© Rootsville.eu

Brandon Goldberg (US)
tiltle: Live at Dizzy's
music: Jazz
release date: march 22, 2024
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Brandon Goldberg

© Rootsville 2024


Brandon Goldberg is een pianist wiens bekwaamheid, diepgeworteld begrip van de jazztraditie en diepgaande emotie hem terechte lof hebben opgeleverd als savant binnen de nationale jazzscene. Door DownBeat omschreven als een pianist met ‘onaantastbare techniek, geavanceerd harmonisch begrip, een diep gevoel voor swing en, het allerbelangrijkste, een helderheid en een overvloed aan ideeën die tot bijna perfectie worden uitgevoerd’, heeft Goldberg keer op keer bewezen dat hij in staat is om de overwinning te behalen. elke handschoen die voor hem wordt geworpen. Zoals Leonard Weinrich van London Jazz News scherpzinnig zei, heeft Goldberg “een nadrukkelijke verklaring afgelegd om aan te geven dat de artistieke ontwikkeling zijn gebrek aan jaren irrelevant heeft gemaakt.”

Na de lovende kritieken op zijn vorige album, In Good Time, is de nu 18-jarige op tournee geweest met zijn trio bestaande uit Ben Wolfe (bas) en Aaron Kimmel (drums). Toen de tour bij niemand minder dan de iconische Dizzy's Club ten einde liep, beschouwde het trio dit als de perfecte gelegenheid om hun live-levendigheid op een permanente plaat te etsen. Het eindresultaat is Brandon Goldberg Trio Live at Dizzy’s, een monumentale blikseminslag van geïnspireerde arrangementen, krachtige samenwerking en volkomen meesterschap.

Voor Goldberg vertegenwoordigt optreden bij Dizzy’s, laat staan opnemen daar, een saillant moment waarop de cirkel rond is. Behalve dat het wat Goldberg beschrijft als ‘een van de best klinkende – en mooiste – kamers in New York’, heeft Dizzy’s een sentimentele waarde voor de bandleider. "De eerste keer dat ik muziek hoorde in New York was bij Dizzy's", zegt Goldberg. Dat concert waar Goldberg nu naar keek, draagt nog een element van poëtische vastberadenheid met zich mee. “Mijn ouders namen me mee naar het Bill Charlap Trio [bij dat eerste optreden]”, zegt Goldberg. "En nu kwamen Bill Charlap en Renee Rosnes naar ons luisteren op de eerste avond van onze run."

Goldbergs trioconcept is gebaseerd op de grote pianotrio’s uit de jaren vijftig en zestig. Gebaseerd op de invloed van legendes als Ahmad Jamal, Red Garland, Oscar Peterson en Sonny Clark, proberen Goldbergs arrangementen en composities hulde te brengen aan zijn voorgangers door zowel smaakvolle vertolkingen als opzettelijke curatie. Live at Dizzy’s presenteert de gemoderniseerde kijk van het trio op de muziek van deze historische trio’s, terwijl ze nog steeds respect tonen voor de pianisten en tradities van degenen door wie Goldberg werd geïnspireerd.