© Rootsville.eu

Dayna Stephens (US)
tiltle: Closer Than We Think
music: Jazz
release date: april 05, 2024
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Dayna Stephens

© Rootsville 2024


Dayna Stephens is een monumentale saxofonist, componist en pedagoog met terecht veel lof in de hedendaagse scene. Stephens wordt begeleid door de legendes Terence Blanchard, Wayne Shorter en Herbie Hancock en heeft op zichzelf al naam gemaakt door in 2019 de DownBeat Critics Poll voor Rising Star Tenorsaxofonist te winnen. Stephens is actief in de grotere New Yorkse jazzscene, waar hij geeft les aan zowel de Manhattan School of Music als de William Paterson University. Nu, nadat hij zijn sporen had verdiend met elf albums als bandleider, stapte Stephens terug de studio in met een geheel nieuwe cast van muzikanten uit generaties en continenten om zijn Cellar Music Group-debuut Closer Than We Think te presenteren, een artistieke reflectie op gelijkenis boven verschil. . Closer Than We Think, bestaande uit composities van Stephens en zijn bandleden, en een samengestelde selectie covers, is een opmerkelijk statement en presentatie van muzikale eenheid, nog krachtiger gemaakt door de rijkdom aan verschillende ervaringen.

Na bijna een dozijn albums probeerde Stephens te groeien en steeds verder vooruit te gaan als artiest, terwijl hij trouw bleef aan zijn muzikale identiteit en de erfenis van de jazzgrootheden die hem voorgingen. Vooral toen de wereld opnieuw begon te bloeien en de samenleving de verbinding weer aanwakkerde, voelde Stephens de behoefte om te bloeien en er vrucht mee te dragen. Vanuit het gevoel stagnerend en vast te zitten, probeerde Stephens zich te omringen met de muzikanten die hem inspireerden. Zijn eerste gedachten gingen uit naar zijn jazzhelden: de muzikanten van gevestigde tijdperken en titanen uit heden en verleden. Vanwege het tempo van de hedendaagse wereld was het creëren van een consistente selectie van dergelijke collega's en mentoren echter niet haalbaar, en Stephens raakte aanvankelijk teleurgesteld. "We spelen allemaal beter als we spelen met mensen waarvan we denken dat ze beter zijn dan wij", zegt Stephens. “De frustratie dat ik dat niet elke keer op een consistente basis met hetzelfde personeel kon laten gebeuren – dat was een muur waar ik tegenaan liep als ik iets wilde boeken.” Maar uit deze aanvankelijke tegenslag begon een zaadje van inspiratie te groeien. Stephens – die fulltime docent is aan enkele van Amerika’s meest prestigieuze muziekconservatoria – dacht aan de plaatsen en mensen van wie hij inspiratie kreeg en realiseerde zich dat hij, hoewel hij door zijn helden wordt geïnspireerd, evenveel, zo niet meer, inspiratie krijgt van de studenten met wie hij het voorrecht heeft gehad om in te stromen. ​

De titel van het album, Closer Than We Think, is ontleend aan het idee om overeenkomsten als mensen te zoeken, in plaats van te hameren en onszelf te verdelen over de talloze verdeeldheid waarop de samenleving voortdurend lijkt te fixeren. De band, met zijn verspreide oorsprong en generatiekloven, biedt een levende metafoor voor de schoonheid die kan worden bereikt als wij als soort ons concentreren op de eenheid van samenwerking en onze verschillen als sterke punten beschouwen.

De tracklist op het album vertegenwoordigt een mozaïek van componisten, van wie de meesten in de band zitten, en een enorme hoeveelheid emoties. Het album opent met "Bubbly", gecomponeerd door de gitarist van de band, Emmanuel Michael. “Dit nummer spreekt mij aan als het nummer dat het geluid en de geest van deze groep het beste weergeeft”, zegt Stephens. “Het is een mooi, zingbaar, vrolijk en vrolijk volkslied.” Het volgende is “The Nomad”, een van Stephens’ originele composities. De titel is ontleend aan het boek The Fourth Turning, dat inzichten presenteert in het idee van generatiecycli in de loop van de menselijke geschiedenis. Binnen de analyse van het boek valt Generatie X in de categorie ‘The Nomad’, en dit stuk probeert de omzwervingen van zowel het personage als de bredere maatschappelijke groep waarmee het geassocieerd is op te roepen.

“Scrutiny” is de tweede compositie van Stephens op het album, geïnspireerd door het idee dat “alle mensen respect verdienen en alle ideeën kritiek verdienen.” De bandleider past dit concept persoonlijk toe: “Voor mij betekent dit dat gesprekken de sleutel zijn om verenigd te blijven als koppels, gemeenschappen en als soort, terwijl we in harmonie evolueren.” Deze compositie belichaamt deze geest van eenheid en evolueert terwijl de compositie zich in de loop van de tijd ontvouwt, waarbij een kijk op de blues wordt gebruikt met een terugkerend ritmisch motief om het concept uit te voeren. Het album bevat de iconische Wayne Shorter-standaard, ‘ESP’, als eerbetoon aan de tijd van de bandleider als mentee van de overleden grote saxofonist. In het arrangement van Stephens voegt hij een subtiele draai aan de harmonie toe die de beklijvende melodie verder benadrukt en de harmonische resolutie van Shorter accentueert.

Stephens’ derde en laatste origineel op het album is ‘A New Spring’, een nummer dat emotioneel verbonden is met de componist zelf. De melodie werd in Stephens 'hoofd gecomponeerd toen hij een van zijn laatste dialysesessies kreeg voordat hij een niertransplantatie kreeg. Terwijl Stephens in de dialysestoel zat, draaiden zijn hersenen de melodie door een overvloed aan orkestratiemogelijkheden, en hij hield van elk daarvan. Hoewel het op verschillende manieren is uitgevoerd, vat het arrangement dat op het album wordt gebruikt met deze gitaargestuurde soundscape op krachtige wijze het idee samen om tot een nieuw begin te komen.

Met Closer Than We Think illustreert Stephens op een sonisch aangrijpende manier de grote kracht van het putten uit overeenkomsten om een homogene identiteit te creëren, terwijl hij toch de verschillen erkent en zelfs erop vertrouwt die de geliefde individualiteiten binnen elke persoon creëren. Closer Than We Think laat zien dat nabijheid het krachtigst is als die ontstaat ondanks verschillen, en niet als gevolg van een gebrek aan verschil, en wanneer de rollenspelers in kwestie ervoor kiezen om samen te komen met hun verschillen om iets nieuws en uitbundigs te maken. Zeker, nu Stephens zijn twaalfde album presenteert, heeft hij laten zien dat hij leert van de schittering van de geschiedenis, terwijl hij tegelijkertijd de eindeloze en onvoorspelbare variatie omarmt die de toekomst markeert.

tracks:

 1. Bubbly - 05:15
 2. The Nomad - 06:09
 3. Ryland - 04:47
 4. Scrutiny - 03:04
 5. Placate - 04:12
 6. ESP (Lower Volume) - 05:51
 7. A New Spring - 04:06
 8. Closer Than We Think - 05:47
 9. Blue Poles - 03:59
 10. Back Home - 06:47 
 11. Placate (Reprise) - 3:21