© Rootsville.eu

Christopher Wyze & The Tellers (US)
tiltle: Stuck In The Mud
music: Blues
release date: july 19, 2024
label: Big Radio Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Christopher Wyze

© Rootsville 2024


Als de blues het levenslied weet te zingen, dan heeft singer/songwriter Christopher Wyze die les goed geleerd. De dertien originele nummers op zijn allereerste album, ‘Stuck in the Mud’, zijn doordrenkt van die legendarische traditie, waarin Wyze de wereld van zijn vruchtbare verhalende verbeelding vermengt met de essentie van de blues. Wyze heeft die essentie al ruim twintig jaar in zich opgenomen, bezocht de oerbronnen in de Mississippi Delta en liet zijn eigen gedachten in zijn liedjes vloeien. Die karbonades leverden hem in december 2023 een ‘One to Watch’ songwriterprijs op van de Nashville Songwriters Association International.

Wyze en zijn band, de Tellers, namen ‘Stuck in the Mud’ op op twee muzikaal historische plaatsen – tien nummers in Muscle Shoals, ALA. en drie in Clarksdale, Miss. Zijn inspiratie voor de nummers was echter puur Clarksdale, waar hij schreef ze allemaal – elk met een co-schrijver. ‘In de Delta’, zegt Wyze, ‘lijken liedjes zichzelf te schrijven.’ Wyze geeft elk nummer ook een stem, in zijn eigen vloeiende, kenmerkende zangstijl die gemakkelijk schakelt van oude blues naar ritmische rock en zachte folk.

Het verhaal begint met het open-road-gevoel van de eerste versie, ‘Three Hours From Memphis’, waarin Wyze zijn bluesreis introduceert: ‘Three Hours From Memphis / Een miljoen mijl van huis / Vijftien jaar betalen, ik deed het op mijn eigen." Frustraties over de moeilijke tijden komen echter naar voren in het bluesachtige 'Stuck In The Mud'. “Back To Clarksdale” is een intensief bezoek aan de bron. Een makkelijke shuffle, “Money Spent Blues” klaagt over een ander soort werelds verlies, slim geformuleerd over stoere bluesgitaarlijnen. Een vleugje funk introduceert het fatalistische 'Caution To The Wind', met een energieke gitaarsolo. Maar wat heeft het eigenlijk voor zin, terwijl het harde ‘Hard Work Don’t Pay’ treurt.

'Life Behind Bars' is weer een diep triest verhaal over een ander soort opsluiting. Het enige wat het hem heeft opgeleverd, is een leven dat hij alleen leidt.' ‘Looking For My Baby’ wordt hopelijk vrolijk en stuitert mee met een meeslepende honky-tonk pianopauze. Het pittige, gezangachtige refrein van ‘Wake Up’ moedigt een enthousiast activisme aan. Hoewel het muzikaal op smaak is gebracht met klassieke hypnotiserende North Mississippi Hill Country-bluesriffs, vertelt de tekst van 'Good Friend Gone' een moderner verhaal. Maar we hebben zeker de dingen gedaan die we konden. Hoe dichterbij het zacht swingende ‘Someday’ is, een droevig, bluesachtig verhaal over zelfbedrog van iemand wiens plannen het morgen, of zelfs overmorgen, nooit helemaal halen.

Christopher Wyze is alles behalve “Stuck in the Mud” op dit meeslepende debuutalbum. Hij is een tekstueel geletterd genot; een slim gearticuleerde verteller van originele verhalen gevuld met alle pijn en plezier van de blues. En hij is al een winnaar in dat ‘grote spel’.

tracks:

01 Three Hours from Memphis
02 Stuck In The Mud
03 Cotton Ain't King
04 Soul On The Road
05 Back To Clarksdale
06 Mony Spent Blues
07 Caution to the Wind
08 Hard Work Don't pay
09 Left Behind Bars
10 Looking For my Baby
11 Wake Up
12 Good Friend Gone
13 Someday