© Rootsville.eu

Brother Jack McDuff (US)
tiltle: Ain' No Sunshine (Live in Seattle)
music: Souljazz
release date: may 17, 2024
label: Cellar Music Group (Reel To Real)
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2024


Broeder Jack McDuff wordt misschien wel het meest geassocieerd met zijn dynamische kwartet uit het midden van de jaren zestig, waarin George Benson, Red Holloway en Joe Dukes enkele van de meest iconische orgelplaten ooit opgenomen in de was zetten. De incarnatie van McDuffs ensemble uit 1972 was een kortstondige en zelden opgenomen groep bestaande uit artiesten die door McDuff zorgvuldig waren uitgekozen om zijn veeleisende arrangementen uit te voeren en te spelen met de nodige drive en improvisatorisch vuur die de bandleider eiste. Het resultaat was bliksem in een fles.

Deze set van twee LP's, live opgenomen in The Gallery in Seattle op 13 september 1972, is een document dat je niet mag missen van de geweldige creatieve prestaties van broeder Jack McDuff in het begin van de jaren zeventig. Na het opnemen van meer dan 50 albums in de loop van de jaren zestig, is het geluid van McDuff op het moment van deze opname misschien wel op zijn hoogtepunt: compromisloos bluesy, meesterlijk gearrangeerd en vakkundig gearticuleerd door zijn hechte ensemble. McDuff leidt vanuit de orgelstoel en wordt bijgestaan ​​door Leo Johnson op tenorsaxofoon, fluit en klarinet, Dave Young op tenor- en sopraansaxofoon, Vinnie Corrao op gitaar en Ron Davis op drums.

Deze luxe editie van 180 gram dubbel-LP is geproduceerd door Cory Weeds voor Reel to Real Recordings, een archiefafdruk van Cellar Music Group. Dit opmerkelijke vinylpakket verschijnt op 20 april 2024 in het kader van Record Store Day. Het pakket bevat een uitgebreid boekje met essays van Weeds, Andrew Scott en Brian Charette en interviews met George Benson, Larry Goldings en Delvon Lamar. De luxe cd en digitale versie zijn op 17 mei verkrijgbaar.

Het album begint met de onweerstaanbare groove van “Theme From The Electric Surfboard”. Kenmerkend voor de bandleider is dat het nummer begint met een baslijn van McDuffs linkerhand, waarmee hij zijn vermogen laat zien om naadloze, smaakvolle baslijnen te creëren, volledig onafhankelijk van de melodische verkenning en harmonische refreinen van zijn rechterhand. Met de volheid van een big band smelten de frontlinie van de groep en de akkoordstemmen van McDuff naadloos samen om een ​​volledig sonisch palet te creëren. De bandleider neemt een woeste solo, waarbij elke noot onder de drempel van een ringmodulator knarst, waardoor een geluid ontstaat dat funky en buitenaards is.

Zelden vind je een band die zo hard groovet dat ze een modern tintje aan een kinderliedje kunnen geven. Funky, groovend en soms dissonant interpreteert de bandleider ‘Three Blind Mice’ op een manier zoals alleen McDuff dat kan. Cory Weeds merkt op: “Ik vind het geweldig als McDuff de bas pompt en de dingen net zo hard pusht als op ‘Three Blind Mice’ van deze opname. Zijn baslijnen zijn zo helder, en McDuff heeft een unieke manier om de tijd te verleggen, zonder te haasten.”

In overeenstemming met de souljazztraditie levert McDuff een verkennende improvisatievertolking van een populair liedje van de dag. Bill Withers’ ‘Ain’t No Sunshine’ was net het jaar ervoor uitgebracht en had nummer 3 bereikt in de Billboard Hot 100-hitlijst. McDuff's versie van deze R&B-klassieker bevat een fantastische fluitsolo van Johnson en opzwepende improvisatie van de bandleider. Kant B gaat op een rustigere toon verder met McDuffs versie van de standaard “I’m Getting Sentimental Over You”.

Kant C bevat een vurig ensemblestuk (van onbekende oorsprong) met solo's van elk lid. Dit deuntje leidt naar McDuffs jubelende compositie "The Jolly Black Giant". Deze soulvolle blues bevat suggestieve solo's van McDuff, Corrao, Johnson, Young en een onbekende trompettist.
Kant D begint met McDuffs zwoele, introspectieve ‘Middle Class Folk Song’, dat een beslist andere kant van de compositorische geest van de organist laat zien. Het album wordt afgesloten met het heldere, Latijns-getinte “6:30 In The Morning” met Leo Johnson op fluit en Dave Young op sopraansaxofoon.

Over deze historische release merkt producer Cory Weeds op: “Er is iets aan de hand: de losheid, het archiefkarakter, de onvolkomenheden, de sfeer die ontstaat als dit vermoeide ensemble arrangementen uitwerkt en fouten maakt, maar nooit compromissen sluit op het gebied van de muziek. dikke en zware groove – dat maakt het tot een echt speciale Reel to Real Recordings orgeluitgave.”

tracks:

SIDE A
1. Theme From Electric Surfboard 9:51 (B. Jones / J. McDuff)
2. Three Blind Mice 13:37 (Traditional)
SIDE B
3. Ain't No Sunshine 8:44 (B. Withers)
4. I’m Getting Sentimental Over You 6:36 (G. Bassman)
5. Blues 1 & 8 6:49 (J. McDuff)

SIDE C
1. *(Unknown) 13:48
2. The Jolly Black Giant 5:24 (J. McDuff)
SIDE D
1. Middle Class Folk Song 6:58 (J. McDufff)
2. 6:30 In The Morning 8:05 (J.McDuff)
*trumpet player unknown 

CD ONLY Bonus Track:
Broadway * incomplete 13:13 (B. Bird/T. McRae/H. Woode)