© Rootsville.eu

Dana Gillespie (US)
tiltle: First Love
music: Covers
release date: may 31, 2024
label: Fretsore Records
info artist: Dana Gillepsie


© Rootsville 2024


De legendarische singer-songwriter Dana Gillespie, met meer dan 70 albums op haar naam in een carrière van zes decennia, voegt een nieuw hoofdstuk toe met de release van haar verbluffende nieuwe album First Love op 31 mei 2024 via Fretsore Records. Het album wordt uitgebracht op cd, standaard zwart en in beperkte oplage doorschijnend rood vinyl.

Hoewel First Love een zeer persoonlijk album is, markeert het een verschuiving voor Dana, die samenwerkt met goede vrienden Marc Almond en Tris Penna, die het album co-produceerden. Marc vond het tijd om iets te doen aan Dana als het laatste onontdekte geheim van de muziekscene. Samen hebben ze een geïnspireerde verzameling liedjes samengesteld, die allemaal op de een of andere manier verband houden met Dana’s uitgebreide carrière en authentiek worden geïnterpreteerd door deze meester van haar kunst.

Het is heel ongebruikelijk voor Dana Gillepsieom een ​​album te maken waarop ze niet alle nummers heeft geschreven. “Ik heb een reden om elk nummer op dit album te hebben”, legt Dana uit. 'First Love' opent met Dana’s versie van Green Day’s aangrijpend nummer 'Boulevard of Broken Dreams'. De eerste single release is Morrissey’s Spent The Day In Bed en zo werd Dance Me To The End Of Love van Leonard Cohen s een suggestie van Marc Almond om dit als duet te doen.

Not Dark Yet is dan weer van de hand van Bob Dylan . Een versie waarin je de duisternis komt te voelen. Marc Almond schreef Brewer Street Blues en dit nummer geeft het gebied weer waar Dana in de 60-ties vroeger rondhing. Gods And Monsters (Lana Del Rey) is zo eigenzinnig dat je Californië kan ruiken als je dit nummer hoort. Uit het arsenaal van David Bowie werd dan 'Can You Hear Me' geselecteerd waarbij Dana haar leven in de 60-tis en 70-ties komt te reflecteren.

Het nummer Dreams van Stevie Nicks werd letterlijk aan het einde van de sessies opgenomen. Het is zo puur, alleen de piano en de stem. Dana’s sublieme bluesy zang wordt ondersteund door een stijlvolle muzikale bezetting van Dom Stockbridge (gitaar). Harry Whitty (basgitaar, trombone en trompet), muzikaal leider Matt Gest (piano en keyboards) en drummer Evan Jenkins.

tracks:

 1. Boulevard of Broken Dreams (4:10)
 2. Spent the Day in Bed (3:39) 
 3. Dance Me to the End of Love (4:44) feat.  Marc Almond
 4. Not Dark Yet (4:21)
 5. Brewer Street Blues (3:45)
 6. Gods and Monsters (4:28)
 7. In a Broken Dream (4:29)
 8. Can You Hear Me (4:14)
 9. Simple as This (3:10)
 10. First Love, Last Love (3:08)
 11. Dreams (4:09)