© Rootsville.eu

Blind Lemon Pledge (US)
tiltle: Oh So Good
music: Blues - Americana
release date: april 12, 2024
label: OFEH Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Blind Lemon Pledge

© Rootsville 2024

 

Blind Lemon Pledge (ook bekend als James Byfield) weet de diepten van akoestische blues te ontginnen roots songwriting als weinig anderen. De Bay Area-gitarist, dichter en liefhebber van rootsmuziek keert terug met zijn 10e album, Oh So Good. Op de tien nieuwe nummers wordt hij wederom vergezeld door Peter Grenell op bas en drummer Juli Moscovitz, die meestal een zachte begeleiding aan Byfield toevoegen akoestisch gitaarwerk en zelfgesponnen zang op een set van elf originele nummers en een cover van de geliefde ‘House Of The Risin’ Sun’.

Het heerlijke claptrap-ritme en de meezingmelodie van albumopener 'Big Bill' snel roept beelden op van Amerikaanse mijnsteden en klassieke verhalen uit de oudheid zoals My Darlin’ Clementine en zestien ton. De speelse ‘Junkyard Dog’ volgt met getoeter en gehuil. Het titelnummer is een ragtime-wandeling die teruggaat tot de tijd van de blikken steegjes waarin Pledge het geven vindt een getuigenis van zijn hervormde manier van doen en hoe hij ‘Oh zo goed’ is geweest, als een belofte van toewijding. Hij graaft diep in de blues en speelt de rol van een man die verkeerd is gedaan op het langzaam swingende “How Can I Still Love You."

Het trio geeft de energie een boost voor de vrolijke off-kilter jump-blues ‘Hard Heart Honey Bee’. en leveren hun versie van een Cajun tweestaps, "Ma Belle Cherie", op smaak gebracht met Creoolse patois. De Het zangerige “Moon Over Memphis” heeft een tijdloos karakter met zijn suggestieve beelden en pleidooien melodie die het meteen tot een klassieker maakt. Byfield voegt zijn eigen speciale dansnummer toe aan de lexicon met het gekke ‘Go Jump The Willie’, en verandert snel de sfeer met de klaagzang voor een verloren minnaar “Cora Lee.” Het trio vermaakt zich een beetje met een verscheidenheid aan nieuwe geluiden op de jugband gestileerde rhumba ‘Come Back Little Sheba’, en Byfield getuigt van zijn maker terwijl hij zachtjes tokkelt zijn gitaar op het gospelnummer “Give My Poor Heart Ease.”

‘House Of The Risin’ Sun”, is door tientallen artiesten gecoverd. Byfield en zijn bedrijf brengen de situatie in orde beat met een bonzende ritmesectie en voeg een griezelige slide-gitaar toe om het noodlottige verhaal van a te begeleiden Het leven is misgegaan in The Crescent City. Blind Lemon Pledge demonstreert opnieuw zijn gaven als productief songwriter, en dat blijft hij doen verken onbevreesd de diepten van folk, jazz, blues en Americana.

tracks:

01 Big Bill
02 Junkyard Dog
03 Oh So Good
04 How Can I Still Love You
05 Heard Heart Honey Bee
06 Ma Belle Cherie
07 Moon Over Memphis
08 Go Jump The Willie
09 Cora Lee
10 Come Back Little Sheba
11 Give Me Poor Heart Ease
12 House Of The Rising Sun