© Rootsville.eu

Tilia Ember (B)
Singer-songwriter
Stamineeke Webbekom
(12-11-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info artist: Tilia Ember

© Rootsville 2023


Het wordt stilaan de gewoonte op zondagavond om in 't Stamineeke' een singer-songwriter avond mee te pikken, maar dan eentje dat net een trapje hoger komt te staan in de hiërarchie van deze muziek. Vorige week was de uit Friesland afkomstige Esther de Jong hier op bezoek maar vanavond blijven een stapje dichter bij huis en is het de beurt aan 'Tilia Ember'.

'Tilia Ember' is het solo project van Laura Vanden Heede die we vooral kennen als een derde van 'The Bonnie Blues'. Deze zomer stelde 'Tilia Ember' haar soloalbum 'From The Shadows' voor aan het grote publiek waardoor ze enkele intiemere concerten komt te geven. Laura tourt momenteel ook 'Jan De Smet en De Grote Luxe' langsheen de culturele centra. Een project waar samen met 'The Bonnie Blues', 'Les Guitares Magique' en drummer Stoy Stoffelen luister wordt aan gegeven voor de 70ste verjaardag van Jan De Smet, waarvan we met 'Rootsville' op 19 september de try-out van mochten beleven (concert report).

Laura studeerde aan de Conservatoriums van Rotterdam en Antwerpen en heeft een klassiek achtergrond op viool en piano. Als 14-jarige kwam er de interesse voor pop en jazz en leerde ze zo zichzelf ook gitaar spelen. Haar solo carriére was zo van start gegaan en onder het pseudoniem 'Jonna' bracht ze het album 'Inner Child' op de markt.

'Aka Marakus' is een band die ze kwam op te richten tijdens haar studies in Rotterdam waarna ze later ook mee 'The Bonnie Blues' kwam op te richten. Een project samen met Nele Paelinck en Juno Kerstens. Door de pandemie was het moment ook aangebroken om zich terug te gaan verdiepen in het schrijven van nummers en als 'Tilia Embers' kunnen we zo ook genieten van haar meervoudige talenten als singer-songwriter en multi-instrumentalist.

Vanavond begeleidt ze zichzelf op keyboards en akoestische gitaar en opent ze nogal donker met 'Song For Alex'. Dat het een avond zou gaan worden waarbij hier de stilte als in de nacht komt te vallen was toen al meteen duidelijk. Vanavond krijgen we enkel originals te horen van haar hand. Een hand die het begrip 'singer-songwriter' naar een andere dimensie komt te verheffen. Invloeden van onder meer de excentrieke Björk uit IJsland wordt meteen ook duidelijk bij het beluisteren van 'From Above'.

Joni Mitchell werd al meteen toonaangevend in 'the roaring sixties' en wie weet komt Tilia Embers haar pad te volgen met een nummer als 'Suitcase'. Op de door de mensen veelal gestelde vraag van 'hoe gaat het met je' antwoord ze hier vanavond met 'Shouldn't Complain'. Een nummer met een licht jazz timbre waarbij uit haar guitarra acoustica enkele Samba notes komen te ontspringen en we ons zo meteen bevinden bij het album 'From The Shadows'.

Opmerkelijk is ook dat het album 'From The Shadows' volledig werd geassembleerd in Laura's garage, een plaats waar het muzikaal dan weer aangenaam toeven moet zijn. We beleven al enkele jaren moeilijke tijden op allerlei gebied en zo kwam uit haar pen het nummer 'Days Like These' te vloeien waarbij ze hier vanavond zich komt te ontluiken als meester op the black & white keys. Een nummer waarop Randy Newman dan weer jaloers zou op zijn.

Alvorens 'Tilia Ember' haar 'Morning Song' laat hoen spreekt ze ook haar bewondering uit voor het respect en de stilte van het publiek hier in het 'Stamineeke', maar Laura zoals je wel weet is het hier van moeten ;-). Het is niet de veaudeville swing die we gewoon zijn bij 'The Bonnie Blues' maar een totaal ander segment met veelal intieme listening songs. Op 'When I Was Young' komt haar klassieke achtergrond zelfs even op het voorplan.

Een 'instant song" of eentje dat wordt gecomponeerd op een kwartiertje is hier vanavond 'Draw The Line' uit datzelfde album. Op 'No One Ever Asked You' komen zelfs haar skills bij het fluiten in de spotlights te staan. Het enige wat we hierbij misten was een goed glas wijn bij een knetterend haarvuur en hopelijk eerste sneeuw in de kerstperiode.

Verrassend genoeg kregen we vervolgens een stukje folky rock 'n roll met het brengen van 'You Gotta Work Hard' waarna het jazzy timbre bij 'Tilia Ember' komt te herleven op 'Someday I'll Find My Way'. Voor de openingsdans van 'haar' feest kwam ze niet tot een compromis bij de vele beluisterde songs en dus schreef ze er zelf maar eentje. Helaas werd deze intieme 'This Place' ook het einde van haar concert hier in dit cultuurhuis van Webbekom.

Of dan toch niet? Als bisser kregen we als uitzondering op de regel eens een cover met 'Harvest Moon' en neeje, niet de versie van Neil Young maar het nummer van 'The Magic Lantern' aka Jamie Doe. Nu rest er voor deze Tilia Ember' nog enkel het schrijven van een aangrijpende musical, de nummers zijn er al. En daarmee werd er hier vanavond de lat wel erg hoog gelegd. CU