© Rootsville.eu

The Catsmokes & Friends - Chilly Willy (B)
Back to Back
Den Hemel Zichem (10-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Catsmokes - Chilly Willy
info club: Den Hemel


© Rootsville 2023


(Waar zijn) De mannekes van plezier, Zichem dat is boven en wij zijn hier...Ik betwijfel het of we deze klassieker van de fanfare de 'Zichem's Demerzonen' uit 1969 vanavond te horen krijgen in dit 'Back to Back' concert van twee Hagelandse bands die al heel wat geschiedenis wisten te schrijven. The place to be is 'Den Hemel' aan de 'Hoornblaas' en ook dit café is reeds decennia lang een begrip in de streek. Je leest het, we zitten vanavond in het hinterland van de 'Witte van Sichem' alwaar 'The Catsmokes' en 'Chilly Willy' nog eens een ouderwets, en waarschijnlijk legendarisch, concert zullen gaan geven. Op 03 december 2022 zou hier het '20th Anniversary' concert van 'The Catsmokes' hebben doorgegaan maar door een groot onderhoud bij één van de leden werd het event toen helaas gecanceld.


photo ©Chilly Willy

Opener van de avond is 'Chilly Willy' met daarin meteen ook de oudste rhythm juggler van het land en na al die jaren nog moeilijk bij te houden. Walter Cuyvers is momenteel nog steeds een youngster van 83 lentes die zijn voorbeeld Charlie Watts (1941-2021) van de 'Rolling Stones' al met een paar jaar wist te verslaan. In het voorjaar van 1992 werd, nu jaar 31 jaar geleden, deze 'Chilly Willy, Loony Goony And The Free American Hippy Blues Street Fruits' opgericht en zo schreven ze meteen al geschiedenis door de Belgische bluesband te zijn met de langste naam al hoeft er worden bij vermeld dat er in eerste instantie ook nog 'with the Humbling Mumbling Mocking Birds' bij hoorde maar die backing vocals waren maar een kort leven beschoren. Hun eerste officiele optreden viel toen plaats op 22 augustus 1992 in het al ook legendarische café 'Oep De Met' in Zichem.

'Chilly Willy' bestaat naast nestor Walter Cuyvers ook nog uit frontman 'Den Huibbe', 'Dizze' Gerry Alaerts  op de Mississippi Saxofoon en bassist Roel Celis. Vervolledigen de groep ook nog de twee gitaristen Dirk ’Calvin’  Cuyvers en Dirk Piselé aka de Pizze. 'Sound & Vision' waren in de bekwame handen van Daniel en zo waren we samen met de talrijke fans van beide groepen er klaar voor.

'Chilly Willy' zijn door de jaren heen wel wat onderhevig geweest aan schommelingen binnen de band maar nu staan ze er net zoals 31 jaar geleden. Zelfs de setlist heeft tijdens hun era geen al te veel cultuurshocks opgeleverd. Blues zoals blues moet klinken en dat doen ze met openers als 'Mike Morgan' en 'New Orleans' en zo zat de sfeer er al onmiddellijk in.

Een certitude die al jaren tot de bestaan van deze band behoort is dat de dames aanwezig het voorplan nemen en zo het shaken kan beginnen. Op nummers als 'Checkin' Up My Baby', 'Little Girl' en 'Devil in My Clouset' graven die van 'Chilly Willy' diep in het arsenaal van de blues en kan 'Dizze' Gerry Alaerts zijn skills op de bluesharp ten volle etaleren.


'De Sus' photo ©ROB TV

Net voor 'Devil in My Clouset' kwam 'Den Huibbe' nog een eerbetoon te geven aan 'De Sus'. Sus Exelmans was sinds jaar en dag een begrip voor de gitaristen van gans België en gitaar spelen was zijn leven. Sus kwam op 7 november op 78-jarige helaas afscheid van ons te nemen en zal altijd herinnerd worden als een zeer aimabel man waar je altijd bij een lekker glas bier en een babbel kon mee hebben...over gitaren.

Een nummer dat waarschijnlijk ook al 31 jaar lang op hun setlist prijkt is 'Help Me' van Sony Boy Williamson...de tweede. De twee string benders weten overhand in de spotlights te staan en bassist Roel Celis die is as cool as Elvis end Ice tea, wat wil zeggen in het bluesjargon: realy realy cool. '300 Pounds of Joy' schreef Willie Dixon in 1969 voor Howlin' Wolf maar al jaren eigenen die van 'Chilly Willy' deze song toe als zijnde van hun.

Na 'Don't Start Me Talkin' van SBW waar ze hun muze kwamen te halen kwamen we helaas ook aan het einde van deze episode van 'Chilly Willy' hier in 'Den Hemel'. Last but not least is er dan nog 'Hip Shake' uit 1966 van 'Slim Harpo' en al decennia lang levert dit nummer tot soms hilarische taferelen op van de dansende ladies aanwezig.

Ook al wandelden die van 'Chilly Willy' zelfzeker richting backstage toch bleef de roep om een bisnummer komen, zelfs de yell van 'nog 1 schoewe lieke' tornde hoog boven het applaus uit. En ja hoor ze kwamen terug. Ik hoorde 'De Pizze' nog vragen van wat nu. Antwoord: gewoon je blad om draaien en zo kregen we nog een zeer intense versie van Preston 'Red' Foster uit 1956 als extra toetje. Bedankt 'Chilly Willy' en ja hoor er waren er hier aanwezig die deze band voor de eerste keer aan het werk zagen en ook die hadden fun. Aanwezig was ook 'Chappie' die nog in het verleden als bassist van deze bonte bende door het leven ging. Respect!

Voilà sé, tijd voor de change-over! En zo gaan we met 'The Catsmokes' van de blues naar de roots met Willie Dixon's quote indachtig van 'The Blues are the Roots, the rest are the Fruits'. Ook deze rootsrockers uit de streek gaan al 21 jaar mee en speelden zelfs 20 jaar in dezelfde bezetting. Hun 'pièce de résistance' is zonder meer de 'Live' opname van een DVD tijdens 'Blues Peer' editie 2011. Het liep al tegen de klok van 11.00PM toen het viertal de bandstand kwam te betreden.

Met een jaartje vertraging zouden we vanavond ook nog de '20th. Anniversary' van 'The Catsmokes' hier hebben aangekondigd maar ondertussen bestaan deze rockers ook al 21 jaar. Helaas viel ook na 20 jaar het doek over de originele bezetting. 'The Catsmokes' anno 2023 bestaan uit Gerrit Cuypers (gitaar & vocals), Jan Vermeulen (bas) en Robert Theys (drums). De nieuwbakken gitarist luistert naar de naam van Raffe Claes en zijn roots liggen hier wat verder op in Everbeur.

In tegenstelling tot hun compadres van 'Chilly Willy, Loony Goony And The Free American Hippy Blues Street Fruits' wisten die van 'The Catsmokes' in al die tijd toch wel een paar originals in het setlist te verwerken. Hun opener vanavond is dan ook 'Whiskey or God' van Dale Watson en ik hoor den Theo al roepen van wat is er mis met 'Primus'.

Rock 'n roll, Country Rock en Good ol' Roots Music we krijgen het hier allemaal met deze rokende katjes, gaande van 'You Better Be My Baby' tot 'Watch Out'. 'Jimmi Would' is er dan eentje dat Gerrit Cuypers schreef aan het adres van Jimmy Wood van de 'Imperial Crowns'. Met 'Truckstop in La Grange' brengen ze dan een ode aan de aanwezige truckers hier in 'Den Hemel'.

Na 'Boneyard (Dick Tracy Theme)' zijn we dan toe aan een klepper van formaat. 'The Blasters' zijn een band waar Gerrit steeds weer die rock 'n roll hit uit 1980 komt mee boven te halen. 'Marie Marie' stond op hun debuutalbum 'American Music' en is en blijft sindsdien een wereldwijde hit. Voor hun wat verlaat 'Anniversary Concert' hebben 'The Catsmokes' ook een paar special guests uitgenodigd en dat zijn 'Kris Rogiers' op smoelschuif en uiteraard 'Den Huibbe'. Met deze twee muzikanten erbij gaat de rollercoaster hier even terug naar de blues met een Lester Butler'ke en die waanzinnge hit van Howlin' Wolf, 'Smokestack Lightning', en zo schrijven we toch alweer 1956.

We hadden ze al zijn schijnen, die akoestische sixstring van Gerrit en bij 'Two Trains' kwam deze guitarra acoustica dan ook volledig in de spotlights te staan. Ook op 'Nothin' But A Nothin' deed Gerrit zijn ding erop. Hoeft het nog gezegd dat iedereen hier uit de bol ging met de nummers als 'I'm Shakin' van 'Little Willie John' waar ook later 'The Blasters' en in deze era ook Jack White nog mee wisten te scoren. Een zekerheid is nu ook dat de 'Raffe' nu zijn weg vindt in de rootsrock van deze 'The Catsmokes'.

Nog effe de party laten verder gaan met 'Long Black Cadillac' en die popcorn oldie 'Daddy Rolllin' Stone' van Otis Blackwell en zo komt er dan toch ook een einde aan dit 'Back to Back' concert van de twee meest toonaangevende bands uit het land van 'De Witte' en Ernest Claes. En nu maar hopen ook op 'deel 2' want er rest ons nog steeds de quote van 'It Ain't Over Untill the Fat Lady Sings'.