© Rootsville.eu

Red Red (B)
Blue Monday Concert
Blauwe Kater Leuven (06-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Red Red
info club: De Blauwe Kater


© Rootsville 2023


Maandagavond en dan is er in 'De Blauwe Kater' te Leuven wel altijd iets te beleven. Het epicentrum ligt op deze blauwe maandag rond 09.30PM wanneer de studenten uit hun kot beginnen komen om zo een 'Blue Monday Concert' te gaan beleven in dit café aan de 'Vismarkt'. Op het aankondigingsbord buiten staat 'Red Red' vermeld en dit konden we toch niet aan ons laten voorbijgaan. Het werd dan maar meteen een meeting tussen 'Gevarenwinkel' en 'Mine Blues' met als moderator niemand minder dan 'Boogie Beast' Jan Jaspers.


'Red Red' staan aan de vooravond van hun LP release die zal doorgaan op zaterdag in theaterzaal 'Arsenaal' te Mechelen. Met 'The Alabama Kid' komt er wat vernieuwing op de markt en zo wordt deze vinyl plaat uitgegeven bij 'Naked' productions. Vandaag dus een voorsmaakje en zo zal het op deze twee plaatsen wel druk genoeg zijn.

'Red Red' kan je onderbrengen onder de noemer van psychedelische bluesband en bestaat als 5-tet uit frontman Tom Beardslee. Aan zijn zijde vinden we gitarist Steve Ceulemans en een ritme sectie dat bestaat uit drummer Pieter Vandergooten en bassist Chris Forget. Het 'extraatje' bij deze formatie bestaat uit DJ Courtasock die zich onderscheidt van de rest door toevoeging van zijn scratchin' grooves op de turntable.

De band begon met een oude traditie hier in ere te herstellen en dat is het aanvangsuur behoorlijk te verlaten. Misschien had Tom Beardslee er wel een gepaste verklaring voor want hij begon zijn welkom rede met de woorden...Happy that I don't kill anyone cause these young students here are very irresponsable drivers on the bike, en ja dat mag ook eens worden gezegd. Ondertussen was 'de kater' weerom vol gelopen en openen ze vanavond met een traditionele Britse folk song 'The Cuckoo'. Dit met een doordringende intro vanuit de turntable van DJ Courtasock en het geroffel van de mallets van op de 'floor tom' en cimbalen door Pieter. Dat de toon hier op het psychedelisch aspect zal liggen vanavond werd dan al meteen duidelijk.

'Good Company' is dan weer een original van de hand van Tom Beardslee ten tijde dat hij nog een echt Amerikaantje was. Wat daarna volgde is één van de oudste folk traditionals dat zelfs ooit door Nivana de charts werd ingezongen. 'In The Pines' is een nummer dat doorheen de geschiedenis al vele titels heeft meegekregen. De klassieker die we ook kennen van 'Lead Belly' wordt ook wel 'Where Did You Sleep Last Night' of 'My Girl' genoemd. 'Black Girl' bestaat ook maar verdwijnt meer en meer van de tabellen om zo geen racistisch opstootje te gaan creëren. Vanavond krijgen we naast DJ Courtasock ook de andere bandleden in de spotlights gezet door hun respectievelijke en niet in het minst indrukwekkende solo's. Nog eentje voor een kleine pauze alwaar Tom's aankondiging iets anders in de verbeelding oproept dan het roken van het belastings koe'tje, de sigaret. Met eentje van Robert Johnson en zijn 'Come On In My Kitchen' krijgen we hier een bluesje in een zeer mooie slow versie waarbij de slide dwars doorheen je wezen dringt. Zo schrijf je nieuwe geschiedenis van een oud nummer.

Na de 'War on Drugs' gaan die van 'Red Red' verder met werk uit die rode vinyl schijf met nummers als 'Cakewalk' en hun uitgebrachte single van het album, 'Lay Me Down Marie'. Drums, bas en boogie zijn dan de ingrediënten van het daaropvolgende 'I Gotto Know'. Tijd dan voor een oud rhythm 'n bluesje waardoor ik enkele jaren geleden ben gevallen voor deze 'Red Red'. Hun versie van 'Spoonful' brengt je bij de intro even in verwarring maar wordt gaandeweg een klassieker met allure. In een Lynyrd Skynyrd groove werd het feestje hier dan afgesloten met 'Here Tonight' maar voor de studentjes mocht de pret nog wat langer duren. Als ultieme afsluiter was er dan nog een verhaaltje voor het slapengaan met 'Betty Ann' in de hoofdrol.