© Rootsville.eu

James Armstrong (US/F)
Blues
Move2Blues (Muzecafé)
Zolder (15-11-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues

© Rootsville 2023


Mede door de benefiet 'Blues For Bas' was het hier de afgelopen maand wat stilletjes in het 'Muzecafé' al konden de muziekliefhebbers begin deze maand hier wel hun hartje ophalen met de album release concert van (Piet) Vastenavondt. Vanavond beginnen die van 'Move2Blues' er dan weer aan met niemand minder dan 'James Armstrong'. Het betreft de invoeging van het concert van Ivy Ford dat eerder werd gecanceld.

James Armstrong is een Amerikaanse soulblues- en bluesgitarist, zanger en songwriter waar we al een tijdje niet meer van hadden gehoord. James laat zich tijdens deze Europese tour begeleiden door Denis Agenet (drums), Abdell B Bop (bass) en Jean-Patrick Cosset (keyboard). Het 'Muzecafé' zit bomvol en met de intro 'Chicken Shack', zoals de 'Muddy Waters Bluesband' destijds ook in 1966 in 'The Filmore' in San Francisco openden belooft het ook hier in Zolder nog eens een meer dan aangename ouderwetse 'Chicago Blues Night' te gaan worden. Ladies and Gents, It's shuffle time!

Na de instrumentale intro wordt James Armstrong de bandstand opgeroepen en openen ze hier zo vanavond met het verduidelijkere 'Why I Sing The Blues'. Old'school Chicago blues van de 'West Coast' en daar bovenop ontpopt James Armstrong zich nog als een storyteller pur sang. Naz nummers als Got It Goin' On' en 'Blues Been Good To Me' werd het voor sommigen al meteen moeilijk om te blijven zitten en werd er al meteen het shaken ingezet. Voor ieder nummer kregen we een verhaaltje te horen maar niemand die zich daaraan stoorde, nee het hoorde bij de manier van hoe James Armstrong zijn fans hier vanavond kwam te entertainen.

Bij het in 1997 door Mr. Armstrong geschreven soulbluesje 'Guitar Angels' kwam ook meteen Jean-Patrick Cosset op zijn keyboards in de spotlights ter staan. Er werden doorheen de geschiedenis wel enkel nummers van James Armstrong die het kwamen te schoppen tot filmtune, het daaropvolgende 'Bank Of Love' is er daar eentje van. Ook al kondigde James Armstrong bij de start van het concert aan dat er bijna geen covers zouden worden gespeeld, toch veranderde hij van het idee en bracht zo zijn eigen blues arrangement op Robert Palmer's 'Addicted To Love' en daar lusten ze hier in het café wel meer van.

Dan nog maar eentje van de collega's en zo komen we hier uit bij 'Boom Boom' van John Lee Hooker. Alles dan maar voor de ambiance zal James Armstrong gedacht hebben en zo brengt hij hierna een tamelijk uitgesponnen versie van B.B. King's 'The Thrill Is Gone'. Verder gaat het dan met een boogie van eigen hand op '6 Bar City' en stijgt de temperatuur hier in Zolder merkelijk naar een hoger niveau. Gelukkig wordt er ook zo een pauze moment ingelast.

Time to take his place in the spotlights again en dat doet hij met 'Grandma Has Got A New Friend', eentje dat hij opdraagt aan alle grandma's hier aanwezig en doordat we hier met 'BLUES' te maken hebben zijn er dit wel een paar. Vervolgens kregen we een soulbluesje dat hij schreef in samenwerking met zijn buddy Mike, en ook deze 'Healing Time' gaat er hier vlot binnen. In de 'States' is zijn vaste drummer James uit Chicago en om zo diens birthday te vieren krijgen we zo vanuit de 'Windy City' de klassieker 'Sweet Home Chicago' te horen. Vanavond was de rhythm juggler van dienst niemand minder dan Denis Agenet.

Een verhaaltje dan over hoe de Afro-Americans de muziek destijds danig kwamen te veranderen en zo komen we uit bij de cousin van de Blues, Soulmuziek. Voortgestuwd door de machtige bassgrooves van Abdell B Bop komt de zaal hier zo goed als te ontploffen bij het soulnummer 'Don't Let The Green Grass Fool You' van Wilson Picket en daarmee het onomstotelijk bewijs da enige soulvibes hoegenaamd geen kwaad kunnen. Vervolgens kregen we een sing-a-long op 'The Blues Is Alright' en meteen gingen de aanwezigen hier in het 'Muzecafé' zo goed als total loss. Tijd ook voor James Armstrong om een wandeling te maken doorheen het café en zelfs het 'Schoon Verdiep van Zolder' werd niet onbetuigd gelaten.

Een relatief nieuw nummer volgt er dan met 'Brand New Man' waarna we nog eens kunnen knallen op het funky 'Saturday Night'. Helaas was dit het einde van deze prachtige bluesavond met dank aan 'Move2Blues'. Zo wordt Danny Guilliams nog eens extra bedankt door James Armstrong alvorens we nog een bisser krijgen. Het momentum van de avond komt er dan wanneer James Armstrong een filmpje komt op te nemen voor zijn vrouw Alice. En ja hoor, ook de klank zat weer snor...

Hi Alice, Bye Alice...

the man...