© Rootsville.eu

Blackberry Smoke (US)
tiltle: Be Right Here
music: Country Rock - Southern Rock
release date: february 16, 2024
label: Mattan Records
info artist: Blackberry Smoke

© Rootsville 2024


Toen Charlie Starr de nummers begon te schrijven, zou dat zo zijn wordt het nieuwe album van Blackberry Smoke, Be Right Here werkte de zanger/leadgitarist het eerste deuntje het nummer was 'Dig A Hole'. Gevormd door een oude gitaarriff waarmee getrouwd is een Wurlitzer refreinriff geschreven door toetsenist Brandon Still, de moerassig psychedelisch rocknummer is een krachtig statement over het kiezen van je levenspad – of je eraan wilt toegeven verleiding of bewandel een rechtvaardiger weg.

“In het leven worden we allemaal geconfronteerd met keuzes”, zegt Starr. "Gaan wij goed doen, of gaan we slecht doen? Gaan we liefhebben, of gaan we haten? We hebben allemaal een beperkte hoeveelheid tijd op deze aarde. Dus waarschijnlijk wil je er het beste van maken van tijdverspilling.”
“Dig A Hole” is het hoofdnummer van Be Right Here en zet de toonvoor nog een uitgebreide set rock-'n-roll van Blackberry Rook. Zoals altijd speelt de uit Georgia afkomstige band – Starr, Still,
gitarist/zanger Paul Jackson, bassist/zanger Richard Turner en drummer Brit Turner – halen inspiratie uit Southern rock blues-achtige klassieke rock en rootsy vintage country. Maar op Be
Right Here klinkt Blackberry Smoke nog zelfverzekerder, van de kracht van hun songwriting tot hun muzikale uitvoering.

De afgelopen twintig jaar heeft Blackberry Smoke zich ontwikkeld dit vertrouwen en vergaarde een loyale fanbase, die hun laatste leidde vijf volledige albums om groot hitparadesucces te behalen, waaronder You Hear Georgia uit 2021, die nummer 1 bereikte in de Billboard's Americana / Folk Albumlijst. De band schreef en nam You Hear Georgia op tijdens de meest intense periodes van de pandemie, maar de vrijgave werd uitgesteld totdat ze weer op tournee konden gaan. Starr zegt Blackberry Smoke heeft dezelfde doelbewuste aanpak gevolgd met Be Right Here, die werd eind 2022 en begin 2023 opgenomen, rond dezelfde tijd Bij drummer Brit Turner werd een vorm van hersentumor vastgesteld bekend als glioblastoom. “We voelden niet heel veel druk om naar binnen te gaan en deze snel te maken, 'deelt Starr. Vandaag, Turner blijft behandeling ontvangen terwijl hij actief blijft vaste kracht in de band.

Er zijn momenteel maar weinig bands die een meeslepende plaat kunnen schrijven over het “plukken van de dag”, net als Blackberry Smoke. Rond de tijd dat de Southern rockleveranciers begonnen met het opnemen van hun nieuwste studioalbum, werd bij de geliefde drummer van de band, Brit Turner, een hersentumor vastgesteld. Wat uit dit moment van zowel creatie als zorg ontstond, was Be Right Here, een release die ons – en zichzelf – aanspoort om te doen wat de titel suggereert.

De tien nummers van het album zijn op dit sentiment gebouwd en bieden elk betekenisvolle inzichten voor een vol en onbevreesd leven. Of het nu gaat om c’est la vie serenades of volksliederen om het leven met handenvol te grijpen, de liedjes voelen urgent aan, alsof we slechter af zijn als we er niet eerder dan later naar luisteren. Uit de mix van anthems, ballads en jams transformeren louter nummers als het hartverscheurende ‘Dig A Hole’ en het donderende ‘Hammer And The Nail’ in krachtige parabels over de paden die je bewandelt en de keuzes die je maakt. Deuntjes als het langzame en zwoele ‘Whatcha Know Good’ en het gospelachtige ‘Little Bit Crazy’ worden ondertussen onuitwisbare spreekwoorden.

Hoewel de nummers allemaal met elkaar verweven zijn door een soortgelijke boodschap, raken sommige harder dan andere. Halverwege komt het album tot rust met het mondaine ‘Be So Lucky’ en het zoetsappige ‘Azalea’. De oversentimentaliteit van laatstgenoemde valt vooral op als hij wordt ingeklemd tussen albumhoogtepunten als het pittige ‘Like It Was Yesterday’ en het assertieve ‘Don’t Mind If I Do’. Be Right Here is een feel-good, gemakkelijke collectie die nog beter herspeelbaar is gemaakt door de onmiskenbare vaardigheid en magnetische wijsheid van Blackberry Smoke. Door lessen te delen over positieve kanten en het onvermijdelijke verstrijken van de tijd, spoort Be Right Here ons aan om aanwezig te zijn in het moment.


tracks:

1. Dig A Hole
2. Hammer And The Nail
3. Like It Was Yesterday
4. Be So Lucky
5. Azalea
6. Don’t Mind If I Do
7. Whatcha Know Good
8. Other Side of the Light
9. Little Bit Crazy
10. Barefoot Angel