© Rootsville.eu

Bart Bryant (US)
tiltle: Backstage II
music: Blues - Rhythm 'n Blues
release date: march 31, 2021
label: Horizon Music Group
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Bart Bryant

© Rootsville 2021


Terwijl hij zijn tanden aan het snijden was op locaties aan de oostkust en in Texas, heeft gitarist Bart Bryant de zijne betaald
contributie als bluesrockman. Zijn visie op hoe een geweldige band zou moeten klinken, wordt gepresenteerd in zijn nieuwste project, Backstage II, geproduceerd door Vic Steffens. De twaalf nummers tellende set vervoert de luisteraar op zaterdagavond naar een volle club om te genieten van de gloed van een bloedhete R&B-locatie heeft covers van klassiekers opgevoerd en vier originele nummers er voor de goede orde doorheen gemengd die zijn ontworpen om een dansvloer.

Bryant wordt vergezeld door een cast van personages, waaronder bassist Scott Spray van Johnny Winter en The De bekendheid van Rascals, drummers Bobby Torello, (Johnny Winter, Black Oak Arkansas) Alex Giosa, Tyger MacNeal en Liviu Pop (band Bruce Katz), evenals pianoman Floyd Domino (Asleep At The Wheel), gastzangeres Simone Young-Brown en hoornarrangementen van met een Emmy bekroonde “eenmansblazerssectie” Bill Holloman. Robin Trowers powertrio-archetype ‘Day Of The Eagle’ uit 1974 krijgt een make-over voor een hoornband het setje openen.

Het koperwerk gaat verder met een uptempo versie van het vaak gecoverde Little Johnny Taylor soul-hoofdbestanddeel "If You Love Me (Like You Say)." Domino sluit zich aan bij Bryant voor een uitgeklede versie van de slow bluesstandaard ‘I Can’t Quit You Baby’, met knipoogjes naar zowel Otis Rush als Led Zeppelin. De bigband-interpretatie van Stevie Ray Vaughns diep uitgesneden ‘Empty Arms’ zorgt ervoor dat Bryant opstapt de schoenen van een van zijn grootste helden voor een muzikaal fantasiekampmoment. Zijn low-downblues meditatie “Pass The Pain” onthult de diepte van Bryants emotionele bereik. Welk album niet een beetje Elvis gebruiken? Bryant en Co. spelen een rol in de voordracht van zijn B-kant uit 1960, ‘Mess Of Blues’.

Het nemen van signalen van zijn London Sessions-album uit 1972, waar de crew een gespierde, hoornzware versie van verbrandt Muddy Waters-standaard "I'm Ready." Bryants neo-soulballad ‘You Make Me Move’ is een showcase voor een aantal mooie stukken van hem Torello en het overzicht van 'Born Under A Bad Sign' blijven trouw aan het STAX-origineel met slechts een raak meer vuurkracht van de gitaar aan. Als we dieper ingaan op het nieuwe materiaal van Buddy Guy, haalt Bryant blauw tevoorschijn rocker “Whiskey, Beer & Wine” van het Grammy-winnende album uit 2015, Born To Play Guitar. De De laatste twee nummers zijn door Bryant geschreven originelen, waaronder de gevoelige ballad “Out Of This Blue” en een eerbetoon aan Hitsville U.S.A., de vrolijke ‘Motown Groove’.