© Rootsville.eu

Béla Fleck (UK)
tiltle: Rapshody in Blue
music: Bluegrass
release date: february 2024
label: Mattan Records
info artist: Béla Fleck


© Rootsville 2024


Vers van een tweevoudige Grammy-overwinning voor As We Speak, het gezamenlijke album met Edgar Meyer, Zakir Hussain en Rakesh Chaurasia, zal banjo-grootste Béla Fleck Rhapsody in Blue uitbrengen, zijn eerbetoon aan de legendarische componist George Gershwin. Het album zal verkrijgbaar zijn op maandag 12 februari, honderd jaar na de dag dat Gershwin “Rhapsody in Blue” in première bracht in Aeolian Hall in New York City.

Fleck's Rhapsody in Blue breidt uit en verkent een Amerikaanse klassieker met drie variaties: “Rhapsody in Blue(grass)” met de kernband uit zijn Grammy-winnende My Bluegrass Heart, “Rhapsody in Blue(s)” met Sam Bush, Jerry Douglas en Victor Wooten, en de klassieke orkestratie, maar met banjo in plaats van piano, uitgevoerd door het Virginia Symphony Orchestra en gedirigeerd door Eric Jacobson. De set bevat ook Gershwins ‘Rialto Ripples’ en ‘Unidentified Piece for Banjo’, een niet-opgenomen en nog niet uitgebracht juweeltje ontdekt in de Library of Congress.

Luister naar ‘Rhapsody in Blue(grass)’ en ‘Unidentified Piece for Banjo’. Pre-order/pre-save het album hier. Vinyl is vanaf 5 juli verkrijgbaar.

“Het is misschien begonnen als een woordspeling, maar ‘Rhapsody in Blue(grass)’ is een vrolijke, harmonisch onderlegde, vingervlugge en veelzeggende bewerking… Het volgt losjes het traject van Gershwins compositie, maar het ruilt het orkest in voor viool, dobro, mandoline, gitaar en bas, waardoor Gershwins grotestedelijke romantiek naar een meer rustiek territorium wordt verplaatst.” – The New York Times Playlist

Dit project, geboren en getogen in New York City, is het hoogtepunt van Flecks levenslange liefde voor Gershwin en zijn composities. “Een pianist kan Rhapsody veel sneller spelen dan ik”, voegt Fleck toe. ‘Maar de waarheid is dat ze het zo vaak hebben gespeeld dat het er soms doorheen wordt gehaast. Ik luisterde en dacht: ‘Er staat zoveel in, maar het gaat zo snel voorbij dat ik niet alles begrijp.’ Dat gaf me een kans om die delen op banjo opnieuw te interpreteren. Het zou voor de luisteraars een nieuwe ervaring kunnen zijn, in plaats van het voor de vijfentwintigste keer op piano te horen knallen. Het kan zelfs onthullend zijn.”

De afgelopen vier decennia heeft Béla Fleck er een punt van gemaakt om stoutmoedig te gaan waar geen enkele banjospeler ooit is geweest - en heeft onderweg 18 Grammy-awards verdiend in negen verschillende domeinen, waaronder country, pop, jazz, instrumentaal, klassiek en wereldmuziek. . Toen hij het einde van zijn Rhapsody-herschikking naderde, begon Fleck zich af te vragen of hij zijn eerbetoon aan Gershwin verder kon brengen, misschien door het volledige orkest te vervangen door bluegrass-instrumenten.