© Rootsville.eu

Bad Blues Quartet (US)
tiltle: White Gloves
music: Blues
release date: 2024
info artist: Bad Blues Quartet


© Rootsville 2024


Het Bad Blues Quartet ontstond in de zomer van 2014 uit de ontmoeting tussen Federico Valenti, Eleonora Usala, Frank Stara en Simone Arca. De band begon zijn activiteiten met het spelen van de melodieën van de meesters en de modernste geluiden (van Elmore James tot John Mayer, van Stevie Ray Vaughan tot Susan Tedeschi, van Ray Charles tot Muddy Waters).

Na een paar maanden van activiteit op Sardinië voelde het kwartet de noodzaak om ook originele stukken te componeren, en begon ze geleidelijk aan in hun repertoire op te nemen totdat ze de centrale pijler van hun uitvoeringen en hun creatieve werk werden. Sommige van deze nummers werden in de zomer van 2015 gepresenteerd op het "Sulle Strade del Blues" Festival in Cagliari. De verschillende muzikale invloeden van de leden van de groep, absoluut heterogeen, reflecteren op hun liedjes, waarbij blues wordt gemengd met funk en moderne zwarte muziek.

Op 1 juni 2017 publiceerde de band hun debuutalbum, simpelweg genaamd "Bad Blues Quartet". De nummers zijn opgenomen in de Metropolitan Studio van Monserrato met de Sardijnse gitarist en producer Massimo Satta, al jaren een gevestigde waarde in de Italiaanse muziekscene. Het album bevat acht originele nummers en een cover van een oud werknummer, opgenomen door Alan Lomax in de jaren '30, en heeft de medewerking van verschillende gastmuzikanten, bekend in de Italiaanse en Sardijnse bluesscene. Het album werd zeer goed ontvangen met beoordelingen en recensies van radio's, tijdschriften en experts uit de industrie.

Tijdens de lente en zomer van 2019 speelt de band op verschillende bluesfestivals in heel Italië, zoals Go Marche In Blues, Torrita Blues Festival, Pignola In Blues en Campania Blues Festival. Op 27 juli brengt Bad Blues Quartet hun tweede plaat uit genaamd "Back On My Feet". De nummers zijn opgenomen bij Sonic Tower Records met geluidstechnicus Giampi Guttuso, en worden uitgebracht onder het label Talk About Records en gekenmerkt door Blues Made In Italy. De plaat bevat zes originele nummers en twee covers van Vera Hall en Nathaniel Rateliff, en bevat samenwerkingen van verschillende gasten.

In mei 2021 brengt Bad Blues Quartet hun derde plaat uit genaamd "First Time Last Time", die volledig live is opgenomen en gefilmd in een lege theater, vanwege de pandemische beperkingen. Het bevat liveversies van verschillende nummers uit eerdere studiowerken en twee niet-gepubliceerde nummers. In februari 2023 begint Bad Blues Quartet met de opnames van het nieuwe aankomende studioalbum in Brescia bij Monolith Studio. Dit werk wordt geproduceerd door de veelbekroonde Amerikaanse gitarist Mike Zito. De plaat zal ook enkele speciale gasten uit de Italiaanse bluesscene bevatten. De plaat zal worden gecoproduceerd door het bureau Sweet Music, met de waardevolle hulp van het bureau Slang Music.

tracks:

1. No More Shuffle (Feat. Mike Zito & Davide Speranza) (3:44)
2. Hot Tub (Feat. Cek Franceschetti) (4:50)
3. You Never Ask For Beer (Feat. Alle. B. Goode) (3:08)
4. It's Been Too Long (Feat. Mike Zito) (3:30)
5. Fearful And Blue (4:57)
6. Rubble (4:10)
7. Can't See Nobody (3:10)
8. Alibies (4:07)
9. Wrong Meeting (1:43)
10. Stupid Girl (2:58)
11. Vanda's Lullaby (4:29)
12. Mr. Social (4:22)
13. An Ancient Song (3:23)