© Rootsville.eu

Chris Rottmayer (US)
tiltle: Being
music: Jazz
release date: march 08, 2024
label: Shifting Paradigm
info artist: Chris Rottmayer
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Rottmayer is een freelance jazzartiest, componist en jazzdocent die Madison, WI zijn thuis noemt. Twee van zijn eerdere releases, So in Love en Sunday at Pilars, brachten beide veel tijd door in de jazzalbumlijst van Jazzweek, bereikten # 1 in de jazzalbumlijst van Roots Music Report, en Sunday at Pilars was het # 1 overall jazzalbum op de lijst. RMR-hitlijst voor jazzalbums voor het einde van het jaar 2021. Naast zijn freelance jazzwerk is Rottmayer ook docent muziektheorie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Being is een verzameling originele muziek, geschreven als onderdeel van een studie van jazzpianist Mulgrew Miller en zijn opnames met het Woody Shaw Quintet. Rottmayer beschrijft het verhaal gedetailleerd en zegt: “Ik heb Millers spel getranscribeerd en de taal van hem en Shaw gebruikt als inspiratie voor het creatieve werk achter Being. Met de hulp van mijn mentoren Peter Dominquez (hoogleraar bas, UW-Madiosn) en Johannes Wallmann (directeur jazzstudies en hoogleraar jazzpiano, UW-Madison) kon ik contact maken met Rufus Reid. Reid werkte vaak samen met Miller, en opnemen met Reid heeft me geholpen om op een dieper niveau contact te maken met Miller dan ik zou kunnen door naar opnames te luisteren of door persoonlijke studie.”

Being bevat vijf composities die deel uitmaken van de Miller-studie en vijf van Rottmayers niet eerder opgenomen originelen, geschreven over de stad Parijs. “On The Street Where Woody Lives” is een contrafact van een contrafact. Shaw schreef “Green St. Caper” als zijn eigen versie van de standaard “On Green Dolphin Street.” Het deuntje van Rottmayer is geïnspireerd op de taal van Miller en de harmonie van Shaw. “Re-United” neemt het Wayne Shorter-nummer “United”, beroemd opgenomen door Shaw en Miller, en plaatst het in 4/4 maat en met een nieuwe melodie. Er zijn ook enkele formele elementen ontleend aan Shaws arrangement.

‘Autumn Evening’ is een eerbetoon aan Millers prachtige balladespel. ‘Song of Modes’ speelt af van Shaw’s ‘Song of Songs’ en onderzoekt meer van de modale en harmonische concepten van Miller en Shaw. ‘Ballerina Dance’ is geïnspireerd op Shaw’s ‘Katerina Ballerina’ en doet denken aan het exotische karakter van de harmonie en modaliteit van Miller en Shaw tijdens deze periode van het Shaw-kwintet.

De andere vijf composities zijn weerspiegelingen van de stad Parijs, Frankrijk. “Pigalle” onderzoekt de beroemde voormalige rosse buurt, beroemd om zijn theater en entertainment. ‘Châtelet’ probeert het chaotische karakter van een van de drukste stations van de Parijse metro na te bootsen. “La Seizième” weerspiegelt het prachtige vredige gevoel van een van de meest welvarende buurten van Parijs, het 16e arrondissement. Het prachtige uitzicht op de Eiffeltoren vanaf de “Pont Neuf” was de aanzet voor de gelijknamige Rottmayer bossa nova. Ten slotte is “Rue des Lombards” een van de beroemdste straten voor jazzmuziek in Parijs, de thuisbasis van verschillende van de beroemdste Franse jazzclubs.


tracks:

1.On The Street Where Woody Lives 6:37
2.Re-United 8:35
3.Pigalle 9:36
4.Châtelet 5:14
5.Autumn Evening 8:19
6.Song of Modes 8:15
7.Ballerina Dance 10:56
8.La Seizième 4:41
9.Pont Neuf 6:46
10.Rue des Lombards 7:18

musicians:

Chris Rottmayer - piano
Russ Johnson - trumpet and flugelhorn
Matt Endres - drum set
Rufus Reid - acoustic bass