman’ en meteen zat de sfeer er goed in want Sugar vervolgde met ‘Big Leg Girl’ en het alom gekende ‘Big Mama Told Me’. De gashendel werd even ingehouden en Jean liet zijn gitaar snerpend starten met ‘Nothing’ Gonna Hold Me Back’, een eigen geschreven nummer met een groet in de richting van haar voorouders, slaven op de plantages. Schitterend werk ook van Arjen aan de toetsen en een Sugar die heel emotioneel werd bij dit nummer. Niet vergeten dat bijna alle songs die we vanavond zouden horen van eigen hand zijn en geen gemakkelijk gespeelde covers. Chapeau!

Na dat emotioneel moment werd het gaspedaal terug ingedrukt met ‘Sassy Mama’, werd het licht exotisch bij ‘Creeping Going On’ afkomstig uit de laatste cd “Better Days en waarbij we konden genieten van het schitterend drumwerk van Ralph Adriaansen. Sugar weet haar set goed op te bouwen en werkt naar het einde toe naar een  stevige apotheose met ‘Wanna Take My Man’ en ‘Get Yout Business Straight’, waarna we een kookles kregen met het fijne ‘Crab Boil Shuffle’. Sugar weet haar publieke te boeien en betrekt deze regelmatig gedurende haar opreden en daar lusten de aanwezigen wel pap van.

Na een welverdiende pauze kon iedereen alweer de startblokken in en kreeg ik de indruk dat de temperatuur nog een aantal graden was gestegen toen ‘Give Sugar’, eentje uit haar eerstes schijf “340 blues” door de boxen knalde. Jean Raven liet alweer zijn talenten opmerken . Volgens mij is hij de meest bescheiden gitarist van het Noordelijk half rond. Met moeite twee stapjes vooruit zetten om zijn ding te doen, heel bescheiden, uitgemeten solo’s, simpel en down to earth. Sugar’s ritmesectie staat als een huis en de roffels van Ralph zijn het kloppend hart van de band. Met ‘Better Days’, titeltrack van haar nieuwste plaat,  haalde Sugar weer herinneringen boven over haar vader en alweer een emotioneel moment. Overschakelen naar ‘I Can’t Wait’ en het zwoele ‘Rock Me Baby’ om aan te sluiten met het swingende ‘Hey Guys’. Alle klopte als een zwerende vinger mijn gedacht. Terug tijd om in haar jeugdjaren te duiken en we kregen ‘Change My Name’ op ons bord en aansluitend en alvast gepast met het vorige nummer,  ‘Wade In The Water’. Stilaan gingen we richting einde optreden en alweer werd het een geweldige apotheose met ‘Shake Off Them Blues” en werd het superfunky toen de slappende bas van Erwin stratte met ‘Sugar Queen Blues Groove’. Sein voor een stevig feestje.

Het dak van de bunker vloog er bijna af toen het appalus weerklonk. Een duidelijk geëmotioneerde Sugar nam dan nog de tijd om iedereen uitgebreid te bedanken en ons nog te trakteren op een shakende ‘Hey Bartender’ van Floyd Dixon en dit met de nodige complimenten aan de tappers van dienst.

Bloemetje voor Sugar en hiermee was het doek gevallen over een alweer zeer geslaagd optreden in de Honky Tonk en mocht er nog eens een pluim op de hoed van de jonge garde die opereren onder de naam “Second Line”. Bedankt mannekes en meiskes en thanks Sugar for a wonderful saturday evening ! Volgend optreden in “den bunker” is op 18 november met de “Hadacol Tremblers” en “A Boy Named Johnny”, iets voor de countryfans.Just be ther folks !!