© Rootsville.eu

Canned Heat (US)
tiltle: Finyl Vinyl
music: Blues
release date: april 05, 2024
label: Ruf Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Canned Heat

© Rootsville 2024


Los Angeles, 1965: Bluesliefhebbers Alan "Blind Owl" Wilson (1943-1970) en Bob "The Bear" Hite (1943-1981) richtte samen met gelijkgestemde muzikanten Canned Heat op. Ze noemen de band naar de titel van een nummer uit 1928 van bluesman Tommy Johnson over een brandstof die daarin zit methylalcohol, ook wel "ingeblikte warmte" genoemd, die door alcoholisten wordt misbruikt als vervangend medicijn. In 1967 komt drummer Adolfo "Fito" de la Parra, die nog steeds lid is, erbij Canned Heat, terwijl de band verder veel personeelsverloop heeft gekend het is geschiedenis.

Een jaar later maakt Canned Heat de succesvolle hitsingle ‘On The Road Again’ ze wereldwijd populair. Na dit hitparadesucces hebben ze nog meer hits met "Going Up". The Country" (1968) en "Let's Work Together" (1970). In augustus 1969 maakt Canned Heat deel uit van de line-up van de legendarische "Woodstock Music & Art Fair". Afgezien van bandalbums zoals als hun gelijknamige debuut-LP uit 1967 of "Boogie With Canned Heat" uit het volgende Het jaar daarop zijn ze te zien in samenwerkingen met genregrootheden als John Lee Hooker ("Hooker ’n Heat", 1971), Clarence "Gatemouth" Brown ("Gate's On The Heat", 1973) of Memphis Slank ("Memphis Heat", 1974). Snel vooruit naar het heden: bijna 60 jaar nadat de band werd opgericht een nieuw studioalbum wordt in april 2024 door Ruf Records op cd en lp uitgebracht.

Opgenomen in Burbank, Californië, drummer Fito de la Parra werd in de studio vergezeld door de leden van de band huidige bezetting, te weten gitarist, toetsenist en zanger Jimmy Vivino, harper en zanger Dale Spalding en Richard "Rick" Reed zijn de opvolgers van de oude bassist Larry "The Mole" Taylor na zijn overlijden in 2019. Een andere muzikant die op het album te horen is is bluesrocker Joe Bonamassa die een gastoptreden maakt als leadgitarist op "So Sad (The World's In A Tangle)"; Canned Heat nam dit nummer voor het eerst op voor hun album "Future" uit 1970 Blues" met oprichters Alan Wilson en Bob Hite nog steeds in de buurt en een live versie kan is te vinden op hun cd/dvd-set uit 2015 uit Ruf's "Songs From The Road"-serie.

Bovendien de De begindagen van de geschiedenis van de band worden weerspiegeld in het nummer "Blind Owl", een eerbetoon aan Alan Wilson die naar zijn bijnaam verwijst vanwege een extreme bijziendheid. Het liedje was geschreven door de Californische singer-songwriter Dave Alvin die als gastgitarist optreedt zanger hier. Onder de andere nummers bevinden zich elk drie composities van Jimmy Vivino ("One Last Boogie", "Goin 'To Heaven [In A Pontiac]" en "When You're 69") en Dale Spalding ("Tease Me", "You're The One" en "Independence Day"). Een ander nummer, "Oost West Boogie", presenteert een ongewone muzikale mix met de oosterse klanken van het "Theme from Tehran", een Amerikaanse tv-show, gecombineerd met een typische Canned Heat boogie-groove.

Is dit dus de grote finale van een langdurige opnamecarrière waarmee Canned Heat zegt hun afscheid van de showbizz? Allereerst lijkt de albumtitel sindsdien in die richting te wijzen "Finyl Vinyl" kun je uiteraard lezen als "final vinyl". Dan is er de opener, Vivino's "One Last Boogie", wijzend in dezelfde richting. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, nog een van zijn nummers, de slowblues "When You're 69", gaat over een leeftijd die je eerder aan pensioen doet denken dan verdere activiteiten. Aan de andere kant staat het tourplan al op de homepage van de band gevuld met eerste data voor 2024, niet alleen in de VS maar ook in Europa later dit jaar.

tracks:

01 One Last Boogie
02 Blind Owl
03 Goin’ To Heaven (In A Pontiac)
04 So Sad (The World’s In A Tangle)
05 East/West Boogie (Instrumental)
06 Tease Me
07 A Hot Ole Time
08 You’re The One
09 When You’re 69
10 Independence Day
11 There Goes That Train