© Rootsville.eu

David Serby (US)
tiltle: Low Hanging Stars
music: Alt-Country
release date: june 14, 2024
label: Blackbird Record Label
promotion: KG Music Press
info artist: David Serby

© Rootsville 2024


Op de een of andere manier gleed er tien jaar weg van David Serby, een in LA gevestigde alt-country singer-songwriter en muzikant. “Er is veel gebeurd in die tijd, maar ik ben nog niet echt ergens heen gegaan. Dat is de strijd en de schoonheid. Uitzoeken hoe ik door de wegversperringen van het leven kan vechten en toch kan blijven creëren... dierbaren verliezen, banen, onzekerheid, verhuizen, ziekte, geld, pandemieën... Ik zou zeggen dat het uitzoeken hoe ik door het leven moet navigeren de manier is waarop ik me op mijn gemak voelde om nergens heen te gaan en dat is waar ik vandaag ben.”

Een vijfvoudig albummaker: I Just Don't Go Home (2006); Nog een slapeloze nacht (2007); HonkyTonk en Vine (2009); Het gedicht van de arme man (2011); The Latest Scam (2013) -Servy zal zijn volgende studioalbum, Low Hangende Stars (2024), uitbrengen via The Blackbird Record Label. “Ik probeerde een manier te vinden om weer een countryplaat te maken (na de popplaat The Latest Scam en de folkplaat Poor Man’s Poem).

Serby is lange tijd een belangrijk onderdeel geweest van de country/Americana-muziekscene in LA. Zijn signatuur is het schrijven van karakterstudies die vaak slimme woordspelingen bevatten. Hij voegt er snel aan toe: ‘En ik ben slim genoeg om mezelf te omringen met echt getalenteerde muzikanten. Mijn bands zijn altijd van de bovenste plank.”

Voor Low Suspension Stars heeft hij opnieuw samengewerkt met oude producer, gitarist en vriend Ed Tree. “Dit is de zesde plaat die ik met hem heb gemaakt en hij is echt een Don Rich- of Pete Anderson-type voor mij. We brengen samen de platen in kaart, maar als producer is hij briljant in het creëren van het sonische landschap.” Ze namen op in de Treehouse Studio van Ed Tree, waar Tree ook engineerde. De plaat werd gemasterd door Mark Dann.

Serby dacht dat The Latest Scam uit 2013 misschien wel zijn laatste plaat zou zijn. “Het was mijn zesde record in acht jaar. Het was een popplaat, en om de een of andere reden dacht ik dat het een goed idee zou zijn om een ​​dubbelplaat uit te brengen met twintig nummers erop. Het was leuk en opwindend, maar misschien niet zo gefocust als het had kunnen zijn. Low Suspension Stars keert terug naar wat volgens mij waarschijnlijk mijn stuurhuis is: compacte karakterstudies met meer traditionele country- en rootsmuziekvormen. Ik heb echt mijn best gedaan om nummers samen te stellen die bij elkaar pasten, maar toch allemaal een ander gevoel hadden (twee beats, shuffles, mid-tempo ballads, rockers, enz.). En het zijn maar tien nummers.”

“Fishtail Cadillac” trapt het album af. Het is een ongecompliceerd countrynummer met een echte rock-'n-roll-sfeer uit de jaren 50. "Dit nummer is eigenlijk alles waar ik door geobsedeerd was toen ik tien jaar oud was en naar een stapel Jerry Reed 45's luisterde", zei Serviy. "Ik moet ook lachen om het feit dat de man eigenlijk gewoon zijn cowboyhoed en Caddy terug wil... het meisje kan gaan."

De titelsong, “Low Hangende Stars” heeft een rootsrock-sfeer. “Ik dacht aan deze boog die briljante artiesten en muzikanten hebben, waarbij ze een korte periode fel vuren en dan opbranden. Het is een triest verhaal.” Serviy voegde een paar extra maten toe voordat hij aan het laatste refrein begon. “Ik ben hier ook een beetje trots op omdat ik het eindigde met dezelfde regel als waarmee ik begon, en het nummer eindigt niet op het één- of thuisakkoord (in dit geval een D), het eindigt op het vierakkoorden (in dit geval een G) waarvan ik hoop dat het einde droevig en verontrustend aanvoelt.”

"She Ain't Changed at All" is een cool countrydeuntje waarvan Serby zegt: "We hebben Dale Daniel en Gregory Boaz om een ​​swingende Buddy Holly-beat te geven." En ‘I Bought the Ring’ is een aanstekelijk countrynummer dat de band probeerde te maken als popdeuntje uit de jaren 60. “Het heeft een lyrische twist die een trouwring behandelt als een boksring. Er staat ook een swingend ritmenummer met twee beats op. Ed speelt een rinkelende drone die rond de vocale melodie zweeft, en Darice zingt de perfecte harmoniepartij.”

Naast 'Low hanging Stars' beschouwt Serby het laatste nummer, 'Is it Lonely in Here', thematisch het belangrijkste van de plaat. Terwijl Serby overdag tijdens een Americana-brunchshow in Los Angeles aan de bar een Bloody Mary dronk. "Het was een rustige, late ochtend en ik vroeg de barman: 'Ben ik het of is het eenzaam hier?' Ik pakte een servet en schreef het op, en nu is het eindelijk een liedje geworden."

Een stripper die danst voor een man in een hotelkamer terwijl hij naar The Rockford Files kijkt, een cowboylaars met een flesje pillen erin, liggend in bed met je vriendin in een flanellen deken gewikkeld omdat de huisbaas je warmte heeft uitgeschakeld, de whisky in je glas dat ronddraait als een afvoer…Servy heeft een uniek wereldbeeld en heeft het vermogen om die visie tekstueel te vertalen. Hij is in staat een gevoel van tijd en plaats te creëren met kleine alledaagse dingen waarvan je niet zou denken dat ze in een nummer voorkomen.

“Ik ben trots op de liedjes”, zegt hij. “Ik denk dat ze iets zeggen over hoe ik naar de wereld kijk. Ik hou van alle mensen die er samen met mij aan hebben gewerkt en vind dat ze allemaal prachtig hebben gespeeld. Ik ben opgewonden om het met anderen te delen, en ik kijk uit naar de volgende.”


tracks:

01 Fishtail Cadillac
02 Lonely Motel Days
03 Low Hanging Stars
04 Another Chance to Dream
05 She Ain't Changed at All
06 The Jukebox is Broken
07 Why Leave Los Angeles
08 I Bought the Ring
09 Trying to Get to Encinitas
10 Is it Lonely in Here

musicians:

David Serby, Vocals, Acoustic Guitar
Dale Daniel (Hacienda Brothers), drums
Gregory Boaz (Mavis Staples), bass
Darice Bailey, Piano and Harmonies
Carl Byron (Hot Club of Los Angeles, Jim Lauderdale), Keys, Accordion, B3