© Rootsville.eu

Bywater Call (Can)
tiltle: Sheperd
music: Blues - Soul - Southern Rock
release: august 09, 2024
label: Bywater Call Label - CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Bywater Call

© Rootsville 2024


'Bywater Call' debuteerde begin 2017 en alle logica volgend begonnen ze onmiddellijk met hun prijzenkast te vullen. Zo wonnen ze al haast meteen de "Merriam Music Emerging Artist Award" van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd "Bywater Call" uitgeroepen tot de "Toronto Blues Society Talent Search Winner" op het "TD Toronto Jazz Festival" en volgde die tweede in de Road to Memphis-competitie om Toronto te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. De 7-koppige band maakt gebruik van de geluiden van southern soul, gospel en blues en beschikt met Meghan Parnell over een krachtige leadzang en met Dave Barnes als een uitstekende slide gitarist.

Bywater Call bestaat uit Meghan Parnell (zang), Dave Barnes (gitaar), Bruce McCarthy (drums), Mike Meusel (bas), John Kervin (toetsen), Stephen Dyte (trompet) en Julian Nalli (tenorsax). Sinds het debuutalbum dat uitkwam in 2019 ging het even snel maar toen kwam Corona. Ondertussen kwam alles terug tot leven en stonden ze op diverse podia in de Lage Landen en zijn zo ook niet meer weg te denken.

Na hun debuutalbum in 2009 en het daaropvolgend 'Remain' uit 2022 is het nu tijd voor hun derde album 'Sheperd' dat wordt uitgebracht op hun eigen 'Bywater Call Label'. Een album met daarop 10 nieuwe originals en waarop enkel bij het afsluitende 'Sign Of Peace' er co-writing was van Joe Ernewijn. Met 'Holler' en 'Roll' zijn al twee singles de wereld ingestuurd.

Opener is 'Everybody Knows' een op southern rock gebouwd nummer waar meteen de soulvolle en powervolle stem van Meghan Parnell in de spotlights komt te staan. 'Colours' is dan weer een gospel ballad. Op het meedeinende 'Sweet Maria' brengen ze hun fans richting 'The Big Easy' en de straten van de French Quarter. Met 'Holler' zijn we toe aan een footstompin' Delta bluesje waarbij we een aanstekelijke mix krijgen van pakkende melodieën, pulserende beats en krachtige, zwevende zang.

'For Al We Now' is dan weer een rootsy hymne over verlossing en zelfherkenning waarna met de nieuwste single 'Roll' de soul van deze 'Bywater Call' komt bovendrijven. Soul en funk is ook aanwezig op 'Turn It Around' eentje dat ook wel gaat over 'de' liefde. Na 'Now and Never' schakelen we met 'As If' terug naar funk'n soul en bevinden we ons zo midden in een floorfiller. Terug naar de spirit of NOLA dan met het afsluitende 'Sign Of Peace' en waar ze vorig jaar de in België gevestigde 'Hnita Jazz Club' wild mee kregen.

tracks:

Everybody Knows (3:53)
Colours (4:54)
Sweet Maria (5:16)
Holler (3:57)
For Al We Now (4:05)
Roll (4:33)
Turn It Around (4:02)
Now and Never (4:02)
As If (3:45)
Sign Of Peace (5:07)