© Rootsville.eu

Chip Taylor (US)
tiltle: Behind The Sky
music: singer-songwriter
release date: february 2024
promotion: Continental Record Services (CRS)
label: Trainwreck Records
info artist: Chip Taylor

© Rootsville 2024


James Wesley Voight AKA Chip Taylor, lid van de Songwriters Hall of Fame 2016, schrijft en treedt al bijna 60 jaar op en vertoont geen tekenen van vertraging. Naast de oom van Angela Jolie en broer van acteur John Voight zal zijn naam eeuwig verbonden blijven aan de wereld nummers 'Wild Thing' en 'Angel In The Morning'. Overzadigbaar als hij is brengt deze New Yorker met 'Behind The Sky' een zoveelste album op de markt.

Het album opent in zijn typisch story tellende stijl met 'Do Something Good', een landelijk getinte oproep om misschien onze manier van doen te veranderen en een stuk vriendelijker te zijn. Een heerlijk reflecterende mijmering over wat het leven van Chip lijkt te zijn en zijn relatie met zijn vrouw met wie hij twee keer trouwdeis vervolgens 'Speakin' Of Horses'.

De nummers zijn allemaal eerder geschreven terwijl Chip een bestralings- en chemotherapiebehandeling onderging. De band kwam allemaal samen voor een optreden ter ere van de geweldige artsen en verpleegsters die een belangrijke rol speelden bij de behandeling van Chip. Na de show gingen Chip, Goran Grini, John Platania, Tony Mercadante en Tony Leone de studio in en namen deze briljante nieuwe verzameling nummers op.

Other Side Of the Moon is een tamelijk surrealistisch nummer waarbij het leven van Chip Taylor en de dingen die hij deed waar zijn ouders niet van onder de indruk zouden zijn geweest. We hebben inderdaad zijn vader Elmer die zijn zoon van buiten het graf probeert te beïnvloeden. De muzikale begeleiding wordt zachtjes gedeeld om de zanger de volledige regie te geven. In 'Nurse Joan' vinden we een erkenning en eerbetoon aan Chip's vrouw Joan Carole Frey, terwijl zij de zanger tijdens zijn behandeling steunde en verzorgde.

‘If a Door Slams in Prison’ is een soort gospel, terwijl ‘Talking to George in Radiation’ een telling story is over een van de verpleegsters die de zanger hielp bij zijn behandeling en een voorloper van een volledig nummer over deze assistent en anderen. ‘George in Radiation’ is dan weer een eerbetoon aan zowel George, Kareem, Neena, Cathy, Dr. Lee, Dr. Noon en de vele anderen dieeen belangrijke rol speelden bij het helpen tijdens en in de grootste tijd van nood van de zanger. Het album sluit af met 'Hey Skip along with me', is zowel opbeurend als sentimenteel te noemen.

tracks:

 1. Do Something Good (2:29)
 2. Speaking of Horses (7:06)
 3. Radiation Song (4:37)
 4. Momma Was the Queen (4:39)
 5. Other Side of the Moon (3:59)
 6. Nurse Joan (5:02)
 7. Without Hearing (3:59)
 8. The Blessing (2:37)
 9. If a door Slams in Prison (2:58)
 10. Talking to George in Radiation (1:31)
 11. George in Radiation (3:45)
 12. Hey Skip Along with Me (3:38)