© Rootsville.eu

David Larsen (US)
tiltle: Cohesion
music: Jazz
release date: march 01, 2024
info artist: David Larsen
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


David Larsen is een saxofonist, componist en artiest gevestigd in Spokane, Washington. David treedt regelmatig op en toert door de VS en is artiest voor het G2 Records-label. Hij heeft momenteel twaalf commerciële releases uitgebracht en heeft talloze onderscheidingen gewonnen, waaronder een verblijf van negen weken op nummer 1 in de onafhankelijke radio-hitlijsten van Root Music Report met zijn album The Peplowski Project. David heeft met verschillende artiesten opgetreden, waaronder. Ken Peplowski, Delbert Anderson, Francisco Torres, The Spokane Symphony, Dave Glenn, Ron Vincent, Bill Mays, Dean Johnson en de internationaal befaamde jazzzangeres Halie Loren.


Cohesion, de nieuwste release van Larsen, is een samenwerking tussen East Coast-jazzmuzikanten Darryl Yokley, Zaccai Curtis, Alex Apollo, Wayne Smith Jr. en West Coast-componist en saxofonist David Larsen. Larsen legt uit: “Ik ontmoette deze groep toen ze op tournee waren in het noordwesten, en ik hield echt van het geluid dat ze uit hun originele composities haalden en van hun groepsdynamiek. Na even te hebben gepraat, besloot ik ze mee te nemen naar het werk met de studenten van het Spokane Falls Community College en als gasten te verschijnen voor de Jazz Workshop. Terwijl zij weg waren, speelden we wat optredens en gingen we de studio in om dit album op te nemen. Ik wilde een aantal van de geweldige vibraties die ik van deze groep hoorde, vastleggen met mijn nieuwe composities. Deze stijlen waren voor mij een beetje vreemd, maar ik hou wel van een uitdaging, dus ik ben er met beide benen in gesprongen.”

Het titelnummer, ‘Cohesion’, is een modale compositie gebaseerd op twee modi die tegelijk worden gespeeld. Dat betekent dat het eerste akkoord het tooncentrum definieert, terwijl de melodie gebaseerd is op een soortgelijke modus op een reine kwint afstand. Ook ‘Down To It’ is een modale compositie, maar doet denken aan grote modale melodieën uit de jaren zestig zoals Coltrane’s Impressions. ‘Movement’ verkent eenvoudige drieklanken en hangende akkoorden en haalt inspiratie uit geweldige popmelodieën uit de jaren zestig. "Wishing Well" is geïnspireerd door Darryl's Afrikaans geïnspireerde composities. Het heeft een Afro-Cubaanse groove en gebruikt een gesyncopeerd 12/8 patroon om het gevoel te creëren.

“Fedchock” is een hardbopstuk geïnspireerd door de grote Jazz Messengers. "Working Things Out" is een versie van een bigband-hitlijst die Larsen publiceerde, waarin modale harmonieën en een ontspannen sfeer worden gebruikt. De laatste twee stukken, geschreven door Darryl, deden Larsen denken aan de grote composities van Wayne Shorter en John Coltrane.

tracks:

1. Cohesion: 4:50 (David Larsen)
2. Down To It: 4:37 (David Larsen)
3. Movement: 7:42 (David Larsen)
4. Wishing Well: 5:16 (David Larsen)
5. Fedchock: 5:19 (David Larsen)
6. Working Things Out: 6:16 (David Larsen)
7. Mount Fuji: 4:46 (Darryl Yokley)
8. El Duelo: 6:25 (Darryl Yokley)