© Rootsville.eu

Ghalia Volt (B/US)
Club Mississippi, Club On The Move (Blues Peer) i.s.m. Reisburo Joker
Lamot Congrescentrum Mechelen (22-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Ghalia Volt
info organisation: Joker Reizen
- Blues Peer

© Rootsville 2023


In het congrescentrum 'Lamot' te Mechelen hield de reisorganisatie 'Joker' hun reisbeurs over het reizen naar de 'Verenigde Staten van Amerika' en 'Canada'. Wanneer we spreken van een trip naar de VS neemt de muziekliefhebber al vlug New Orleans in de mond, maar ook Memphis en Chicago worden zo in één naam genoemd. 'Mississippi' dat is ook uiteraard Clarksdale en mede door de legacy van de blues zijn de te bezoeken plaatsen misschien niet in één trip te bezoeken. Gisteren beleefde ik reeds een concert met 'Bywater Call' die me zo wisten te triggeren voor een bezoekje Canada.

'Blues Peer' wist één van hun sponsors tegemoet te komen bij het helpen van een meer dan gepaste toevoeging aan deze reisbeurs en onder de noemer 'Club Mississippi, Club on the Move' stond er zo ook na de beurs een concertje geboekt van 'Ghalia Volt'. Het concert viel plaats in het auditorium van het congresgebouw 'Lamot'. Ter plaatse raken bleek niet evident en zo kreeg Mechelen dan bij mezelf en andere bezoekers het label van 'Minst Toegankelijke Stad' toebedeelt.

Na het concert, dat het uur ruim kwam te overschrijden, kon er geen betere act bedacht worden dan deze Ghalia Volt. Sinds 2014 kwam Ghalia na een leven als 'Busker in Brussels' haar ogen te richten op de 'VS' en in eerste instantie ook op New Orleans en toerde ze zo ook aan de zijde van 'Johnny Mastro & Mama's Boys'. Ook dit momentum werd al vlug afgesloten en al snel kwam ze haar ontdekkingstocht uit te breiden van de 'Big Easy' over Clarksdale, langsheen Californië doorheen de 'Nevada Desert', zo langsheen 'Beale Street' tot aan de 'Windy City'. Bleek er achteraf geen betere promotor op deze beurs te staan dan onze eigenste Ghalia Volt.

Nog maar net is er bij 'Ruf Records' Ghalia's nieuwste album 'Shout Sister Shout' uitgebracht waarvan de internationale release zal plaatsvinden op 11 november in...New Orleans. The City were you can party en drink all night long, alzo sprach Ghalia Volt. Naast haar  gedetailleerde reisverhalen doorheen de VS kregen we uiteraard ook wat muziek en zo zou een haast vol auditorium kunnen genieten van het album 'One Woman Band' uit 2021.

Haar opener hier vanavond is 'It Ain't Bad' en zo zitten we midden in het album 'One Woman Band'. De bindteksten vanavond gaan meestal over haar leven als muzikant in 'New Orleans' en het ontdekken van de blues waarbij ze het leerde spelen van diegene die het dan weer van anderen leerden. Op haar album 'Mississippi Blend' kan je zo sessies horen samen met Cody Dickinson, Watermelon Slim en Cedric Burnside.

Onder de talrijke reisverhalen leren we ook dat haar bagage voornamelijk bestaat uit de instrumenten die haar 'One Woman Band' zo intens om te beluisteren maken. Een nummer daarover is zeker ook 'Last Minute Packer'. De slide werd met regelmaat afgewisseld door 'Cigar Box Guitars' en zo had ze er wel een paar in haar rugzak steken.

Ghalia's verhalen daarvoor hangen ze hier ook aan de lippen en al zeker enkele Amerikaanse toeristen die hier waren verzeild. De 'Blues' dan maar weer met 'Reap What You Sow' uit haar 'One Woman Band' album. Zo leren we ook uit haar verhalen dat Skip James (1902-1969) één van haar favoriete blues singers is en dat een reisje doorheen de Nevada Desert' nu net niet eentje is voor een 'lone wolf'. 'Meet Me In My Dreams' was het volgende nummer waaraan we ons konden opwaremen.

Waar je Ghalia Volt niet al te vlug kunt op betrappen is het brengen van covers maar daar brengt ze dan vanavond even verandering in. Uit het arsenaal van 'Mississipi Fred McDowell' (1904-1972) kregen we zo 'You Gotta Move'. Niet aan haar reisverhalen doorheen de Mississippi maar zeker al niet aan het brengen van haar muziek kwam hier een einde en zo denderde deze 'One Women Band' verder met 'Rollin' and Tumblin' waarbij een leeg wijnglas als slide kwam te dienen.

Voor het brengen van het uiteindelijke laatste nummer werd de band nog eens voorgesteld. Aan de basdrum, de linkervoet, aan de 'snare' de rechtervoet, de 'High Hat' werd bedient door haar rechter enkel en de rest van Ghalia's lichaam zagen we al herhaaldelijk aan het werk. Voor de outswinger van vanavond kregen we er eentje met een hoog NOLA gehalte en dat was san iedreen recht en dansen op de tonen van 'Shake Your Moneymaker' van Elmore James (1918-1963) en zo kregen we hier een fijne blend van oud en nieuwe blues. Na het concert waren enkel de albums van Ghalia Volt te verkrijgen. Diegene die nu net wel de goesting hadden om richting Mississippi te gaan afzakken, die moeten dan maandag maar naar het reisburo 'Joker'.

Na het geweldige clubconcert van 'Blues Peer' met Ana Popovic op 13 oktober was deze 'Club Mississippi, Club On The Move' een meer dan bluesy verderzetting van 'Blues Peer'. CU!