© Rootsville.eu

Al Lerman (Can)
tiltle: Country-Fried Blues
music: Blues
release date: april 05, 2024
info artist: Al Lerman

© Rootsville 2024


Al Lerman is een ervaren bluesman met een zeer persoonlijke muziekstijl. Hij beschikt over een grote kennis van de bluestraditie op zowel mondharmonica als gitaar en brengt die gevoeligheid in de liedjes die hij heeft geschreven over zijn eigen hedendaagse leven en tijd. Twee dagen lang hurkten hij en een beminnelijke groep topmuzikanten neer in een boerderij uit de jaren 1830, die onlangs was omgebouwd tot een studio die bekend staat als de Ganaraska Recording Company. Ze hingen rond, lachten, speelden en gingen door tot in de kleine uurtjes. Die vrolijke stemming vond zijn weg naar deze opname. De nummers werden live van de vloer opgenomen, met minimale overdubs in één laatste sessie.

Al was oprichter en leider van de geliefde band Fathead en leidde hen van 1992 tot 2016, waarmee hij twee JUNO AWARDS in de wacht sleepte. Na jarenlang voor Fatheadte hebben geschreven en zijn eigen solo-opnames te hebben gemaakt, heeft hij een indrukwekkende erfenis aan liedjes verzameld. Hij is ook lange tijd lid van de gerenommeerde Maple Blues Band, die onlangs hun volledig instrumentale album "Let's Go" uitbracht op Cordova Bay Records. Al is genomineerd voor zesentwintig Maple Blues Awards, ter ere van zijn werk als mondharmonicaspeler, songwriter, akoestische act en meer. Het vierde album van Al Lerman, getiteld “Northern Bayou”, werd in slechts twee dagen live opgenomen in de studio. De nummers op dit album stralen een prettig ontspannen sfeertje uit en doen denken aan artiesten als J.J. Cale en John Hiatt. De muziek heeft een mix van ontspannen en soms funky geluid, en Al’s stem lijkt sterk op die van John Hiatt. Het album bevat onder andere nummers als “Down To The River”, “You Think You Know Me”, en “Hand Me Down Hate” die je zeker in een ontspannen stemming zullen brengen

De bluesmicrobe sloeg op jonge leeftijd toe toen Al werd meegenomen om naar het beroemde duo Sonny Terry & Brownie McGhee te luisteren in het iconische Riverboat-koffiehuis in Toronto. Zijn interesse in muziek schoot omhoog en in de loop der jaren zag hij het duo maar liefst veertig keer. Al snel ontdekte hij veel bluesgrootheden die regelmatig door de stad toerden. Al toen hij in de twintig was, speelde hij in lokale bluesbands in Toronto, zocht Al naar veel van zijn muzikale helden, op zoek naar zowel advies als inspiratie. Hij prijst zich gelukkig dat hij heeft mogen samenwerken met bluesgiganten als Muddy Waters, Willie Dixon, Koko Taylor, Luther Allison, Albert Collins en meer. Er ontstond een stevige vriendschap met de Chicago-mondharmonicaspeler Carey Bell, die hem op het instrument begeleidde. Als je hem nu hoort, lijdt het geen twijfel dat hij zijn lessen goed heeft geleerd. Hij heeft hierop ingespeeld en blijft instructieve mondharmonicaworkshops aanbieden op festivals en muziekkampen in het hele land. Al blijft zich bezighouden met live-optredens en een nieuw album, “Country-Fried Blues”, verschijnt op 5 april 2024.

Akoestische instrumenten voeren hier de boventoon – een knipoog naar de vroege rurale bluesstijlen, terwijl een rock-steady ritmesectie de boel in beweging houdt met moderne vitaliteit. Multi-instrumentalist Jimmy Bowskill schittert overal en kleurt de mix met mandoline, viool en gitaar. De gitaar van Al wordt soms aangesloten op een versterker met tremolo-effect, waardoor moerassige, auditieve beelden ontstaan. Het zal luisteraars misschien verbazen als hij hoort dat zijn vloeiende harpwerk op een rek werd gespeeld terwijl hij tegelijkertijd gitaar speelde. Door de jaren heen heeft Lermans meesterlijke vaardigheid op de harp hem verschillende prestigieuze Maple Blues Award-nominaties opgeleverd voor Harmonica Player of the Year.

Country-Fried Blues, geproduceerd door Alec Fraser, bevat negen vettige originele nummers, doorspekt met een handvol covers die het onmiskenbare stempel van Lerman dragen.


tracks:

01. The Backbug Song (3:57)
02. Big Bill’s Blues (3:26)
03. How High Is Up (3:53)
04. How Much Longer Can A Broken Heart Last (3:53)
05. Come On In My Kitchen (3:35)
06. Summer Strollin’ (2:55)
07. That’s What Friends Are For (3:16)
08. I Heard That Lonesome Whistle (3:23)
09. Can’t Pin A Colour (3:04)
10. You By My Side (4:11)
11. Lowdown Just The Same (3:49)
12. Too Bad For You (Too Bad For Me) (3:59)
13. Last One To Leave The Party (3:55)