© Rootsville.eu

Red Red (B)
LP Release 'The Alabama Kid'
Het Arsenaal Mechelen (11-11-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Red Red

© Rootsville 2023


Met in gedachte de 'remembrance of the red poppies' ging op deze herdenkingsdag van het einde van de 'Grote Oorlog' richting Mechelen. Niet voor het klaroengeschal dat eigen is aan deze triestige herdenking maar voor de 'LP release' van 'The Alabama Kid', het langverwachte debuutalbum van de Amerikaans-Belgische alt-bluesband 'Red Red'.

Bijna aangekomen zagen we een rode gloed hangen boven 'Het Arsenaal' en dit had dan ook totaal niets te maken met het zeldzame noorderlicht dat we enkele dagen geleden in België konden waarnemen maar was het resultaat van het kleurenspectrum van de 'Led' spots in de kleine zaal van dit theater. Niet meteen het idee van Isaac Newton maar van de organisatie 'Mind Your Head' die hier tekenden voor de release show.

Waar het concert zou doorgaan was in het begin net zo mysterieus voor een niet-Mechelaar als het vinden van de locatie. Gelukkig vonden we een eenzame wandelaar in de straten van de stad van de 'Maneblussers' die ons tekst en uitleg gaf hoe we best de inkom van dit theater konden vinden. Binnen leek het dan weer wel op een release concert. Diverse collega muzikanten zoals Toon Derison en Steven Troch kwamen die van 'Red Red' steunen, net ook als vele muziekliefhebbers zoals de PR man van 'Gevarenwinkel' en het duo van 'Sortie Blues', maar van Bart Somers geen spoor in dit oud industriegebouw van de spoorweg.

Binnen in 'de kleine zaal' leek het er op of we verdwaald waren in de catacomben van een industriële locatie waar de duistere omgeving werd onthuld in een mistig decor door de rode leds. Alles dus in het teken van die rode vinyl van 'Red Red' vanavond uitgebracht op 'NAKED' records en zo waren deze uitstekende muzikanten er klaar voor.

'Red Red' bestaat nog steeds uit Tom Beardslee op gitaar en slide, Steve Ceulemans op zijn vertrouwde 'Tele', uiteraard DJ Courtasock achter de turntable ondersteund door de ritme sectie die bestaat uit drummer Pieter Vandergooten en bassist Chris Forget. Als kers op de taart verscheen ook Ariane Van Hasselt als backing vocals op het podium wie ook op het album is waar te nemen.

Diegene die 'Red Red' al wel volgen weten dat de opener bestaat uit de psychedelische intro van 'The Alabama Kid' en zo zitten we meteen ook al bij de titeltrack van dit album dressed in red. Enkel 10 nummers vanavond maar de duur welke ze inhouden beloven wel een volwaardige set. Wel op het appel zijn de acht songs die het album de gewilde kleur geven uitgebreid met twee geweldige bluesjes uit voorbije era's.

De zaal wordt gevuld met de speciale beats eigen aan deze 'Red Red' van de scratchin' grooves van DJ Courtasock over de doordringende toms van Pieter Vandergooten langsheen de psychedelische rifjes van Steve Ceulemans tot de donderde bas van Chris Forget met als uiteindelijk resultaat de howlin' voices van Tom Beardslee en Ariane Van Hasselt.

'The Cuckoo' is een traditional waarbij deze Britse Folk song een zodanige transformatie ondergaat door de herschreven arrangementen van deze band dat het zeker in de analen van dit nummer zou moeten worden vermeld. History in the making...

Onwaarschijnlijk straf is ook hun bewerking van 'In The Pines' uit de 19de eeuw. De blues liefhebbers kennen het nummer door de bewerking van 'Lead Belly', de rest door de cover van Nirvana uit 1995 die het brachten als 'Where Did You Sleep Last Night', als een van de vele titels die het nummer in de geschiedenis meekreeg. Nu kennen we het dankzij 'Red Red' als een meer dan beklijvende alternatieve bluessong.

'I Gotta Know' staat ook op 'The Alabama Kid' en laat het meteen rocken hier in deze 'kleine zaal' waarna de aanwezigen weerom worden opgeschrikt door alweer een onwaarschijnlijke bewerking van de rhythm 'n blues klassieker 'Spoonful'. Een nummer dat in 1960 werd geschreven door de Chess huiscomponist Willie Dixon en eerst werd opgenomen door Howlin' Wolf. Een jaartje later hadden Etta James en Harvey Fuqua er een onwaarschijnlijke chartbuster mee. In deze moderne tijden misschien nu de beurt aan deze meer dan vernieuwende 'Red Red'.

Tijd nu voor 'Lay Me Down marie' het nummer uit 'The Alabama Kid' dat als single werd uitgebracht. Hierna zijn we aan het momentum aangekomen om de rest van de originals te laten horen welk het album sieren. 'Spoon and The Flame' is ook zo een nummer wat de ruimte komt te vullen met de ondertussen wel gekende 'Red Red' sound. Afscheid wordt er hier in 'Het Arsenaal' met een beetje in een southern rock groove op het nummer 'Here Tonight'. Alla prossima volta!