© Rootsville.eu

April Varner (US)
tiltle: April
music: Jazz
release date: june 28, 2024
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
April Varner

© Rootsville 2024


De New York City Jazz Record heeft de 26-jarige dynamo geprezen als een ‘directe, authentieke zanger…’, die blijk geeft van ‘vocale dynamiek… authentieke jazzfrasering… opwindende nummers’ en beschikt over een ‘diepgaande beheersing van diepe scat en vocalese. ” Varner heeft verschillende virale video's verzameld van haar uitdagende solotranscripties, slim vervaardigde vocalisaties en acapella-vertolkingen van het Great American Songbook. Varner is afgestudeerd aan de Manhattan School of Music en heeft gestudeerd bij jazzgrootheden als Tierney Sutton, Russell Malone, Sachal Vasandani, Jane Monheit, Kurt Elling en anderen. Varner kreeg vorig jaar veel aandacht als winnaar van de 2023 International Ella Fitzgerald Jazz Vocal. Concurrentie.

April wordt geproduceerd door de beroemde drummer-producer Ulysses Owens Jr., die via Theo Bleckmann voor het eerst aan de zanger werd voorgesteld. “Ze is een van de meest dynamische en leergierige muzikanten die ik in vele jaren ben tegengekomen”, blikt Owens Jr. terug. “Ik heb met veel getalenteerde kunstenaars gewerkt, maar niet veel die de werkethiek en ambitie bezitten die April met zich meebrengt, in combinatie met haar ongelooflijke talent. Ze kan alles zingen en kan veranderen in welke stijl dan ook. Samenwerken was een logische stap en de twee gingen in april aan de slag.

April bevat pianist Caelan Cardello (die tevens de albumarrangeur is), gitarist Russell Malone, bassist Reuben Rogers, drummer Miguel Russell, trompettist en zanger Benny Benack III, en tenor- en sopraansaxofonist Dayna Stephens. Bij het kiezen van de band wilde Varner muzikanten betrekken die haar hadden geïnspireerd. Varners jarenlange geschiedenis met Cardello en Russell komt vooral tot uiting in hun waarneembare samenspel en nauwe muzikale connectie. Bij het selecteren van de gasten speelde Owens Jr. een belangrijke rol bij het vormgeven van de muziektent door spelers voor te stellen die de zanger het beste zouden aanvullen.

Zoals gezegd begint April met het spaarzame en huiveringwekkende ‘April Blues’, met een uitvoering die haar jaren te boven gaat, en soepele fraseringen die dansen op de beat van bassist Rodger. Van daaruit slingeren Varner en zijn gezelschap regelrecht naar 'I'll Remember April', waar ze geïmproviseerde vocaleses met Benack ruilt met gemoedelijk gemak en zelfvertrouwen. Dit leidt tot Pat Metheny’s spectaculaire ‘Joy of April’, gevolgd door een adembenemende versie van Paul Simon en Art Garfunkels melancholische klassieker ‘April Come She Will’, alleen met gitarist Malone. Varner neemt “April Give Me One More Day” mee in een medium-slow arrangement, met een duidelijk Anita O’Day-flair in haar balladeering. ‘April Again’ bevat een onvergetelijke solo van Dayna Stephens op sopraansaxofoon en Cardello op sudderende piano en orgel.

“Sometimes it Snows in April” is een klassieker van Prince and the Revolution van hun album Parade uit 1986; Net als 'April Come She Will' maakt Varner deze niet-jazzkastanje helemaal haar eigen. Ze gaat in deze geest verder met Frank Ocean’s hymne ‘Dear April’, waarin Varners voorliefde voor korte eindes en lange zinnen duidelijk naar voren komt. Dit nummer, de tweede single van het album, werd geproduceerd door haar voormalige professor aan de Manhattan School of Music, Theo Bleckmann. “De tijd die ik met hem doorbracht was op zijn zachtst gezegd van onschatbare waarde. Hij heeft me zoveel over mezelf en mijn muziek geleerd, dus ik wist dat ik hem op de een of andere manier bij dit project wilde betrekken”, zegt ze. “Zijn vaardigheid in het in lagen aanbrengen van zijn stem in weelderige harmonieën en het gebruik van effecten maakten dit nummer echt tot iets ongelooflijks.”
Welk jazzalbum met liedjes uit april zou kunnen vliegen zonder “April in Paris”? Hier is het een swingend duo met pianist Cardello, die grote schommelingen maakt met frasering en stijl om de sfeer levendig modern te houden. Ze volgt dit met een langzame, sudderende versie van ‘Lost April’, met een bijzonder angstaanjagende precisie in Russells drumwerk.

Het eindigt allemaal majestueus met de andere door Varner geschreven boekensteun, “Who Let April Back in My Dreams?”, waarin haar vaardigheden als bekwame maker van originele muziek verder worden getoond. March kwam binnen als een leeuw en ging eruit als een lam – maar Varner is net gearriveerd, als een bonafide leeuw op het jazz-vocale circuit. En in tegenstelling tot de maand zal april zeker nog een tijdje blijven.

tracks:

 1. April Blues
 2. I’ll Remember April
 3. Joy of April
 4. April Come She Will
 5. April Give Me One More Day
 6. April Again
 7. Sometimes It Snows In April
 8. Dear April
 9. April In Paris
 10. Lost April
 11. Who Let April Back Into My Dreams?