© Rootsville.eu

Bernard Allison (US)
tiltle: Luther's Blues (2CD)
music: Blues
release date: january 26, 2024
label: Ruf Records
info artist: Bernard Allison

© Rootsville 2024


Aankomst op Ruf Records voor zijn 30e verjaardag en meer dan drie decennia markeert Sinds bluesgitaarmeester Bernard Allison op plaat debuteerde, viert Luther's Blues feest de muziek van Bernards vader Luther Allison, een ware legende van de Chicago blues en een centrale figuur in de geschiedenis van het label. De set met twee schijven bevat 20 geweldige nummers van Bernard Allison, elk een compositie van Luther Allison die eerder op een van de nummers werd uitgebracht Bernard's vele albums. Allison heeft zelf de nummers voor de collectie uitgekozen, die liefdevol zijn geremasterd door Pauler Acoustics, een gerenommeerd adres in de audiofiele scène.

Iedereen die ooit een concert van Bernard Allison heeft bijgewoond of naar zijn opnames heeft geluisterd weet hoeveel het voor hem betekent om de muzikale erfenis van zijn vader levend te houden. "Ik heb beloofd sinds dag één – aan mezelf en aan mijn moeder Fannie Mae Allison – dat ik dat zou doen op elk album dat ik opneem altijd minstens één of twee nummers van mijn vader op”, zegt hij zegt. Bernard heeft die belofte gedurende zijn hele carrière waargemaakt door op te treden Luther's liedjes zowel tijdens concerten als op plaat, terwijl hij een funky en meer rockgeoriënteerde stijl smeedde die verschilt van de traditionele blues waarmee hij opgroeide. Zijn vader steunde hem terwijl hij nog steeds zijn eigen muzikale stem vond, openlijk bemoedigend hem om "het te spelen zoals jij het voelt" in plaats van te kopiëren wat er eerder was.

Zo hoor je op Luther's Blues twintig nummers van Luther Allison, opnieuw uitgevonden voor de 21e
eeuw door een lid van de bluesgeneratie die hem volgde. Zij zijn niet noodzakelijkerwijs de beroemdste melodieën van Luther; bij het samenstellen van een nieuw album, zegt Bernard, hij kiest vaak voor "liedjes die op elk van mijn vaders nummers over het hoofd werden gezien albums] en er vervolgens mijn eigen draai aan geven."

De tracklijst beslaat precies 30 jaar, vanaf "Hang On" – opgenomen in Parijs in de zomer van 1992, toen Allison midden twintig was – tot een paar bezuinigingen uit zijn meest recent studioalbum Highs & Lows, dat in 2022 nummer 1 bereikte in de Billboard Blues Chart en verdiende een Blues Rock Album of the Year-nominatie bij de Blues Music Awards. Zijn interpretaties van door Luther Allison geschreven nummers als ‘Bad Love’, ‘Life Is A Bitch" en "Let's Try It Again" zijn inbegrepen, en hoewel we deze nummers misschien als... klassiekers van vandaag, Bernard Allison heeft een grote rol gespeeld bij het behouden ervan collectief bewustzijn. Dat geldt vooral voor ‘Serious’, een favoriet van Luther Allison voor het eerst uitgebracht in 1987. Zijn zoon noemt het "dat speciale nummer dat ik elke avond speel" en gelooft dat dit het populairste lied van zijn vader over de hele wereld is.

Het twintig nummers tellende Luther's Blues is niet het eerste album dat een eerbetoon brengt aan de overleden grootheid Luther Allison. Het is niet het eerste album met die simpele titel van twee woorden. Wat maakt Het verschil met deze collectie is dat deze afkomstig is van Luthers eigen nageslacht – Bernard Allison, een levenslange muzikant die later tijdens zijn jeugd in Chicago de bluestradities in zich opnam volgde zijn vader naar Europa, werd de leider van de Luther Allison Band en ging uiteindelijk zijn eigen weg en creëerde opwindende nieuwe geluiden voor een nieuwe generatie. Al die tijd heeft hij nooit uit het oog verloren waar hij vandaan kwam.

tracks CD:

CD 1
01 Hang On 03:38
02 Reaching Out 04:58
03 Too Many Women 04:16
04 Into My Life 04:28
05 Serious 05:29
06 Bad Love 05:26
07 Now You Got It 03:51
08 Love Is Free 05:31
09 Midnight Creeper 04:42
10 Help 03:48

CD 2
01 Back Down South 04:13
02 I Gave It All 04:55
03 Life Is A Bitch 04:12
04 Let’s Try It Again 06:21
05 Change Your Way Of Lving 04:10
06 You’re Gonna Need Me 04:38
07 Compromising For Your Needs 04:12
08 A Change Must Come 04:55
09 Move From The Hood 06:15
10 Castle