© Rootsville.eu

Slack Bird (Fin)
Finse Folk & Balkan Polka's
Pallieter Café Herselt (26-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Slack Bird

© Rootsville 2023


Vanavond hoog bezoek in het 'Pallieter Café' door de Finse folk band 'Slack Bird', helaas is diene van de hit 'Ho Ho Ho' er nog niet bij. 'Slack Bird' kan variëren van een Dave Klas als solo artiest met enkel zijn banjo, over een duo tot zelfs een heuse Big band met strijkers. Hier vanavond zijn ze in Herselt neergestreken als Quintet. 'Slack Bird' combineert de duistere melodieën van noodlottige traditionele Finse folkmuziek met banjospel uit de Appalachen. De band werd opgericht in 2013 en komen uit Jyväskylä.

Wij zijn hier met een delegatie van Gevarenwinkel neergestreken ondanks dat er voetbal was op TV. Er is er dan weer iemand helemaal alleen vanuit de stad van het 'Witbier' naar 'Pallieter Café afgezakt, misschien wel op zoek naar een goe lief alleen is dit daar wel het etablissement voor? Tegen de klok van 09.00PM zijn we klaar voor hun Finse Folk en verhalen over trollen en een Finse beer...

Indien er hier vanavond deze 'Slack Bird' zonder schuiftrompet aka trombone zou zijn aangetreden kon het zomaar een stringband zijn geweest, de band bestaat vanavond uit Dave Klas op een niet gestemde banjo, vocals en een 'Samsonite bassdrum. Mirja Hanikka op cello en backing vocals, Taneli Haapala op akoestische gitaar, backing vocals en een imitatie van een Finse beer. Verder ook nog Pietari Panula op viool en backing vocals en tenslotte ook nog Matias Kilpiö op de schuiftrompet. Als tolk was er nog voor ons 'Bram on Wheels' die in het verleden nog heeft meegespeeld met deze bonte bende. Oh ja, ook al kennen we geen woord Fins toch kent frontman Dave wel Nederlands of zo...merciekes!

Hun opener luistert naar de titel 'Parempia Torit Täynnä' en zo wordt er bevestigd dat de Balkan polka's hier wel eens het grootste deel gaan uitmaken van de avond. Met 'Jouni' krijgen we een folky song met een een melancholische weerklank op ons bord. Hun laatste full album dateert van uit de 'Covid' periode en met daaruit het nummer 'Samassa Piirissä' komt er meteen weer wat meer leven in het café.

Geheel tegen de traditie in spelen die van 'Slack Bird' slechts 1 korte set, wel eentje met veel soms wel lyrische bindteksten en verhalen, wel te verstaan in het Engels. En zo is er het verhaal rond 'Pyllytä Peto' oftewel een mythe rond een Finse beer. Wij kunnen het ons hier amper voorstellen om een beer in het wild tegen te komen of het moet zijn tijdens een bezoekje aan in de Antwaerpse Zoo of in Pairi Daiza en die zijn dan in het algemeen nog tamelijk tam. Deze Finse mythe gaat erover hoe je een ontmoeting met 'Bruintje de Beer' tot een goed einde kan brengen en hem zo tevreden kan houden. De interactie door de vocals is wel hilarisch te noemen.

Het was niet evident voor Dave dat telkens na ieder nummer de banjo weerom moest worden gestemd. De 'Samsonite Bassdrum' die hield het vol zonder maar één valse stomp. Vanaf 'Vauhtii' uit 2021 gingen we terug de Polka toer op. Zo kregen we met 'Rose O Mine' een ballad waarbij het einde richting 'punk polka' uitdraaide. 'Darling Cory' zou dan weer afstammen uit de blues nog voor er de blanke man er een banjo kwam in te steken.

1 set, het is wat weinig uiteraard en met het nummer 'Oottajan Laula' had ik zo iets van heeft den Dave al naar 'Amaai zeg Wauw' gekeken van Otto Jan Ham ;-). Met 'Shady' kregen we er zo maar een bisser bovenop. Hoe kan je dit nu vergelijken? Wel het best is nog de herinneringen boven te halen van de 'Freeborn Brothers' maar ditmaal met meer humor over de mythes en sages van het Finse volk. Voor zij die met de fiets naar huis moeten...beware of the bear, merciekes!