© Rootsville.eu

CeCe Gable (US)
tiltle: Love On The Tyrrhenian
music: Jazz
release date: may 24, 2024
label: CCGableLLC
info artist: CeCe Gable
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024

 

Na 25 jaar haar vak te hebben aangescherpt en een reputatie als opperste zangeres in Reno te hebben opgebouwd, wilde CeCe Gable zich concentreren op de hygge van samenwerking in de thuisstad toen de werkzaamheden aan dit project in 2019 begonnen. Maar curveballs kwamen snel en veranderden het traject en de tijdlijn. voor elke zilveren jubileumverklaring: een telefoontje naar bassist Harvie S waarin hij hem uitnodigde om in Reno op te nemen, leidde tot zijn aanbod om muzikanten te contracteren en Gable te produceren in New York, wat uiteindelijk resulteerde in More Than A Song (2020) en Next Year's Song (2022); de pandemie – tussen en gemengd rond die Big Apple-koopjes – heeft de kunst en het leven mateloos vertraagd en een andere richting gegeven; en, het meest gevolg van alles in het grote plan van deze release, een uitnodiging om naar Italië te reizen om op te treden op het International Tyrreense Jazz Festival van 2023 hielp het verhaal te verbreden en opnieuw te formuleren.

Nadat Gable aan het begin van haar muziekcarrière in de jaren negentig door angst een uitnodiging om in Bel Paese te zingen afsloeg, wachtte ze uiteindelijk drie decennia totdat een soortgelijke droomkans zich zou voordoen. En toen deze binnenkwam, ging de opzet en het verhaal van een vervulde ambitie niet verloren voor de ervaren zanger: “Nadat ik in Italië was geweest, besloot of besefte ik dat dit album niet echt over mijn 25 of [nu] 30 jaar in Reno; het ging echt om de banden die ik heb opgebouwd in de jazz, en de muziek die ik in Reno heb gemaakt, waardoor ik uiteindelijk in Italië kon werken. Gable's weg naar het podium in Santo Domenica Talao was zonder twijfel geplaveid door haar doelgerichte werk thuis, en Love On The Tyrrheenian maakt dat punt met klasse en duidelijkheid.

Bij het openen van het titelnummer werpt Gable onmiddellijk een licht op haar eersteklas teksten, aangezien deze aansluiten bij de muziek van Corky Brumble, die al jarenlang samenwerkt. Een lichte, zomerse samba met een AABA-vorm, waterige allure en nostalgische inslag. Het geeft pianist-arrangeur Bill Hecht een welverdiend platform en benadrukt de gemakkelijke manier waarop de leider met het thema omgaat, wat de perfecte toegang tot het programma blijkt te zijn. Gable houdt haar ogen op het water gericht en vervolgt met Cy Coleman en Joseph Allen McCarthy’s ‘The Riviera’ en Roberto Menescal en Ronaldo Bôscoli’s ‘Little Boat’. De eerste, een gevoelsveranderende favoriet die aanvankelijk onder de aandacht van de zanger kwam via Blossom Dearie, krijgt een sprankelende behandeling van pianist-arrangeur John Shipley en profiteert van de heldere invoegingen van saxofonist Jim Garaventa; en laatstgenoemde, een in Brazilië gevestigde charmeur, schittert met het licht van Gable’s glorie, waaronder enkele opvallende woordeloze regels, gecombineerd met de slide van trombonist Joe Cadena.

Terwijl hij terugschakelt naar balladterritorium terwijl hij kunstig landt in een liminale ruimte die swingt, geeft Gable een meesterlijke lezing van Irving Berlin’s ‘Say It Isn’t So’, compleet met snaarversieringen en opmerkelijk samenspel tussen Shipley en bassist Joe Dolister. Vervolgens sluit ze de eerste helft van het album af met het winnende 'You and the Night and the Music', knikt ze naar enkele van haar eerste medewerkers op de plaat: 'Dat nummer van Howard Dietz en Arthur Schwartz bevat gitarist Akio Sasajima en natuurlijk Harvie op bas. Akio was al vroeg zo bemoedigend en ondersteunend, en Harvie is er letterlijk vanaf het allereerste begin voor mij geweest. Hij was een van de eerste mensen met wie ik ooit in de jazz heb samengewerkt en hij zat in de band toen ik mijn eerste jazznummer ooit tijdens een concert zong.” Klassieke en Andalusische toespelingen verpakt in een romantische rubato dienen als een soort prelude, wat leidt tot een boeiende swingscène die de conversatiechemie tussen gitarist en bassist op de voorgrond plaatst.

Shipley creëert een aardse omgeving rond ‘Small Day Tomorrow’ van Fran Landesman en Bob Dorough, schittert op B3 en Fender Rhodes, Angelo Earl schildert met bluesstreakte gitaar en Tony Savage verkoopt een stevige 12/8 drumgroove. Gable, die het nummer voor het eerst tegenkwam via de versie van Irene Kral met pianist Alan Broadbent, erkent het sjabloon terwijl ze haar eigen stempel op dit onder-de-radar-juweel drukt. Vervolgens maakt ze indruk met opmerkelijke interpretatieve krachten tijdens een trip door Landesman en Tommy Wolf’s “Spring Can Real Hang You Up the Most” dat flirt met dubbele tijd tijdens Hechts solowerk; opereert met optimisme en verwelkomt een hete blazerssectie – met Garaventa, Cadena, altsaxofonist Chris Casaseli en trompettist Josh Reed, DMA – op Johnny Mercer en Harold Arlen’s “Any Place I Hang My Hat is Home”; en slaat hem het park uit met Reed aan haar zijde in Berlin’s ‘I’ll See You in C-U-B-A’ – een cultklassieker pronkstuk ontleend aan het cabaretrepertoire van wijlen Mary Cleere Haran.

De dame van het moment kiest ervoor om de procedure af te sluiten met de schoonheden van Gable-Brumble en maakt haar lyrische gaven waar als ze afsluit met 'Once Again It's Winter'. Een reflecterende bossa nova tot leven gebracht door de zang van Gable in het gezelschap van Sasijima, Harvie S en drummer Andy Heglund, DA, het is een juweeltje bij het haardvuur waar ‘seizoensgebonden standaard’ overal op staat geschreven. Een optreden vol warmte, hart, hoop en dromen, het is de perfecte afscheidsverklaring voor een album dat de intentie heeft om “de reis van het begin naar een doel” te onderzoeken en ervan te genieten. Love On The Tyrreenian is puur leven in beweging, net als zijn schepper.

tracks:

1  Love on the Tyrrhenian 4:01
2  The Riviera 3:28
3  Little Boat 4:25
4  Say It Isn’t So 4:04
5  You and the Night and the Music 6:39
6  Small Day Tomorrow 4:51
7  Spring Can Really Hang You Up the Most 6:39
8  Any Place I Hang My Hat is Home 3:46
9  I’ll See You in C-U-B-A 3:10
10 Once Again It’s Winter 2:31