© Rootsville.eu

Curtis Saldago (US)
tiltle: Fine By Me
music: Blues - Soul
release date: june 30, 2024
label: Little Village Foundation
info artist: Curtis Saldago


© Rootsville 2024


Het huwelijk tussen blues en soul blijft maar branden bij Curtis Saldago. Salgado, geboren in 1954, groeide op in Eugene, Oregon met muziek om hem heen. Hij woonde een optreden van Count Basie bij toen hij 13 was en besloot toen en daar dat muziek zijn roeping was. Nadat hij een mondharmonica in handen had gekregen, begon Curtis de blues van Little Walter en Paul Butterfield te verslinden en leerde hij zichzelf spelen. Toen hij begin twintig was, maakte hij al naam in Eugene, de barscene in Oregon, eerst als zanger en mondharmonicaspeler van The Nighthawks en later als co-leider van The Robert Cray Band. Al die tijd was Curtis zijn vak aan het scherpen en originele liedjes te schrijven.


photo Curtis Saldago © Rootsville

Ondanks al zijn successen is Salgado geen onbekende in tegenspoed. Tijdens zijn carrière heeft hij meerdere gezondheidsuitdagingen overwonnen, vechtend tegen leverkanker in 2006 en longkanker in 2008 en 2012. In maart 2017 onderging hij een viervoudige bypass-operatie. Hij is niet alleen sterker teruggekomen, hij is ook een van de meest productieve songwriters van het genre geworden en heeft dat briljante licht op dit album geschenen. Na het in 2021 uitbrengen van het album 'Damage Control' staat hij er nu terug met zijn nieuwste 'Fine By Me'. Ook nu worden blues en soul gebundeld op dit 12 nummers tellende album.

Deze 'Fine By Me' werd opgenomen in diverse studio's gaande van de 'Falcon Recording Studios in Porland tot zelfs bij de huisstudio 'Greaseland' van Kid Andersen. Voor de opnames krijg hij zelfs ondersteuning van twee bijzondere guestplayers zoals Robert Cray en Anson Funderburgh en dat zijn toch al niet van de minsten. Curtis deed ook beroep op verschillende drummers zoals de explosieve D'Mar maar ook op Tony Braunagel, Jimi Bott e.v.a. Op te merken zijn ook het Gospel koor 'The Sons of The Soul Revivers' en zelfs Teresa James is te horen op dit album.

Curtis vind er het plezier in om mensen te plkezieren en zoals hij zelf zegt, it's all about soul. Het album opent met 'My Girl’s A Nut'. 'I'm Gonna Forget About You' is een soulvolle shuffle waar ook Robert Cray zijn medewerking aan geeftg zowel op gitaar als vocaal. Vervolgens is er ook het aanstekelijke 'Niki Hoeky', een nummer waarmee P.J. Proby in 1967 reeds een chartbuster mee scoorde. 'Hear The Lonely Hearts' is dan weer een gospelnummer waarbij Curtis Saldago zich laat ondersteunen door de harmonieën van 'The Sons of the Soul Revivers' en de zachte gitaar van Rome Yamilov met Kid Andersen op akoestische bas. Helaas overleed Walter Morgan slechts enkele weken vóór de release van het album van Salgado.

'The Big Chagrin' dat geschreven werd door Terry Wilson samen met Curtis Saldao lijkt zo te zijn weggeplukt uit het Stax arsenaal, swingend en soulvol. Een soulvolle blues ballad krijgen we vervolgens met 'You Give The Blues A Bad Name', eentje wxaarop Anson Funderburgh dan te horen is net als op het afsluitende 'Under New Management'. Weerom een topplaat van Mr.Saldago.

tracks:

01. My Girl’s A Nut (2:32)
02. Better Things To Lie About (3:55)
03. Gonna Forget About You (3:44) with Robert Cray on vocals and guitar!
04. Fine By Me (3:49)
05. Niki Hoeky (3:07)
06. Hear The Lonely Hearts (3:48) w/ The Sons of The Soul Revivers
07. Safe At Home (2:41)
08. The Big Chagrin (4:34)
09. The Only Way Out (3:02)
10. Cheap Stuff (4:31)
11. You Give The Blues A Bad Name (4:48) w/ Anson Funderburgh on guitar
12. Under New Management (3:41) w/ Anson Funderburgh on guitar