© Rootsville.eu

Danielle Duval (Can) - support act: Liam Jaeger (Can)
Singer-songwriter
Stamineeke Webbekom
(23-10-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info artists: Danielle Duval - Liam Jaeger

© Rootsville 2023


Maandagavond en niets op TV, dus maar een 'Stamineeke' doen. Grapje uiteraard want we zijn in dit kultuurcafé al zoveel maal verrast geweest dat het ook vanavond misschien wel zo zou kunnen zijn. Op de affiche stond de uit Toronto afkomstige 'Danielle Duval' en laat die ons meteen verrassen door een stadsgenoot te hebben meegebracht die luister naar 'Liam Jaeger'. Hun Europese ontdekkingstour begon in Berlijn en zal eindigen in onze studentenstad Leuven, en het is daardoor dat een passage in 'Webbekom City' voor de hand ligt.

Gegarandeerd dat beiden hier de rust en het respect zullen ervaren waarvoor dit café bekend voor staat alvorens ze voor de voetjes van onze studentjes zullen worden geworpen. Het is 'Liam Jaeger' die hier vanavond de spits zal komen af te bijten. Mede door mijn gehoorschade en de timide persoonlijkheid van Liam moest ik evenwel al onmiddellijk een hulplijn inschakelen om zijn volledige naam te weten te komen. Die hulplijn kwam er van Rosalien van het duo 'True Rose' en die hadden hier eind augustus al op het podium gestaan in het gezelschap van Ryan O'Reilly. (concert report)

De sterren stonden in de juiste lijn en dus zou vanavond alles goed komen van het gezelschap over de bediening, tot zelfs de verlichting toe. Net voor aanvang wisten die van 'Living 29' nog net wat reclame te maken voor hun affiche met Kloot Pert W en Jan Hautekiet op zaterdag 4 november. Een avondje dat geen enkele fan van de 'Fab Four' zou mogen missen.

Liam Jaeger is een singer-songwriter en producer uit Toronto. Liam kreeg bekendheid als lid van de indierockband 'The Balconies' (2008-2018), evenals zijn recente samenwerking met de Pernice Brothers op het album Spread the Feeling. In 2020 bracht hij zijn eerste soloalbum 'Daydream Ache' uit, een album met klassieke gitaar stukken an daarvoor trok hij zelfs naar Brazilië om zich te verdiepen in het werk van bijvoorbeeld Antonio Carlos Jobim.

Op zijn 'guitarra acustica' brengt hij vooreerst enkel meesterlijk instrumentale stukken waarbij hij duidelijk zijn skills kan etaleren hier in het 'Stamineeke', dit met gevolg een warm en welverdiend applaus. Na eentje van Peter, Paul & Mary krijgen we met 'She The One' dan eindelijk ook zijn timide en mooie stem te horen.

'Dreaming' is er dan weer eentje van de New Yorkse punkband 'Blondie' en de hit 'Stay' van Rihanna triggerde hem zelfs om er een mooie gitaarpartij voor te schrijven. Als afsluiter van zijn inbreng hier vanavond brengt hij nog een eigen werkje dat luistert naar 'Blowing Away'.

Voor de eveneens uit Toronto afkomstige 'Danielle Duval' is dit de start van haar eerste Europese tournee. Een tour waarop haar eigen melodieuze indierock in de spotlights zal komen te staan. De singer-songwriter en multi-instrumentalist, van Egyptisch-Frans-Zuid-Afrikaanse-Mauritiaanse afkomst, kwam voor het eerst onder de aandacht te staan met de release van haar zelfgeproduceerde debuut EP 'L'Étranger' waarmee ze Canada kwam te veroveren. Een opmerkelijk nummer daaruit is 'You're The One That I Want' uit Grease waarvan ze een wonderlijke bluesy slowversie kwam van te maken.

Emotioneel, melodieus en eerlijk, dat is de rode draad bij de nummers die Danielle Duval hier vanavond zal brengen met aan haar zijde Liam Jaeger op een Telecaster wannabe. 'Whenever You Want It' is de opener van haar set en ja hoor we want it all. De inbreng van de Tele van Liam is hoegenaamd niet storend en heeft zelf soms het effect van een accordeon.

Na nummers als 'Imposter' uit haar a lbum 'Of The Valley' krijgen we met 'Undercover' dan een eerste maal deze Danielle Duval en Liam Jaeger in een duet te horen. In 1978 brachten John Travolta en Olivia Newton John hun versie van 'You're The One That I Want'. De versie van Danielle Duval hier vanavond is veel intiemer en laat het nummer uit 'Greace' daardoor nog meer schijnen met een hanclappin' hier in het Stamineeke als gevolg.

'Part Of You' schreef ze dan weer voor het verlies van haar vader en het hoeft gezegd dat liefde als een rode draad doorheen haar nummers zeilt. Een gevoel ook dat deze dame een behoorlijke rugzak met bagage met zich meedraagt. Een nummer als 'So Sensational' voelt dan weer een beetje meer rockend aan. Nog zo eentje om meteen stil van te worden is 'Subway Wall' en met 'Blood and Bone' sluiten Danielle Duval en Liam Jaeger hier dan hun passage in het Stamineeke af.

De quote van 'onbekend is onbemind' werd hier vanavond met deze Danielle Duval en Liam Jaeger van zijn voetstuk gehaald en kunnen we zo met een warm gevoel huiswaarts keren en met het ongelooflijk concert van vorige zaterdag nog in het achterhoofd met de eveneens uit Toronto afstammende band 'Bywater Call' is het bij mij nu even van Canada boven.