© Rootsville.eu

BJ Baartmans (NL)
tiltle: Ghostwriter
music: Americana
release date: januari 15, 2024
label: CRS
info artist: BJ Baartmans


© Rootsville 2024


Wanneer we het over Bart-Jan Baartmans hebben dan hebben we het ook over één van de fijnste Americana singer-songwriters van Nederland. Naast een meer dan aangename klankkleur is BJ bovendien ook nog een multi-instrumentalist en producer. BJ Baartmans kennen we uiteraard ook van 'The Matthews Baartmans Conspiracy' waar hij in 2021 het album 'Distant Chatter' mee uitbracht. Het begon allemaal in 1998 met het uitbrengen van zijn eerste solo album 'The Pawnshop Guitar Case' en de namen met wie BJ al een muzikaal avontuur kwam te beleven zou langer zijn als de 13 nummers op zijn nieuwste creatie 'Ghostwriter'. Zo speelt op dit album ook Mike Roelofs mee, waarmee hij in 2016 het album 'Ins Blaue Hinein' uitbracht en het jaar nadien ook nog 'Outward & Return'.

Met een aan zijn zijde een selectie van sterke kwaliteitsvolle muzikanten weet je al bij voorhand dat dat het beluisteren van deze 'Ghostwriter' een reis zal worden in het muzikale landschap waar kwaliteit de bovenhand komt te nemen. Bovendien is zijn stem er eentje waar je nooit genoeg van krijgen en het beluisteren van zijn albums een waar genot kan worden genoemd. Diversiteit is ook geen loos begrip bij deze uit Boxmeer afstammende muzikant. Zo krijg je met 'In You Only' wat reggea vibes te horen maar opent BJ Baartmans hier met het Americana getinte 'The Other Side'.

Nummers als 'Room 242' en het uiterst aangenaam luisterende 'Chasing Dreams' zijn van de beste American die er in music land te horen is. In een voelbare sluier van deinen we verder met het mooie 'The Fall'. Country en pedal steel klanken krijg je dan te horen op 'Old Habits Die Hard'. Het lijkt erop of ieder instrument dat je te horen krijgt telkens weer in de spotlights wordt gezet waardoor iedere noot als het ware 'Live' wordt beleeft.

Net als je denkt dat er misschien wel eventueel een terugval komt krijg je dan een top ballad als 'Soilid Ground' voor de kiezen en mis je enkel nog een goed glas wijn en je luie zetel waardoor je enkel kan besluiten dat deze 'BJ Baartmans' een begenadigd songwriter is want alle 13 de nummers zijn van zijn hand. Ambi verzekerd vervolgens bij het beluisteren van 'Bootleg Companion' en helaas is het met de earworm 'Someone To Blame' zo goed als gedaan met de fun en rest er nog enkel het afsluitende 'She Just Knows'. Besluit...deze 'Ghostwriter' is een TOPPLAAT zonder meer maar het kan niet anders dan met zulke talentvolle muzikanten. Replay is dan weer mijn antwoord want om iets anders te gaan doen hoort er niet meer bij vandaag, nee gewoon genieten tot ik dit beu ben als zal dit nog wel een tijdje duren and there's only BJ to blame for.

tracks:

01. The Other Side
02. Troubled
03. In You Only
04. Room 242
05. Chasing Dreams
06. The Fall
07. Old Habits Die Hard
08. Happy Even Only
09. Zen Master
10. Solid Ground
11. Bootleg Companion
12. Someone to Blame
13. She Just Knows

musicians:

BJ Baartmans: zang, elektrische (slide) gitaar, akoestische gitaar, mandoline, bas, drums (# 10), percussie
Sjoerd van Bommel: drums
Gerco Aerts: bas (# 5,7,11,13)
Tom Baartmans: bas (# 2,4,12)
Rob Geboers: grand piano, Wurlitzer, Hammond B3 en VOX orgel (# 3,5,7,8,9)
Mike Roelofs: grand piano, Wurlitzer, Hammond B3 (# 1,2,6,10,11,12)
Johan Jansen: pedal steel (# 2,6,7,10)