© Rootsville.eu

David Murray Quartet (US)
tiltle: Francesca
music: Jazz
release date: may 17, 2024
label: Intakt Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
David Murray

© Rootsville 2024


Gerenommeerde saxofonist David Murray kondigt zijn nieuwe kwartetalbum Francesca aan. Na de release in 2022 van zijn veelgeprezen album Seriana Promethea met zijn Brave New World Trio met Brad Jones en Hamid Drake, laat Francesca het publiek opnieuw kennismaken met Murray's ongeëvenaarde compositorische vaardigheid en gespierde geluid, dit keer in het gezelschap van zijn grenzeloze kwartet bestaande uit Marta Sanchez. op piano, Luke Stewart op bas en Russell Carter op drums.

Met een discografie van meer dan honderd platen is Murray's beheersing van de studio net zo opmerkelijk als zijn behendigheid op het podium. Met elk melodieus refrein doordrenkt Murray een taal die is gevormd en verfijnd in de loop van een carrière van meer dan 50 jaar, waarbij hij optrad met een breed scala aan iconen, variërend van Elvin Jones tot de Grateful Dead. Zijn muzikale reis is een tapijt geweven met draden van ervaring en innovatie, resulterend in een uniek geluid dat direct herkenbaar is.

Francesca is een bewijs van Murray's eindeloze creativiteit en toont zijn vermogen om diverse muziekstijlen naadloos te laten samensmelten. Het album, opgenomen in Hardstudios in Winterthur, Zwitserland, na een triomfantelijke Europese tournee, is een weerspiegeling van de diepgaande kameraadschap van het kwartet en hun toewijding om elke compositie met diepgang en nuance te verkennen.

Murray's meesterlijke kwartet werd enkele jaren geleden gevormd nadat de saxofonist besloot dat hij een vollere groep met een piano nodig had om hem te helpen zijn compositorische doelstellingen te verwezenlijken, en ritmisch krachtig genoeg om hem te inspireren iets nieuws en fris te spelen. Murray hoorde een synergie van geluid in de spelende artiesten en stelde deze samenhangende eenheid samen.

Wat duidelijk uit deze sessies blijkt, is Murray’s grote toewijding om een ​​nieuwe generatie te begeleiden. Stewart prijst de natuurlijke manier waarop de oudere staatsman ‘beproefde methoden binnen de traditie’ overbrengt om ‘subversieve originaliteit’ te bevorderen. Sánchez zegt: ‘David is goed in het naar boven halen van het beste in mensen’, een sentiment dat Carter herhaalt: ‘Hij is niet het type leider dat tegen mensen gaat zeggen: oké, je moet dit, dit en dit spelen. […] Hij geeft je een zekere mate van vrijheid.” Toch is de muziek zo samenhangend, zo samenhangend, vervolgt Carter, dat ‘ze bijna zichzelf speelt.’

De bijdrage van pianiste Marta Sanchez aan Francesca is bijzonder opmerkelijk, zoals Murray zelf getuigt: "Marta Sanchez is een voorbeeld van een internationale flair van een pianiste die goed geschoold is in klassieke muziek met een subtiele benadering van jazz, nadat ze groten als Randy Weston, Fats Waller en Fats Waller heeft bestudeerd. , James P. Jonson, Cecil Taylor en John Hicks Ze is erg gevoelig en explosief. Bassist Luke Stewart's beheersing van de bas is een ander hoogtepunt van 'Francesca', zoals Murray opmerkt: 'Zijn strijkstokarticulatie is uitstekend geschikt voor alles wat ik eis en hij swingt met mijn band. Vanuit de traditie van Jimmy Garrison en Fred Hopkins is hij de volgende kat op dit instrument voor dit jazztijdperk." De precieze en krachtige uitvoering van drummer Russell Carter op Francesca vergroot het dynamische bereik van het album verder, zoals Murray opmerkt: "Het is zeldzaam om een ​​drummer te hebben die zo precies en krachtig is als Russell. Zijn gevoeligheid is eindeloos, en hij luistert echt en reageert moeiteloos en smaakvol. Een drummer van een drummer."

Murray begeleidt het ensemble met zijn tenorsaxofoon en basklarinet op een muzikale reis die de traditionele genres overstijgt. Van meeslepende ballades tot opwindende improvisaties: elk nummer op Francesca daagt de betekenis van jazz in 2024 uit met een unieke en opwindende mix van innovatie en traditie.

Het titelnummer van het album, "Francesca", schetst in walstijd een krachtig, liefdevol portret van iemand wiens creativiteit, gelach en dagelijkse aanwezigheid thuis en onderweg van vitaal belang zijn geweest voor Murray, de ontwerper Dr. Francesca Cinelli-Murray. Andere composities, zoals 'Ninno' en 'Shenzhen', bieden aangrijpende reflecties en roepen levendige beelden op van zowel Murray als Francesca's rijke ervaringen door middel van Murray's suggestieve melodieën.

“Come and Go” is een onbezonnen tenortraining in een 5/4 tijd, gevolgd door een up-tempo uitvoering van Murray’s “Am Gone Get Some” die Sánchez en Murray aan het swingen brengt en Carters behendige vasthoudendheid laat zien na het ruilen van vieren. Het prachtige ‘Richard’s Tune’, gespeeld op basklarinet, is Don Pullens eerbetoon uit de jaren zeventig aan A.A.C.M. oprichter Muhal Richard Abrams. Verankerd door de vlotte baslijnen van Stewart en de zwevende akkoorden van Sánchez, toont ‘Free Mingus’ de waardering die een vader koestert voor de muzikaal begaafde zoon die hij volwassen heeft zien worden. De set wordt afgesloten met “Cycles and Seasons”, dat van vrolijk 7/4 naar opzwepend 4/4 gaat, een viering van verandering.

Met Francesca nodigt David Murray luisteraars uit om het ‘geluid van verrassing’ te ervaren, een boeiende samensmelting van muzikale expressie die de conventies tart. Van introspectieve melodieën tot opwindende ritmes, het album belooft luisteraars over de hele wereld te boeien.

tracks:

  1. Francesca (D. Murray)
  2. Ninno (D. Murray)
  3. Shenzhen (D. Murray)
  4. Come and Go (D. Murray)
  5. Am Gone Get Some (D. Murray)
  6. Richard’s Tune (Don Pullen)
  7. Free Mingus (D. Murray)
  8. Cycles and Seasons (D. Murray)