© Rootsville.eu

The Fugitives (Can)
tiltle: No Help Coming
music: Folk
release date: june 07, 2024
label: Fallen Tree Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info band: The Fugitives

© Rootsville 2024


The Fugitives wilden No Help Coming schrijven over de klimaatcrisis en haalden hun lessen uit de maanden van onderzoek dat ze voor hun hadden gedaan vorig album, Trench Songs (JUNO en Canadian Folk Music Association award genomineerd), die zich concentreerde op soldatenliederen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze nummers waren als humoristisch als aangrijpend.

“Het was de stem van mensen die er middenin zaten”, zegt Brendan McLeod, de ene helft van het songwritingduo van The Fugitives. “Al het lezen dat we deden rond de het klimaat miste dit soort speelsheid. Een deel daarvan is de ernst van het onderwerp, maar een ander deel leek een gebrek aan directheid. Dat de maatschappij nog steeds niet voelt, of praten of handelen, alsof we erin zitten.

No Help Coming herinnert ons er voortdurend aan dat we erin zitten. Het normale menselijke gedoe
vindt plaats - beladen vriendschappen (‘Dead Money’), carrièreveranderingen (‘Wing and a Gebed’), coping-mechanismen (‘Not Burning Out’), romantiek (‘It Might Just Rain Like This For Days’) – maar allemaal onder het schrikbeeld van een milieuramp.

Door klimaatzorgen te combineren met alledaagse zorgen, No Help Coming worstelt met een mondiaal fenomeen door de persoonlijke lenzen van zijn vier leden - Brendan McLeod, Adrian Glynn, violist Carly Frey en banjospeler Chris Suen - en zij volgden het record dienovereenkomstig. De band speelt elke instrument, behalve percussie en een orgel.

Iedereen zingt op een gegeven moment lead, op andere momenten achtergrond. Dankzij de Vancouver-producent Tom Dobrzanski, de overall het geluid is zeer gepolijst, maar er zijn ook live opnames van de vloer, fragmenten van jamsessies en gesproken memo opnames. Deze elementen houden het echt, rauw en, nou ja, menselijk.

No Help Coming is eerder speels dan kostbaar. Dit is logisch, want de klimaatcrisis gaat tenslotte niet over overleven van de planeet, wat prima zal gaan zonder ons (‘After You’re Gone’, ‘Ash’), maar het voortbestaan van de mensheid.

tracks:

1. (No Help) (0:44)
2. Edge of the Sea (4:27)
3. It Might Just Rain Like This for Days (3:33)
4. Story of Our Times (3:15)
5. (Simple Song) (0:54)
6. Ash (3:31)
7. Wing and a Prayer (4:15)
(Impending Doom) (0.21)
8. No Help Coming (3:00)
(In the Same Room) (0:33)
9. Dead Money (2:49)
10. Advice (4:41)
11. (Landmarks) (1:30)
12. Not Burning Out (4:12)
13. (After You’re Gone) (1:46)