© Rootsville.eu

AurallaurA (US)
tiltle: Exetastes
music: Jazz
release date: january 12, 2024
info artist: Aurallaura
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Laura Chu Wiens, ook wel bekend als AurallaurA, is een jazzcomponist en zangeres. Ze groeide op in een biraciaal Chinees-Amerikaans huishouden, en omdat ze veel in het buitenland heeft gewoond, beheerst ze het Mandarijn Chinees en Spaans. Chu Wiens heeft volksmuziek gestudeerd en uitgevoerd in Chiapas, Mexico, townshipjazz in Kaapstad, Zuid-Afrika, Roma-muziek in Belgrado, Servië en volksmuziek uit Lisu-minderheden in Yunnan, China. Laura studeerde vocale jazz aan Williams College, maar haar vaardigheden als performer zijn de afgelopen 17 jaar verfijnd als regulier uitvoerend muzikant in de omgeving van DC en Pittsburgh.

Ze zingt regelmatig met de groep RML Jazz op festivals, podia en restaurants, en was eerder frontman van de bigband The Jazz Conspiracy, Speak Low Jazz in de regio Washington DC, en Lora and the Belgrade Boys in Servië. Laura heeft ook vocale muziek gecomponeerd en uitgevoerd voor drie BBC Radio 4-drama's, geproduceerd door de Prix Italia en Sony Gold Radio Academy Award-winnende audiokunstenaar Gregory Whitehead. Die stukken werden landelijk uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk en op het Glasgow Radio Festival ‘Radiophrenia’.

Het Exetastes-album is een hoogstandje en laat de uitgebreide mondiale invloeden en vloeiende jazz van AurallaurA zien. Originele composities op Exetastes belichten de blues, Latin, funk, jazzwals en zelfs traditionele volksmuziek uit de Balkan, Appalachia en China, die verenigd worden door de kenmerkende verhalende teksten van Laura Chu Wiens. Zowel de muziek als de verhaallijnen op het Exetastes-album evolueren zelfs in de loop van een enkel nummer, waarbij ze worstelen met zowel ambivalentie als toewijding op het kruispunt van iemands leven. Belangrijke medewerker, arrangeur en muziekingenieur Greg Lutz is een voor een Grammy genomineerde muziekpedagoog en speelt virtuoze solo's op toetsen, sax, klarinet en fluit. Bassist John Dahlman, die ruim vijftig keer in het Witte Huis heeft opgetreden voor vijf presidenten en met zeven Broadway-musicals heeft getourd, staat ook volop op dit album.

tracks:

1. But, You Know 4:02 (AurallaurA)
2. Shelter; Storm 2:34 (AurallaurA)
3. Icarus 2:50 (AurallaurA)
4. Second Summer 3:08 (AurallaurA)
5. Mind the Gap 4:00 (AurallaurA)
6. City Sister, Homestead Heart 4:01 (AurallaurA)
7. The Last Nostalgic Wait 2:54 (Miles Belknap)
8. Zapjevala Sojka Ptica 3:49 (Traditional Balkan song)
9. Press the Word 3:22 (AurallaurA)
10. December Song 3:41 (AurallaurA)
11. Yuan Fen 3:53 (AurallaurA)