© Rootsville.eu

Old Salt (US/B/CL)
Americana - Folk
CC Muze (28-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Old Salt
booking: Rootstown (Kurt De Bont)
info club: CC Muze


© Rootsville 2023


De goudgele bladeren van de Amerikaanse eik tornen tijdens de herfst hoog boven de bossen uit in de 'Blue Ridge Mountains'. De stilte van dit landschap zou enkel verstoord kunnen worden indien je het vallen van de sluimerende mist samen zou kunnen waarnemen met de opstijgende rook van de aanwezige steenkoolvelden. Een momentum wanneer je in Noord-Amerika het 'Appalachian Trail' zou komen te verkennen. Helaas zijn we niet in de 'Appalachen' maar gewoon in de thuis van artistiek directeur Tom Michielsen, oftewel 'CC Muze' in Zolder. De 'charbonnage' in Zolder rookt hier al sinds 1992 niet meer, enkel de rookmachine en spots van de 'Zwarte Zaal' in dit prachtig gerestaureerde gebouw kunnen deze sfeer op een weliswaar totaal andere manier benaderen.

Op zaterdagavond zijn we zo al, in een goede week tijd, voor de derde keer te gast hier in 'CC Muze'. Ditmaal voor de fijne Americana van het internationaal gezelschap 'Old Salt'. We zouden het kunnen hebben over bluegrass, folk of zelfs NOLA maar de muziek van deze band is nog het best gewoon samen te vatten als 'Americana', mede doordat er zoveel raakpunten zijn met de diverse muziekstijlen.

'Old Salt' treed voornamelijk op als Kwartet maar zijn nu uitzonderlijk op tour als Kwintet. De band is ontstaan in 2013 en gebouwd rond en met de Amerikaanse muzikant Dan Wall (zang, banjo). Niets weerhoud me ervan te denken dat deze klasbak ook Iers bloed door zijn DNA zou hebben stromen. Aan zijn zijde vinden we twee landgenoten met op viool en zang Lotte Remmen en Johannes Wannyn op akoestische gitaar en zang. Tomás Peralta op contrabas, zang, dobro en de Chileense Charango en Toby Kuhn op cello en zang vullen dit Kwintet aan maar gebied me zo ook te zeggen dat ze als stelplaats de muzikale smeltkroes Ghent hebben gekozen .

Openen doen ze met eentje dat in 2016 uit de pen vloeide van Dan Wall en meteen bij het horen van 'Lay Low' vertoefd deze 'black box' under the spell van deze 'Old Salt' om het maar met een quote uit de Halloween periode te houden. In het voorjaar van 2022 brachten ze, mede door de overlevingsmodus van Corona, hun EP 'Live In Room 13' uit en daaruit brengen ze vanavond ook 'Nobody Knows You When You’re Down and Out'. Een nummer dat al dateert uit 1923 van de hand van Jimmie Cox. 

Deze onvervalste 'stringband' zijn een lust voor oog en oor en hun samenspel is gewoonweg magistraal te noemen. Geen wonder ook dat ze reeds internationale prijzen zoals de 'European World of Bluegrass' in ontvangst mochten nemen. Nummers als 'Grow' uit 2019 van Johannes Wannyn en 'Cherokee Trail' van de Amerikaanse singer-songwriter John 'Jo Jo' Hermann maken dat iedereen hier vanavond met het volste respect aan hun lippen zijn gekluisterd.

Ieder lid van de band, ieder instrument krijgt zijn 'moment de gloire' en net het samengaan van al die snaarinstrumenten van een melancholische viool tot een wartme cello maken van deze 'Old Salt' niet zo maar een band maar een masterpiece. Je zou gerust er een 'Live' album van kunnen opnemen hun harmony vocals klinken zoals ze horen te klinken. Ook 'Woody Guthrie' mag op een avond als deze niet ontbreken en uit diens 'This Land Is Your Land' opnames uit 1941 brengen deze virtuozen het folky gospel nummer 'Pastures of Plenty'.

Met 'Hang Me' lijken ze in eerste instantie een vrolijk nummertje op te voeren maar blijkt dat het depressieve ervan in de lyrics zijn verweven. Eentje dat kan dienen als death man's row. Met 'Ventolera' krijgen we een instrumentaal nummer met in de spotlights een Chileense Charango bespeeld door Toby Kuhn. 'Hobo's Lullaby' komt uit hun 'Up River Overseas' uit 2016 en werd geschreven door de Amerikaanse folksinger Goebel Reeves , een nummer dat tot de favoriete songs behoorde van Woodie Guthrie. Voor ons werd het bij de woorden go to sleap your weary hobo tijd voor een koffie.

Het hoeft niet gezegd dat zowat iedereen al onmiddellijk terug naar binnen wou gaan voor het vervolg van deze 'Old Salt'. Ook tijdens het tweede gedeelte weten ze ons te verheugen in een mix van nummers uit een rijke folk geschiedenis en originals die perfect in het rijtje passen. Herbeginnen doen ze met eentje over de 'Royal Navy' waar ook de nickname als 'Grey Funnel Line' door ontstond. 'Shades' is er dan weer eentje dat je kan terugvinden op hun album 'Commons' uit 2019.

Met 'Wayfaring Stranger' komen we zo uit bij wel één van de meest bekendste Folk & Gospel songs uit de geschiedenis. De melodie hiervan ontstond uit de Psalmen 39:12 en 119:19 en werd na de 'American Civil War' van 1858 ook bekend als de 'Libby Prison Hymne'. Voor de liefhebbers van deze traditional kan je het nummer terugvinden op het 'Old Salt' album 'Up River Overseas'.

Aan alle mooie liedjes komt een einde en zo ook aan de passage van 'Old Salt' in 'CC Muze'. Als kers op de taart kregen de aanwezigen dan ook nog de traditional 'Nine Pound Hammer' welk door Merle Travis in 1951 de charts werd ingezongen. Always lift them up, die van 'Old Salt'. Niet te missen als ze in jou buurt zijn! Hun nieuwste album 'Bindle' mag je verwachten tegen oktober 2024 met daaraan verbonden de gepaste tour.