© Rootsville.eu

Vastenavondt (B)
LP Release show 'Call Me An Angel'
Muzecafé Zolder (03-11-23)

reporter & photo credits: Elke VDV

info artiest: Vastenavondt

© Rootsville 2023


Een avondje uit richting Zolder en meer bepaald naar het Muzecafé van het cultuurcentrum 'Muze'. De avond staat in het teken van de 'LP' release van 'Call Me An Angel', het nieuwste album van 'Vastenavondt' formely Pete. Op weg richting 'Muze' bevinden in de tour bus van Pete Vastenavondt niemand minder dan Dirk Lekenne, Charly Verbinnen, Stoy Stoffelen en Loe Dejaeghere en zo is dit een busje met niets anders dan muzikale klasbakken. Toch even mijn weg zoeken hier in het gezellige 'Muzecafé' want voor mezelf is dit een onbeschreven blad.

In het café enkel muziekliefhebbers met een hart voor muziek en in de eerste plaats voor deze magistrale singer-songwriter wie hiervoor al twee prachtige albums kwam af te leveren zoals het door de pres in 2013 bejubelde 'I Am Wilson' met daarop het door been en merg snijdende 'Would You Come Down'. In 2020 herhaalde toen Pete dit huzarenstukje door het uitbrengen van het album 'The Power Of Almost Nothing'. Ook deze nieuwe plaat 'Call Me An Angel' werd gemixt in 'Studio Fandango' en zo zijn we al wat op voorhand gerust in de kwaliteit. Deze 'Call Me An Angel' is helaas niet op tijd geperst want het zal enkel worden uitgegeven op 'Vinyl' om Pete's stem nog eens extra alle warmte mee te geven die hij verdient. Voor de wat latere toelevering kregen we van 'Vastenavondt' een ludieke oplossing aangereikt.

Tegen de klok van 08.30PM is het podium prettig volzet en kunnen 'Vastenavondt' en zijn metgezellen er aan beginnen. Openen doen ze vooreerst met enkele oudere nummers om meteen de toon te zetten voor de sfeer die hier vanavond het café zal omsluieren. 'Falling' kan je als liefhebber ook terugvinden op het album 'The Power Of Almost Nothing'.

'Daddy' en het onwaarschijnlijk mooie 'Would You Come Down', daarvan weten de fans dat deze nummers staan op Pete's debuutalbum 'I Am Wilson' en zo is na 'What's The Matter John' het momentum aangebroken om ons te laten kennismaken met 'Call Me An Angel'. Nog een vermelding is dat de houtskool tekening op het album van de hand zijn van college muzikant en kunstenaar Stijn Vandebril.

Pete wil het niet al te moeilijk houden en speelt zijn album af zoals je het thuis terug zal kunnen horen met de titeltrack meteen in de spotlights. Met het daaropvolgende 'My Loves Shines For You' worden we meteen ook meegenomen door de meeslepende pedalsteel van Dirk Lekenne. 'Broken' is er dan weer eentje dat de fans kan terugnemen naar de periode van een Neil Young te rijde van 'Harvest'.

De gitaar partijen van zowel Charly Verbinnen en Dirk Lekenne laten je meeslepen in een waas van muzikaal genot die deze avond ons komt te brengen. Zo kan je 'Harmless' onderbrengen in een rustig rockende ballad welke de muziek van 'Vastenavondt' zo onweerstaanbaar komt te maken. Ontwapenend en meeslepend!

Moest het nu droog winterweer zijn geweest zouden we ons bij 'The Water's Gone' evengoed buiten rond een kampvuur hebben kunnen scharen. En voor de zoveelste keer vanavond weerom een magisch intermezzo. Ook 'Down South To The Bay' is er zo eentje waarbij een kippenvel moment je in bezit komt te nemen. Zo mooi en puur is dit alles.

Ook 'Kindaman' en niet in het minst 'We Were Right' zijn van die ingetogen songs waarvan 'Vastenavondt' al jaren zijn singature komt te maken en daar is hier een vol 'Muzecafé' getuige van vanavond. Wanneer je denkt dat je alles dan hebt gehad komt Pete hier aanzetten met 'The Last Timle For Us'. Een 'WOW' moment waar Vastenavondt zijn warm hart bloot stelt door dit 'Hugo's Lament' een eerbetoon aan ons bekendste duo uit de muziekwereld 'Nicol & Hugo'. En ja hoor wanneer ik zo eens rondkijk komen heel wat vingertjes aan de ooghoekjes vast te zitten. Ja hoor, ook ik en zelfs ook mijn tafelgenote komen met vochtige oogjes te zitten, zo onwezenlijk pakkend en tegelijkertijd super mooi.

Helaas was dit ook het laatste nummer dat op dit album te horen is en het is nu maar te hopen dat Pete zijn akoestische gitaar meeneemt wanneer hij dit pareltje persoonlijk zal gaan afleveren bij de talrijke muziekliefhebbers. En omdat Pete zich ook als een engel wil gedragen voor de aanwezigen krijgen we als bisser nog eens zijn persoonlijke biografie...'Call Me An Angel'.