© Rootsville.eu

Ben Reel (Irl) - Kit & Caboodle (B)
Double Bill Concert
Pallieter Café Herselt (09-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Ben Reel - Kit & Caboodle
info club: Pallieter Café


© Rootsville 2023


Gewapend met een paraplu trokken we op donderdagavond richting 'Pallieter Café' in Herselt. Het zou een 'Double Bill' concert worden maar bij het binnenkomen voelden we al aan ons water. Ondanks een goede (?) opvoeding door patron 'Den Hans' zouden de Pallieterkes hier vanavond best wel mondig uit de hoek gaan komen en dat is niet in het minst nefast voor dit 'double bill' concert. Op de affiche de Ierse singer-songwriter Ben Reel en de Old-time country-folk band 'Kit & Caboodle' helemaal uit de streek van 'Pays des Collines', en dat is Belgisch met een Ghentse tongval!

Het is 'Ben Reel' die als eerste van wal mag steken. Ben is een Ierse singer-songwriter met best al wat albums op zijn conto. Het nieuwste en 11de album 'Come A Long Way' verscheen deze zomer en kreeg meer dan behoorlijke recensies over zich heen. Zijn timbre doet meteen denken aan eentje dat ligt tussen Bob Seger en Bruce Springsteen, iets wat we uiteraard met open armen komen te verwelkomen want we zijn van beiden fan.

Openen doet Ben met 'Rainy Night' en zo bevinden we ons meteen in de dagdagelijkse realiteit. Meteen dan maar een cover van formaat er tussen gooien dacht Ben om zo de Pallieterkes wat stiller te krijgen. Iets wat nog daadwerkelijk lukte ook bij het brengen van 'Old Man' van Neil Young. Het daaropvolgende 'Tough People' kan je terugvinden op zijn in 2020 uitgegeven album 'The Nashville Calling' en waren we meteen ook overtuigd dat zijn skills op de akoestische gitaar en zijn 'Boss' stem ook 'Live' in goede aarde vallen.

Het enige nadeel om respectvol te kunnen luisteren is dat Ben's neckrack de harmonica steeds pal boven zijn micro houdt waarbij toch wat intensiteit van de stem verloren gaat. We genieten toch verder met 'All In Good Time' en 'Isolation Blues'. 'Don't Fight it baby' is dan weer het openingsnummer van zijn nieuwste album 'Come A Long Way'. Mooi is alleszins ook het gevoelige 'Loretta On My Mind'.

Het geroezemoes wordt helaas ook alsmaar intenser maar gelukkig is dit voor Ben Reel het moment om Met 'Bob Dylan's protestsong 'The Times They Are A-Changing' uit 1964 het tij meteen te doen keren. Het volgende 'U People' is dan ook een protestsong maar dan met aangename reggea vibes. Als afsluiters krijgen we nog de titeltrack van 'Come A Long Way' en op 'Let The Road Rise', welk als nieuwe single zal worden uitgebracht en zo ontstaat er hier plots een bescheiden sing-a-long. Oh Oh Oh!

Next on the bill zijn er 'Kit & Caboodle' en voor de uitleg over de betekenis ervan moeten we terug naar het Engeland van de 18de eeuw. Niet dat de band als 'oudjes' worden beschouwd want deze groep verscheen pas aan onze muzikale horizon sinds vorig jaar. Daarom misschien ook dat Kurt van Rootstown er dit jaar als de kippen bij was om deze formatie te boeken op zijn 'Roots in 't Park'.

'Kit & Caboodle' bestaan in eerste instantie uit een 4-koppige formatie die je meenemen naar de 'Appalachen' met het brengen de alom gekende 'Old Country' muziek waarvoor de streek ginds voor bekend staat. Vanavond bestaat 'Kit & Caboodle' slecht uit twee muzikanten met als instrumentarium een banjo, akoestische gitaar en een wel zeer melancholisch klinkende fiddle. Wie nu Kit of Caboodle was die discussie lieten we aan tafel in het midden en dus focus maar op hun Hobo Country-Folk.

Meteen bij hun opener 'Get It All Back' werd het duidelijk hoorbaar dat aan Hans' opvoeding toch nog wat schortte waardoor er van onze kant uit duidelijk een luide ssst kwam te ontstaan. Vanuit Gevarenwinkel ontstond zelfs de kreet van ...stop toch eens met dat kwetteren. Het duo had er een rit van twee uur opzitten rechststreeks vanuit Flobecq richting Herselt. Wat meteen ook opviel is dat ze in het 'Land van de Heuvels' best wel een mondje Ghents komen te praten.

We namen er het geroezemoes dan maar bij en legden de focus op 'Kit & Caboodle'. De oorsprong van deze band moeten we gaan zoeken in de Buskers sector en met nummers als 'Dreams Come' en 'Not Enough Love' moeten we besluiten dat de muziek eigen aan de Appalachen misschien niet zoveel zal hebben verschilt ten tijde van het ontstaan van 'Pays des Collines'.

De dame van het gezelschap tornt moeiteloos boven de teksten uit met haar weemoedig klinkende kleur van de viool. Authentieke straatmuziek met een hoog folk gehalte. Met het nummer 'Come A Mountain' probeer ik me het contrast voor te stellen tussen de mistige dampen van de steenkoolmijnen uit het Appalachen gebergte en de glooiende heuvels en prachtige natuur van onze Vlaamse Ardennen.

Met 'Hard Travellin'' komt ook dit duo zo goed als aan het einde van hun set hier in het 'Pallieter Café' en wisten ze ons perfect mee te nemen naar de oorsprong van hun Old' Country en Folk die eigen is aan de streek ginds. Rest deze 'Kit & Caboodle' enkel nog een lange terugreis vanuit het rumoerige Herselt richting de rust en kalmte van het 'Pays des Collines'. Indien de mogelijkheid zich voordoet zeker nog eens gaan terugzien. CU!