© Rootsville.eu

Andy Milne & Unison (Can)
tiltle: Time Will Tell
music: Jazz
release date: april 26, 2024
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Andy Milne

© Rootsville 2024


Net als zijn voorganger is Time Will Tell het artistieke antwoord van Milne op levensveranderende omstandigheden. Terwijl The ReMission werd geïnspireerd door zijn diagnose, behandeling en herstel van kanker, beschrijft Time Will Tell zijn levenslange inspanningen om de familiegeschiedenis van zijn geboorte bloot te leggen. Toen hij als baby werd geadopteerd, bleken zijn pogingen om contact te maken met zijn biologische familie vruchteloos – tot 2018, toen het geschenk van een DNA-test van Ancestry.com van zijn vrouw, zangeres La Tanya Hall, alles veranderde.

Hoewel hij zegt dat het nieuwe album niet moet worden opgevat als een muzikaal verslag van deze ervaringen, inspireerde en informeerde de reis zijn proces. “Ik besefte dat mijn composities een onbewuste weerspiegeling waren van mijn ervaringen”, zegt Milne, tevens assistent-professor muziek aan de Universiteit van Michigan. “Ik ontmoette mijn biologische moeder dagen voordat ik veel van deze muziek componeerde, en besefte al snel dat dit een belangrijke rode draad in die stukken zou zijn. Ik liet het in essentie stromen en mijn proces omhullen.”

Het begrip ‘familie’ strekt zich uit tot de artistieke benadering van Milne, in termen van zijn inzet voor het eren van relaties, het opbouwen van een gemeenschap en het vermengen van muzikale talen. Dit wordt hartverscheurend uitgedrukt in het nummer ‘Lost and Found’. Het onthult zijn persoonlijke missie – zowel qua titel als zijn klagende uitvoering – en introduceert een nieuwe textuur in Unisons soundscape in de koto van virtuoos Yoko Reikano Kimura. Ze is te horen op drie andere nummers op Time Will Tell.

Milne’s interesse in de Aziatische cultuur gaat terug tot zijn studententijd, toen hij ook nieuwsgierig werd naar het zenboeddhisme. Tien jaar geleden werd hij verliefd op het strijkersuniversum van de Japanse koto en creëerde hij het multidisciplinaire project Strings & Serpents, met een pianoduo, een kotoduo en een animatiefilm. Dit leidde ertoe dat hij Kimura uitnodigde om met Unison mee te doen voor een optreden.

“Dat zette de wielen in beweging”, herinnert hij zich. “Ik hou van de koto vanwege zijn gevoel en omdat hij tegengestelde en complementaire klankkwaliteiten kan uitdrukken ten opzichte van de piano. Het is behoorlijk flexibel – het kan delicaat zijn, maar het kan ook heel woest zijn. De overeenkomsten en verschillen tussen deze twee iconische snaarinstrumenten spreken mij erg aan.”
Ook tenorsaxofoniste Ingrid Laubrock, met wie Milne in 2022 het album Fragile opnam, brengt flink wat pit op vier nummers. Hun samenspel op openingsnummer ‘Purity of Heart’ geeft een gevoel van urgentie aan de procedure, en na hun eerdere samenwerking is het gemak van hun geven en nemen duidelijk.

In navolging van Milne’s kronkelende persoonlijke reis zijn sommige nummers op Time Will Tell zelf reizen, gekenmerkt door dramatische verschuivingen in tempo en toon. “Beyond the Porcelain Door” en “Kumoi Joshi” zijn sprekende voorbeelden. “In de traditionele vorm van jazznummers is het misschien minder gebruikelijk dat composities twee nummers in één uitdrukken”, legt hij uit. “Bij sommige van deze muziek kun je, als je het begin van het nummer hoort, echt niet zeggen hoe het zal eindigen. Op een bepaald niveau weet ik dat ik de kracht van het onbekende weerspiegelde en kanaliseerde, aangezien het verband hield met mijn reis in verbinding met mijn biologische familie. Er is een zekere mate van vrijheid die voortkomt uit toewijding aan jezelf en je proces, waardoor je je op je gemak voelt bij het maken van deze keuzes.

“Omdat ik een paar keer in de zon ben geweest en veel muziek heb gecomponeerd, vind ik het een kracht om op mijn instinct te vertrouwen, moedig te zijn en dingen te veranderen. Het is een spirituele uitdrukking van het zijn op een plek waar dit niet alleen toegestaan is, maar ook natuurlijk en organisch.” Milne geniet nog steeds een sterk gevoel van broederschap met Hébert en Penn, die elk een compositie bijdragen aan Time Will Tell. Penn schreef ‘Papounet’ – de titel is de uiting van genegenheid van zijn kinderen voor hun grootvader – waarin een aantal van de meest synchrone en avontuurlijke spelvormen van het trio te horen zijn. Ondertussen zorgde Hébert voor ‘Broken Landscape’, dat de bassist voldoende ruimte geeft om op virtuoze wijze kleur te verkennen, waarbij hij bijna de hele tijd soleert tegen de achtergrond van Penns suggestieve penseelwerk.

tracks:

  1. Purity of Heart - 6:11
  2. Lost and Found - 4:28 
  3. Papounet - 5:22
  4. Beyond the Porcelain Door - 6:44 
  5. Solotude - 1:40 
  6. Kumoi Joshi - 8:09
  7. No Matter What - 4:53 
  8. Broken Landscape - 5:20 
  9. Lost and Found Reprise - 8:27 
  10. Apart - 6:42