© Rootsville.eu

Esther de Jong (NL)
Singer-songwriter
Stamineeke Webbekom
(05-11-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info artist: Esther de Jong

© Rootsville 2023


Nog maar net thuis uit Frankrijk en vanavond alweer naar 'Stamineeke' te Webbekom voor een ontmoeting met een Fries meiske en misschien ook mijn favoriete barvrouw. De naam van het Fries meisje, Esther de Jong. Esther is een singer-songwriter puur sang wiens roots liggen in het havenstadje Leeuwarden. Haar muziek wordt samengevat als 'Nederlands dagboekmuziek' maar alvorens we in haar dagboek beginnen bladeren genieten we mede door het gure herfstweer van een warme koffie en een gezellige babbel met deze deze sympathieke Nederlandse. Ik herinner me zo, door mijn leeftijd, nog goed de tijd toen we de smokkelroute namen om ons destijds van het 'Friese goud' te voorzien. Een stukje folklore dat reeds lang is uitgestorven.

Het 'Stamineeke' ligt er op deze zondagavond nog rustig bij waardoor het karakter dat dit bruin café nog extra in de verf wordt gezet. Druppelsgewijs komen de muziekliefhebbers binnen en rond de klok van half negen is het tijd voor deze 'Esther de Jong' om haar akoestische metgezel ter hand te nemen. Het natte weer houden we vanaf nu hier gewoon buten en kunnen we gaan wegdromen met de prachtige stem van Esther. Dus iedereen must dien kaak houwe nu.

Een paar jaar geleden kwam Esther de Jong ook een band op te richten maar toen kwam 'Corona'. Haar debuutalbum 'Even over Leven' kwam dit jaar in de rekken te liggen, een album met daarop 11 eigen nummers, realistisch en aangrijpend. Vanavond opent Esther hier met 'Van Mij', misschien wel een futuristische kijk op liefde maar met een zoveel gevoel gebracht dat de aanwezigen enkel oor hadden voor haar stem en warme gitaarspel. Wanneer we zo aan het wegdromen waren door haar muziek werden we dan ook terug tot de realiteit gebracht door een ferme vloek die de tekst kwam te kleuren en de pastoor van Webbekom zo uit zijn stoel zou doen schrikken.

Het nummer 'Haas' komt dan weer uit haat in 2020 uitgebrachte EP 'Van Mij' en gaat over het willen ontsnappen wat dan weer niet lijkt te lukken, met als besluit 'Oost West, Thuis Best'. Haar teksten zijn soms mooie melodieën, dan weer een samenbrengen van woorden waardoor er toch ook een zin ontstaat. Haar nummers schrijft Esther voornamelijk wanneer ze een beetje in 'mineur' is maar daar merken we hier niets van want iedereen hangt hier aan haar lippen.

Met 'Ogen Dicht' bladeren we zo verder in Esther's dagboekmuziek en zelfs buiten wordt het gure herfstweer gedeeld met de immense en respectvolle stilte die er hier heerst in 't Stamineeke'. Ook haar getokkel op haar akoestische gitaar lijken daardoor melodieuze nummers te zijn. Mooi is zeker ook 'Het Tafereel', een song waarbij je in wintertijd best un nipperke kan doen. Een nummer dat best knap wordt opgebouwd en je met een humoristische denkbeeldige knipoog als een answering song kan aanzien voor Rob de Nijs zijn 'Zet een kaars voor je raam'. uit 1976.

Verdere hersenspinselq vanavond van deze 'Esther de Jong' zijn ondermeer 'Nachtjapon' en werd als single in 2022 uitgebracht maar je ook kan terugvinden op dat fantastische album 'Even over Leven'. Het blijkt zeker geen unfinished song te zijn maar vloeide uit Esther's pen in een kleine 15 minuten. Om het zo bij de Nederlandse kleinkunst te houden, vallen, opstaan en weer doorgaan. We komen zo uit bij een volgende bladzijde in haar 'Nederlands Dagboekmuziek' bij een prachtig gedicht dat hier ook integraal wordt voorgedragen want...we leven echt!

Het relaas 'Uitgepraat' is dan weer een volgende pagina uit haar dagboek maar zo blijkt Esther de Jong hier plots ook uitgezongen in 't Stamineeke'. Een concert duurt zolang de muzikant erover beslist en voor sommigen was dit spijtig, anderen konden dan weer terug volledig ademen. Een beklijvende avond waar luisteren een must was hier vanavond. Mooie teksten en dito gitaarspel en zo hebben we hier in dit pittoreske dorpje van Vlaams-Brabant die prachtige muzikante uit dat pittoreske havenstadje uit Friesland leren kennen en was het tijdens haar optreden als skotsje lope. Van een moment van onthaasting gesproken, en zo ook een nieuwe bladzijde in mijn al zo grote muziekdagboek. CU!