© Rootsville.eu

Barnyard Tea (NL)
tiltle: Train - Memories
music: Bluegrass - Roots
release date: may 23, 2024
info artist: Barnyard Tea


© Rootsville 2024


Na 500 optredens in binnen- en buitenland en een aantal EP’s met covers en traditionals brengt de Amsterdamse bluegrassband Barnyard Tea voor het eerst eigen werk uit. Het drietal pakt het direct serieus aan, want met twintig nummers verdeeld over twee delen is ‘Train’ een heus dubbelalbum geworden. De titel is een verwijzing naar traditionele Amerikaanse train songs. Voortgestuwd door banjoritmes is het een terugkerend thema in de songs, soms figuurlijk waarbij een trein de afstand tussen mensen en plekken verbeeldt en soms letterlijk als nostalgische ode aan de stoomlocomotief. 

Barnyard Tea maakt dansbare, rauwe bluegrass en heeft een reputatie opgebouwd met hun combinatie van mooie, meerstemmige zang en energiek spel. Ze arrangeren hun muziek rondom solide samenzang en voor het genre karakteristieke instrumenten zoals mandoline, banjo, dobro, gitaar en natuurlijk de contrabas, met een geheel eigen benadering van de Amerikaanse rootsmuziektraditie.

Edin Najetovic (contrabas, zang), Frank de Boer (mandoline, gitaar, zang) en Joost Abbel (banjo, gitaar, zang) kennen elkaar sinds de middelbare school (de klas van 2003), en speelden toen al samen in een band. Barnyard Tea begonnen ze in 2012, vanuit hun gedeelde passie voor folk, bluegrass en andere rootsmuziek. De band viel al snel op met hun spontane optredens op straat in Amsterdam en niet lang daarna volgden pubs, podia en festivals in de rest van het land en Europa. Sinds de zomer van 2012 speelden ze honderden shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Na twee EP's met covers en traditionals uitgebracht te hebben begon de band met het schrijven van eigen muziek, om in de zomer van 2023 met producer Merlijn Verboom en een aantal gastmuzikanten de studio in te gaan. Reinier Scheffer (Bløf, Niels Geusebroek en Yori Swart) speelde mee op gitaar en mandoline en verzorgde backing vocals, violiste Mirte de Graaff (Jasper Schalks en Dieter van der Westen) voorzag de nummers van een country fiddle en Katja Kruit (Bluegrass Bandits en soloartiest) speelde dobro. De opnames resulteerden in twintig nummers met een kenmerkende sterke live feel en zijn thematisch verdeeld over twee delen: de nummers met een stevige drive op ‘Engine’ en de gevoeligere liedjes op ‘Memories’. Attie Bauw (tweemaal genomineerd voor een Grammy) tekende voor de mastering, het fraaie artwork is van de hand van Erik Kriek.

tracks:

CD1 - Train

01 Hey Now Brother
02 Get On The Train
03 Mr. Maple
04 Gotta Have Some Faith
05 Praise The Day
06 Good Luck With That
07 Rowan & Pine / Privilege
08 Skeleton Crew
09 Introducing Barnyard Tea
10 Ten Thousand Ways
11 When I Return

CD2 - Memories

01 Long Lost Memories
02 In Heaven Now
03 Who You Been Bombin'
04 I Didn't Wanna Do It But I Did It Anyway
05 In Dixie
06 Choo Choo
07 Louisiana Sky
08 In These Lands
09 Fuck Me
10 Until Christmas Comes