© Rootsville.eu

JJ Thames & Luca Griodano Band (US/I)
Blues
Blues Promotion Dongen (NL)(19-11-23)

reporter & photo credits: Freddie

info artists: JJ Thames - Luca Griordano
info club: Blues Promotion Dongen


© Rootsville 2023


De eerste maal dat we 'JJ Thames' in België te zien kregen was op 'Swing Wespelaar' tijdens de editie van 2017 met als gevolg dat een delegatie van dit 'Free' festival nu ook present tekende. Toen al meteen overdonderd konden we het niet links laten liggen om op deze druilige zondagnamiddag richting 'Blues Promotion Dongen' te rijden. Dus de quote 'Alle wegen leiden naar Rome' kieperen we vandaag gerust in de vuilbak want vandaag leiden ze ons richting de gemeente Dongen in Noord-Brabant, en meer bepaald naar zaal 'De Gouden Leeuw' alwaar de organisatie met Peter & co al liefst aan hun 37ste seizoen bezig zijn. Plots werd het kiezen tussen 'Sinterklaas' en 'JJ Thames' maar doordat er deze middag al een ontmoeting was met diene op zijn witte schimmel was als bluesliefhebber de keuze vlug gemaakt. Toch straffe kost dat de Heilige man nu al in Dongen was, het moet zijn dat 'Amerigo' over supersonische krachten beschikt.

'JJ Thames' AKA de 'Mississippi Blues Diva' wordt tijdens haar Europese tour bijgestaan door gitarist 'Luca Giordano & Band'. Naast Luca Giordano bestaat de band ook nog uit Walter Cerasani (bass), Abramo Riti (keys) en Fabio Collela (drums). Geboren in 'Motown City' Detroit stond het in de sterren geschreven dat ze haar weg geplaveid zou zien in de music scène en volgde zo een klassieke en jazz opleiding. Als 17-jarige verhuisde ze evenwel met haar familie richting 'Magnolian State' waar de hoofdstad Jackson haar thuisbasis zou worden.

Met de 'Southern Soul' als bouwsteen wist JJ Thames zo haar eigen sound te ontwikkelen en lonkte zo ook de 'Big Apple'. Niet iedereen weet van het geld en de roem van 'New York' te genieten en zo belande ze terug in Mississippi waar ze als 'Mississippi Blues Diva' zou komen op te staan. Op haar dertigste brengt ze bij het label 'DeChamp Records' haar debuutalbum 'Tell You What I Know' uit met daarop ook het soulvolle en howlin' 'Souled Out'. In 2016 volgde het album 'Raw Sugar' en is het zo nu wachten op de opvolger dat hopelijk binnen de eerstvolgende maanden zal verschijnen.

In de wandelgangen hadden we reeds vernomen dat het '1' langere set zou gaan worden en zo begint het hier allemaal met een instrumentale intro van 'Luca Giordano' en zijn band. Ook met 'That's Life' van de hand van Willie Nelson deden Luca & Co nog even verder waarna 'JJ Thames' haar intrede doet op het podium van de 'Blues Promotion Drongen' en zo opent met 'Bright Lights'. Het de daaropvolgende floorfiller 'Hey You' kan je ook terugvinden op haar album 'Tell You What I Know'.

Ze zijn al wel een tijdje 'on tour' deze 'JJ Thames' en de 'Luca Giordano Band' en dat hoor je. Het samenspelen gaat 'perfecto' en zo krijgen de leden van de band ook hun moment om even in de spotlights te staan. Tijd dan om een portie rock 'n roll de zaal in te katapulteren met het 'Hattie Pearl' een nummer waarbij bij mezelf ook 'Diva Tina' even in beeld komt. Super energiek is het minst wat je kan zeggen van deze 'Mississippi Blues Diva' uit het zuiden.

Met 'I'm Leaving' gaan we met dit staaltje van 'Chicago Blues' richting 'East Coast'. We krijgen zelfs een bruggetje richting 'Mama, He Treats Your Daughter Mean' welk in 1952 een chatbuster opleverde voor Ruth Brown. Vervolgens krijgen we een inkijk op het niet al te fortuinlijke leven dat deze 'JJ Thames' vroeger kende en zo ook het verhaal waardoor ze in 'jail' kwam te belanden. Voor ons hier in Dongen leverde het een vat vol dynamite op met het nummer 'Woman Scoorned'.

Van een rustmoment is er momenteel geen sprake hier in 'De Gouden Leeuw' en dat kon je ook horen aan de enthousiaste menigte hier. Telkens weer een daverend applaus gaat na ieder nummer de richting uit van 'JJ Thames', zo ook bij het daaropvolgende het even tempo drukkende 'Get You Some Blues' en blues is wat we kregen hier vannamiddag dit incluis de keys- en basgrooves van respectievelijk Albramo Riti en Walter Cerasani. Een streepje boogie dan maar met het al wel iconische 'Boom Boom' van John Lee Hooker, en iedereen weerom uit de bol...dot com.

De gitaarrifjes van Luca himself gaan hand in hand met de songs van JJ Thames en zijn een lust voor het oor en ook rhythm juggler Fabio Collela laat ons niet onberoerd. Een concertje zonder pauze heeft als nadeel dat alles hier nogal vlug voorbij lijkt te gaan. Met 'Whipping Post' krijgen we zo ook wat funk geserveerd hier in 'Blues Promotion Dongen' op deze klassieker van 'The Allman Brothers. Tijd dan weer voor Luca Giodano om als excellente stringbender een stapje voorwaarts te zetten met een beklijvende solo op B.B. King's 'The Thrill Is Gone' maar zo zitten we ook zo goed als aan het einde van de plaat.

Het mag niet zijn dat aan een wervelende namiddag hier zo maar een eind aan kan komen en dus besluit deze 'Mississippi Blues Diva' om dat legendarisch nummer van Etta James even in de schijnwerpers te gaan zetten. Van 'I'd Rather Go Blind' uit 1967 zijn er mijn inziens maar twee goede versies te beluisteren en dat is deze van Etta zelf en die van 'Chicken Shack' destijds met Christine Perfect die later Christine McVie zou worden bij 'Fleetwood Mac'.

Wel vanaf nu rekenen we ook deze versie van 'JJ Thames' erbij. JJ Thames weet perfect dit nummer te beleven en ook al wordt het nummer wat uitgesponnen er is geen ziel hier die zich daaraan komt te storen. Je wordt als het ware meegezogen in dit nummer door de beleving van 'JJ Thames' en zo blijven we hier met z'n allen achter met een Delirium. Een optreden waarin we alles mochten en konden beleven vanaf de Mississippi tot aan de Windy City. Met dank aan Peter en zijn 'Blues Promotion Dongen' en aan Sinterklaas die het wat makkelijker maakte om onze keuze te bezegelen en zo laten we Kris en An van 'Swing Wespelaar' hier maar achter in hun dromen. Op 17 december staat hier de 'Big Pete Bluesband' op het podium. CU!