© Rootsville.eu

David Bixler (US)
tiltle: BEATitude
music: Jazz
release date: may 06, 2024
info artist: David Bixler
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


De kwestie van het geloof in de jazz is soms discutabel. Er zijn religieuzen, atheïsten, agnostici en zelfs buitenaardse mensen in de jazz geweest (bijvoorbeeld Sun Ra). Er bestaat echter geen discussie over de vraag of jazz spirituele muziek is. De muzikanten die dit ding spelen, doen dat allemaal in de hoop en geloof in een betere dag. Soms met een religieus tintje.

Nadat hij dertig jaar geleden naar New York verhuisde, sneed saxofonist, componist en pedagoog David Bixler zijn tanden door de wereld rond te toeren met de bigbands van Lionel Hampton en Toshiko Akioshi. Later sloot hij zich aan bij de Chico O’Farrill Afro-Cubaanse Big Band, met wie hij een tien jaar durende residentie van zondagavonden in Birdland speelde en een LATIN GRAMMY won voor de opname, Final Night at Birdland. Het verstrijken van de tijd omvatte een periode van twaalf jaar waarin hij met de gezondheidsproblemen van zijn zoon omging, wat een nederige herstart veroorzaakte van zijn prioriteiten in het leven en de rol van muziek daarin. In de zomer van 2016 nam hij, nadat hij zijn omstandigheden opnieuw had geëvalueerd, In the Face of Chaos (2019) op met Bixler, Boccato, Cowherd en Sturm, Blended Lineage (2020) met het Bixtet en Inside the Grief (2020) met trio incognito. Zijn laatste project, THE LANGSTON HUGHES PROJECT vol. 1, die PARIS-MOVE omschrijft als “een vleugje genialiteit” is een nieuwe opname met muziek geïnspireerd op de poëzie van Langston Hughes.

Deze opname gemaakt door een broer van wie ik veel houd, is een daad van subliem geloven. Geloof in God, geloof in de mensheid, geloof in jezelf en vooral, geloof in de grenzeloze mogelijkheid ten goede die inherent is aan iedereen die zich wil overgeven aan zijn betere zelf. We moeten hopen dat dit het geval is, want anders is het spelen van deze heilige, op improvisatie gebaseerde praktijk een absurde daad van egobevrediging.

Nee, elke gecomponeerde, geïmproviseerde of anderszins gecomponeerde noot moet uit de diepste plaats van zielsgevoel komen. En vanuit de diepste hoop dat we zelfs op dit enge moment in de geschiedenis beter kunnen zijn dan we zijn. Daarvoor is hulp van bovenaf nodig. In het geval van David Bixler weet ik dat de man diep voelt en componeert en optreedt vanuit die innerlijke plek van puur gevoel. David is een meester in loslaten en de reis de bestemming laten bepalen. Dit is geloof. David heeft meesterschap over dat wat niet gekwantificeerd of gemeten kan worden.

Hij heeft zichzelf omringd met andere spirituele meesters, die allemaal dit platform van onuitsprekelijke gelukzaligheid delen dat voortkomt uit het beheersen van de elementen van het bestaan ​​die niet kunnen worden gecontroleerd. Het leven gebeurt. De stoute ezels pakken hun bassen op, gaan achter de drums of piano zitten, zetten het riet aan hun lippen en spelen toch maar. Het is onze balsem in Gilead.

tracks:

1. A Power Deferred 7:50
2. Balm 7:02
3. Hide Seek Find 6:21
4. Down/Up 5:46
5. Peace Prize 7:21
6. I Spy 8:42
7. Clement 5:14
8. Lost Hours? No 7:30

musicians:

David Bixler - alto saxophone
Jon Cowherd - piano
Ike Sturm - bass
Rogerio Boccato - percussion