© Rootsville.eu

Brothers Brown (US)
tiltle: Nowhere Left To Go
music: Blues - Southern Rock
release date: january 12, 2024
label: Woodward Avenue Records
info artist: Brothers Brown
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2024


Er is eigenlijk maar zoveel dat gedaan kan worden met de traditionele 12-maten bluesvorm. Het was die beperking die hielp bij het ontstaan van ritme & blues en soulmuziek en kruisbestuiving van jazz en country & western. Hoewel het leuk is om erover na te denken, is het een dwaze poging om te proberen een rechte lijn door deze genres te trekken. Na hun knap staaltje met 'Dusty Road' uit 2016 komen ze nu opdagen met hun nieuwste album 'Nowhere Left To Go'.

Brothers Brown, leveren hun tweede album af met Nowhere Left To Go. De twee ‘broers’ die voor de eenheid stonden, ontmoetten elkaar tijdens de Grammy’s, dus het is een beetje serendipiteit die hen bij elkaar bracht. De uit L.A. afkomstige singer-songwriter-gitarist Paul Brown, die twee Grammy's heeft gewonnen en meer dan 60 nummer één singles heeft geproduceerd voor onder meer George Benson, Al Jarreau en Norman Brown, werkt samen met de in Memphis geboren, in Nashville gevestigde Grammy-genomineerde en toetsenist Brother Paul Brown.

De opvallende retro, psychedelische hoes doet denken aan een jamband, al is er maar één lange, verlengde versie. De overige twaalf nummers weven een bluesachtig randje door elementen van roots, country en edgy rock door een combinatie van vocale en instrumentale nummers, met als hoogtepunt het titelnummer met Bobby Rush op zang. Gezien de brede achtergrond van dit kwartet, bewegen ze zich vrij door deze melodieën.

Opener ‘Wrong Side of Town’ is een donker, landelijk getint verhaal over een man die zich alleen op een vreemde plek bevindt, zijn liefde mist en zich wentelt in het schuldgevoel omdat hij de relatie heeft verpest. De prikkelende bluesgitaar van Paul is prominent aanwezig in 'Junior's Back', een van die meezingers, laat de wind je haar naar achteren blazen, vol met de verschroeiende Moog-solo van broeder Paul, een knipoog naar zijn vroege liefde voor prog-muziek. rockgiganten Foreigner en Pink Floyd. De achtergrondzang van Young past perfect bij Santos in dit anthemische nummer dat perfect zou passen op de FM-radio van eind jaren '70/begin jaren '80. De vocale harmonieën van de groep zijn te zien in de opvallende gospelhymne “High on the Mountain” terwijl gitarist Paul en organist Paul schitteren zowel in solo’s als in de instrumentale vullingen.

Het hart van het album zijn de donkerbluesnummers. “Runnin’ Blues” is een langzaam, beklijvend deuntje waarin de verteller wanhopig probeert te ontsnappen aan zijn verleden, met smakelijke gitaar van Paul. In dezelfde geest gaat het doordringende, funky titelnummer over iemand die alles verloren heeft en heel dichtbij het einde is. Hety moerassige, donkere ‘Snakehole Road’ is een waarschuwend verhaal over het wegblijven van die verleidelijke holen van ongerechtigheid. Het rijdende ‘Black and Blue’ is een bluesrocker over een man die wordt geminacht door een vrouw die hem bedriegt, berooft en hem ‘s nachts verlaten en alleen achterlaat.

Nog drie aparte bluesnummers sieren het album, te beginnen met het vrolijke ‘My Baby’ (een originele, geen cover van Willie Dixon. Het up-tempo ‘Watcha Gonna Do’, zoals zoveel van de anderen, gaat over het oppakken van jezelf na een breuk, maar met een veel helderdere glans. "Give Me One Reason" is meer een regelrechte rocker met bluesachtige gitaarlicks, waarin twee partners worden belicht die niet langer verliefd zijn omdat de verteller gewoon niet kan loslaten, terwijl ze een gesprek voeren met zichzelf.

Tot de instrumentale nummers behoren het levendige, up-tempo “Chitlin' Pickin'”, een van de eerste nummers die de band ooit samen schreef, met verschroeiende wendingen van de broers Paul en het lange Allman-achtige, langzaam opbouwende “Fifteen Minutes” dat elk bandlid de kans om zich uit te strekken.

tracks:

01. Wrong Side Of Town
02. Junior's Back 
03. Runnin' Blues 
04. Nowhere Left To Go 
05. My Baby
06. High Up On The Mountain
07. Chitlin' Pickin'   
08. Brand New Day
09. Whatcha Gonna Do
10. Give Me One Reason   
11. Snakehole Road
12. Black And Blue
13. Fifteen Minutes