© Rootsville.eu

Andromeda Turre (US)
tiltle: From The Earth
music: Jazz
release date: july 26, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Andromeda Turre

© Rootsville 2024


Zanger, componist en SiriusXM's Real Jazz-presentator Andromeda Turre is een productieve naam in de hedendaagse jazzscene en daarbuiten. Onder de voogdij van haar vader, de legendarische trombonist Steve Turre, en van jazziconen Dizzy Gillespie, Max Roach en Wynton Marsalis, heeft Turre al meer dan twintig jaar haar onderscheidende aanwezigheid als veelzijdige artiest aangescherpt. Turre heeft een diepgaande beheersing van het podium verworven door haar carrière in zowel theater, als geprezen componist en supervisor voor Lena: Lessons From A Lady en de bewerking van The Great Gatsby door het Aquila Theatre, als muziek uit haar tijd met grootheden als Ray Charles en haar eigen ervaringen zijn headliner op festivals in 17 landen.

Nu combineert Turre haar genuanceerde muzikale gevoeligheden en capaciteiten om een ​​meeslepend sonisch tapijtwerk te creëren dat geworteld is in milieuactivisme op From The Earth, haar uitgebreide nieuwe album dat op 26 juli 2024 uitkomt. Elk segment van de From The Earth-suite wordt gepresenteerd als vier concerten en is met elkaar verbonden. aan een gemeenschap die onevenredig getroffen wordt door de klimaatverandering, en is sonisch een afspiegeling van hun respectieve biosofferen. Verrijkt door opgenomen interviews met leiders van deze gemarginaliseerde gemeenschappen, is deze aangrijpende en creatieve hedendaagse jazzsuite een pakkende oproep tot actie, en zet de al lang bestaande traditie voort van het gebruik van jazz als instrument voor activisme.

De kiem van het idee voor From The Earth wortelde voor het eerst in december 2022, toen Turre op excursie was in IJsland. De wereld die haar omringde, volkomen ondergedompeld in de natuur, was krachtig en bijna oeroud in zijn rauwe elementaire staat. “Het ervaren van het dansen van het noorderlicht in de lucht, het geweld van de neerstortende zeegolven, het ontstaan ​​van nieuwe grond door lava en het wonder om verzwolgen te worden door een gletsjer onthulden allemaal een diepgaande verbinding met de aarde”, zegt Turre. “Deze verbinding keerde met mij mee naar huis en bleef verbonden met mijn nieuwsgierigheid en creativiteit.” Deze omhullende aanwezigheid van de natuur bracht Turre ertoe het concept van de aarde te bekijken door de lens van de manifestaties van haar schoonheid en kracht die ze tijdens die reis zag: aarde, lucht, zee en ijs. Deze vier biosferen dienen als kader voor From The Earth, en elk bestaat uit meerdere bewegingen die een uitgebreide verkenning van de thema's mogelijk maken en rijke sonische beelden oproepen.

De opvallendheid van het album wordt verder toegelicht door de urgentie en de alomtegenwoordige oproep tot actie. Met dit perspectief in gedachten probeerde Turre jazz en de al lang bestaande historische traditie van het bieden van een stem voor sociale rechtvaardigheid te gebruiken, en begon hij From The Earth in die richting te ontwikkelen. Om meer inzicht te krijgen, interviewde ze klimaatexperts en gemeenschapsleiders uit Illinois, Californië, Puerto Rico en Newfoundland, en koos ervoor om die audio in de suite te gebruiken om de belangrijke boodschap ervan verder te versterken. From The Earth is dus niet zomaar een muziekstuk, maar een open uitnodiging voor luisteraars om dieper op de materie in te gaan. From The Earth is een visionair initiatief dat gebaseerd is op de overtuiging dat een multiculturele toekomst essentieel is, en dat het voortbestaan ​​van gemarginaliseerde gemeenschappen van gelijke waarde is als die met macht en status. Door betekenisvolle verbindingen tussen verschillende gemeenschappen te bevorderen via het medium jazz, en door krachtige interviewfragmenten rechtstreeks in de muziek op te nemen, versterkt ze stemmen die vaak worden uitgesloten van het kritische milieudiscours.

Muzikaal gezien beheert From The Earth selectief het gebruik van gevarieerde timbres en instrumenten om de beelden van elke biosfeer op te roepen. De aarde wordt vertegenwoordigd door het gebruik van meer gegronde en cultureel gewortelde instrumenten, met name akoestische bas, piano, marimba, didgeridoo en kristallen schalen. Sky gebruikt daarentegen koper, vibrafoon en harp om een ​​helder maar toch luchtig geluid te kapselen. Sea biedt percussie als culturele link met Puerto Rico, evenals een verscheidenheid aan schelpen die specifiek het water oproepen. Ice voegt het gebruik van EWI toe om een ​​gevoel van kristalheldere mystiek te creëren, en beschikt met name ook over een koor om het geluid in evenwicht te brengen en tegelijkertijd ideeën van eenheid te benadrukken.

Structureel is het concert van elke biosfeer georganiseerd in drie delen, waarbij elke beweging een specifieke – bijna liturgische – betekenis heeft binnen zijn organisatie. Het eerste deel van elk concert verwelkomt de luisteraar via een soundscape. De tweede vertegenwoordigt de gemeenschap, terwijl de derde mediteert over de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap en de natuurlijke wereld waarmee zij in wisselwerking staat. Een goed voorbeeld van deze creatieve samensmelting van structuur en geluiden is ‘Earth Waltz’, het derde deel van het Earth-concert dat de gedetailleerde ervaring van het aardse leven verpersoonlijkt met de enorme betekenis van het leven op kosmische schaal. “Earth Waltz” roept luisteraars op om vanuit een breder perspectief te kijken, en bevat een krachtige pianosolo van ELEW samen met een geïmproviseerde vocale solo van Andromeda Turre. E

en ander hoogtepunt is ‘Finger on the Trigger’, het laatste deel binnen het Sky-concert. Met behulp van een aangepaste blues demonstreert dit stuk de woede die velen voelen jegens de individuen en conglomeraten die winst boven verantwoordelijkheid stellen, terwijl de prijs wordt betaald door het milieu. Het stuk bevat felle solo's van ELEW en saxofonist Chelsea Baratz. “Hydrosphere” was het tweede stuk dat Turre voor dit album componeerde en werd geschreven tijdens haar verblijf in IJsland. Als eerste deel van het Zeeconcert nodigt het luisteraars uit in de hydrosfeer, waarbij de geluiden van oceanen, rivieren, meren en grondwater worden geschilderd. Het stuk opent met een betoverend saxofoon-ostinato dat zich ontvouwt met stemlagen en schelphoorn. Naarmate het stuk vordert, komen de golvende vorm en de geïmproviseerde schelpsolo van de grote Steve Turre, bovenop golven van grotendeels geïmproviseerde zanglijnen, idyllisch in kaart met de eb en vloed van de waterwegen van de aarde.

tracks:

 1. Ingression Interlude 03:08
 2. Geosphere 03:21
 3. Grandmother's Permission 03:26
 4. Earth Waltz 07:28
 5. Atmosphere 05:14
 6. Ms. Margaret's Lament 05:32
 7. Finger on the Trigger 03:35
 8. Hydrosphere 07:30
 9. Sin Agua No Hay Vida 04:56
 10. Contigo 03:26
 11. Cryosphere 03:32
 12. Oracle Interlude 01:06
 13. Amulena 04:13
 14. Critical Mass (feat. ELEW)