© Rootsville.eu

Big Harp George (US)
tiltle: Cooking With Gas
music: Blues
release date: may 15, 2024
label: Blues Mountain Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Big Harp George

© Rootsville 2024


Big Harp George AKA George Bisharat is een blueszanger, songwriter en blueszanger uit de San Francisco Bay Area chromatische mondharmonicaspeler. De chromatische komt vaker voor dan de 10-holes diatonische blues, heeft een kenmerkende stem, waardoor Big Harp George een jazzy en verfijnd geluid krijgt.

Hij is steeds meer erkend als een van de meest scherpe en vaak hilarische songwriters ter wereld hedendaagse blues. Big Harp George's debuutalbum Chromaticism uit 2014 leverde nominaties op voor de 'Best New Artist'-prijs van de Blues Foundation en Blues Blast Magazine, evenals veel lof van muziekcritici. Wash My Horse in Champagne (2016) en Uptown Cool (2018) volgden en verdienden ruim airplay en nog bredere lovende kritieken. Latere releases in 2020 (Living in the City) en 2023 (Cut My Spirit Loose en Big Harp George Does Christmas) oogstte een even enthousiaste luisteraar en kritische reacties, met als hoogtepunt in George's nominatie door Blues Blast Magazine als mondharmonicaspeler van het jaar.

Big Harp George maakte een slimme overstap, de baai bracht zijn act naar Kid Andersen's Greaseland Studios in San Jose, CA om met hem samen te werken team op zijn zevende studioalbum. Het tweetal schakelde topspelers in om een tiental nieuwe nummers neer te zetten van sudderende soul, funk en jazzy blues met de toepasselijke naam Cooking With Gas.

Monsterdrummers Derrick D’Mar Martin en June Core delen ritmische taken met Joe Kyle Jr. en de legendarische Jerry Jemmott op bas, terwijl Kid Andersen de gitaren en producer voor zijn rekening neemt Chris Burns rinkelt op de keyboards en trombonegenie Mike Rinta leidt de vijfkoppige hoorn sectie waarin de Sons of the Soul Revivers de microfoon betreden voor de achtergrondzang. Met een elftal zo in de keuken, hoe kan het misgaan.

Het ironische titelnummer is het eerste gerecht van dit muzikale feest waarbij George de zijne vergelijkt liefdesleven tot een culinair raadsel op het pianogestuurde nummer dat sonische beelden van Eddie oproept Harris & Les McCann in hun hoogtijdagen. George combineert satire met swing in het actuele commentaar op onze afhankelijkheid van handhelds tijdens 'Cellphone Hater', gevolgd door een avontuurlijke rit op de “Doom Loop” met salsa-smaak. George channelt Amos Milburn op ‘Wine Is My Friend’, terwijl hij de lof voor zijn favoriete plengoffer op het klassieke R&B-achtige nummer. Saxofonist Michael Peloquin schreef het door JB vormgegeven funk instrumentale ‘Maceosity’, ter ere van Maceo Parker, Fred Wesley en de grote spelers, die de kunstvorm hebben bedacht ter ondersteuning van de Godfather of Soul.

Het theatrale boekdeel ‘Awkward Me’ is georkestreerd als een radiomelodrama uit de jaren dertig en de hele crew swingt hard op het gekke ‘What The Missus Misses’ en de sfeer van het sitcom-themalied uit de jaren 50. George demonstreert zijn geroemde vaardigheid op de chromatische mondharmonica op de lieflijk swingende instrumentale ‘June’s Tune’, genoemd naar de geliefde drummer en de pittige rhumba, ‘DIY Mama,” is een moderne variant op een klassieke vorm. George stelt lastige vragen over de gedachte provoceren ‘Paradise Is Burning’, en steekt vervolgens de draak met zichzelf en medemensen van een bepaalde leeftijd op het bigbandnummer “The Older We Get.” De sentimentele ballade ‘When I First Held Valerie’ rondt het banket af terwijl George zijn bluesharp gebruikt om zijn diepe gevoelens van liefde over te brengen inspiratie.

tracks:

01 Cooking With Gas
02 Cell Phone Hater 2.0
03 Doom Loop
04 Wine is My Friend
05 Maceosity
06 Awkward Me
07 What the Missus Misses
08 June’s Tune
09 DIY Mama
10 Paradise Is Burning
11 The Older We Get
12 When I First Held Valerie