© Rootsville.eu

Paris Texas (B)
Belgicana & Bluegrass
Stamineeke Webbekom
(30-10-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info band: Paris Texas

© Rootsville 2023


Ze stonden in eerste instantie tijdens het zomeruur gepland voor een buitenconcert op de binnenkoer van 't Stamineeke' maar helaas kwam er een kink in de kabel en toch zouden die van 'Paris Texas' er een concert gaan houden. De datum werd maandagavond 30 oktober. Het zou eens wat anders zijn geweest moesten we tussen de vuurkorven hebben kunnen zitten met links en rechts van ons een pompoen die amnestie zou krijgen van Maaike om er soep van te maken. Het had dan zo een mooi Halloween concertje kunnen worden, nu rest er enkel een 'mooi' concert.

Dus op één van de vooravonden van 'Dia de Muertos' richting 'Stamineeke' op een steenworp van de oude begraafplaats in Webbekom met daarop enkele stille getuigen van WOII en wat verder het Webbekom's Broek alwaar 'de' boogieman zich schuilhoudt, maar bang zijn we niet want de cultuur neemt hier in 't Stamineeke' steeds de bovenhand.

'Paris Texas'  hun roots liggen in het Antwerpse en de groep is uitgebouwd rond de songwriter Gerrit Hüppertz. Samen met Dave Crokaerts, Maarten Michielsen, Jan Michielsen en Dirk Peeraer brengen deze 5-koppige formatie heerlijk luisterende Americana, Folk, Country en Bluegrass. Ongetwijfeld zullen kenners hier invloeden in herkennen van een naam als 'Bill Monroe'. Van opzwepende bluegrass tot diep gewortelde country, ze hebben het allemaal in huis.

Een Belgische stringband die daarenboven nog kwaliteit weet te brengen en nu aan een 'Bird in Hand' tour bezig zijn langsheen onze clubs. Deze 'Bird in Hand' is de opvolger van het in 2019 verschenen 'When You're Gone', een album waardoor ze zich toen onmiddellijk aan de top van hun segment kwamen te nestelen. Een kwintet die hun instrumentarium tot in de perfectie weten te beheersen en met een 'close harmony' waardoor je meteen aan hun lippen wordt gekluisterd.

Vijf muzikanten met hun instrumenten in dit kleine maar uiterst aimabel café het is geen evidentie maar deze 'Paris Texas' zouden er een betoverende avond van gaan maken. Bijna zou het weerom fout zijn gelopen want van 'Webbekom' hadden die van 'Paris Texas' nog nooit gehoord. Say What? dit is toch het bekendste café van Vlaams-Brabant dat erom bekend staat om hun muzikanten met het grootste respect te behandelen en zo zouden ze na het concert wel gaan zeggen van 'Webbekom' is dat niet die pittoreske 'banlieu' van Diest, zoiets kennen we nog niet in Antwaerpe.

De leadzangers van dit vijftal zijn Gerrit Hüppertz en Dave Crokaerts die daarenboven nog eens de skills in huis hebben om simultaan de akoestische gitaar fijnzinnig weten te beroeren. Hun opener vanavond is 'Sometimes It's Harder Getting Up The Falling Down', meteen een schot in de roos en zo zitten we al onmiddellijk bij hun nieuwe album 'Bird in Hand'. Ry Cooder zou zingen van' A Canción Mixteca.

Zijn het nu de akoestische gitaren van Gerrit of Dave, de heerlijke klanken uit de mandoline van Jan Michielsen, de als neckdobro bespeelde dobro van Dirk Peeraer of de imposante double bass van Maarten Michielsen, het doet er niet toe. Ze weten allemaal op éénzelfde lijn te zitten zonder ook maar een ander instrument weten te verdringen. Incredibele!

Bij het mooie 'Lonestar' moet ik toch even denken aan het nummer van Norah Jones uit 2002 maar deze betoverde song komt hun het debuutalbum van 'Paris Texas'. Ik weet niet of de aanwezige delegatie van 'Gevarenwinkel' het zo heeft staan op bluegrass maar willens nietes zullen ze met het daaropvolgende 'True Love as Meant For Me' worden meegetrokken naar de wereld van Bill Monroe, niet alvorens een knappe intro te hebben ervaren van Jan's mandoline.

Uit hun nieuweling 'Bird in Hand' krijgen we vervolgens 'Songbird', een nummer waarop Drik Peeraer dan weer laat horen hoe zijn 'Neckdobro' in de spotlights weet komen te staan. Onder de indruk blijven we het ganse concert door van hun warme en soms beklijvende samenzang. Ook uit datzelfde album komt dan 'Train Train' en zo begeven die van 'Paris Texas' zich ook op het country pad.

Wij blijven 'under a spell' van Paris Texas' met onder meer 'Lonesome Road' uit hun 'When You're Gone' album dat hier trouwens vanavond ook in vinyl is te verkrijgen. Er mag dan al eens gelachen worden ook want bij 'Cherry Stones' krijgen we een nummer dat misschien wel gaat over het Nationaal kampioenschap 'Kersenpitten spuwen'. En de winnaar is...?

Wanneer Gerrit zijn 'guitarra acoustica' komt door te geven aan zijn 'Paris Texas' buddy om zich volledig op zijn vocale kwaliteiten te kunnen focussen krijgen we met 'Cold In The Ground' hier een performance die naar de keel komt te grijpen. Helaas moet dit beklijvend mooi concert in twee worden gesplitst zodat het geluid van de espressomachine het even kan overnemen en ook om de muzikanten even te laten bijtanken. Voor de pauze krijgen we de titeltrack van hun nieuw album, van de hand van contrabassist Maarten en deze 'Bird In Hand' wordt gebracht in een lichte maar meeslepende 3/4 maat. Een gepast momentum is om daarna ook de merchandising te kunnen starten.

Na de koffie worden we weer meteen meegezogen in hun betoverende wereld van hun 'Belgicana' met het uptempo bluesgrass nummer 'Sleepingbag' en de titeltrack uit hun vorig album 'When You're Gone'...en zo is er plots ook 'Guitar Town'.

Met 'Willow Tree' worden we dan weer mee genomen naar één of andere cantina van de echte 'Lone Star State' van de Longhorns. Na 'Fiend Of Mine' komen die van 'Paris Texas' aanzetten met de vraag 'Don't Write Me Off' en niemand hier in het café die daaraan zou denken want ze hebben er hier meteen nieuwe fans bij.

'Sweet Goodbyes' en je weet het wel met zo een titel! Gelukkig is de tune zeker al niet van melancholische aard maar nemen we hier in ''t Stamineeke' met een opwekkende bluesgrass noot afscheid van deze 'Paris Texas'. Gerrit, Dave, Maarten, Dirk en Jan weten nu tenminste waar 'Webbekom' te situeren in ons kleine landje. Wat ze ook meteen worden duidelijk gemaakt is dat je hier echt niet buiten kan zonder een bisnummer.

We krijgen nog een dispuut van de 'Lange Berg' van het naburige Molestede in 'Dutch Mountains' en voor diegene die nu al heimwee hebben na deze 'enchanted evening', aan die kunnen we nu al vertellen dat deze 'Paris Texas' op 13 december zullen aan treden in de Gasthuisschuur te Aarschot onder het mum van de 'Rootstown Bar'. Twijfelaars kunnen dan nog in laatste instantie een CD'ke kopen van deze uitstekende Belgicana band en dit als ultiem kadooke voor onder de Kerstboom. Het is gedaan, ge moogt naar huis gaan. Gedaan ook met deze quality time!